Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Sündisznó a kertben

A kertbe tévedő sün mindig nagy örömöt okoz, azonban, ahogy kertünk más lakói és lehetséges vendégeit érdemes jobban megismerni, úgy igaz ez a sündisznóra is, hiszen ha megjelenik és rendszeres látogató lesz, akkor bizonyos munkákat érdemes nagyobb odafigyeléssel végezni. De nem csak bájos megjelenése, hanem haszna is van a kertben hiszen a talajszinten mozgó kártevők nagy ellensége.

Mit kell tudni a sündisznóról?

Magyarországon a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos. A keleti sün legfeljebb 35 centiméter hosszú, 400-1500 gramm, de egy jól megtermett példány a nyár végi táplálék felhalmozás idején közel két kilót is nyomhat. A természetben erdőkben, cserjésekben, dús aljnövényzetű területeken fordul elő, de mint sok más vadállat, előszeretettel költözik be városi parkokba, és kertekbe is, főképpen akkor, ha természetes élettere lecsökken.

A sün éjjeli életmódot folytat, a nappalokat búvóhelyén tölti, télen pedig álomba merül, ilyenkor anyagcseréje lelassul, testhőmérséklete lecsökken, és kora tavaszig hibernált állapotban marad. A sünök márciustól júniusig párzanak, egy alomban 2-7 utód található, a vemhesség pedig 40 nap, ahol jól érzik magukat, ott várhatóan szaporodni is fognak, tehát ha kertünkben vannak sündisznók, akkor számíthatunk az egyre bővülő családra.

A sündisznó kedves megjelenésével sokak szívébe lopta már be magát.

A természetközeli kert nem csak a sünöknek, de a többi állatnak is kedvez!

Hogyan viselkedjünk a kertben megjelenő sünnel?

A sünnel egész közeli barátságot lehet kötni, óvatos, hosszabb ideig tartó fokozatos megközelítés után akár meg is lehet fogni, azonban ne feledjük, hogy mégiscsak vadállatról van szó, melynek ráadásul hegyes fogacskái vannak. Jobban tesszük, ha csak megfigyeljük, nézegetjük, befogni semmiképp se próbáljuk (aki mindenképp sünit akar, a hobbiállatként remekül tartható afrikai fehérhasú törpesünt válassza).

Ahogy említettem vadállatról van szó, így magas cukiságfaktora ellenére, veszélyeket is rejt, kártevőket (kullancs, bolha, bélféreg) terjeszthet, a kullanccsal együtt például sajnos a Lyme-kórt, vagy a kullancsencephalitist is a közelünkbe hurcolhatja, ezért sünös kertekben a szokásosnál jobban oda kell figyelni a kullancsveszélyre.

A sünök hosszabb-rövidebb idő alatt megszokják azt az embert aki eteti őket!

Mit tegyünk, amikor sündisznó és kutya osztozik a kerten?

Az esetleges betegségek, paraziták mellett a kutyás birtokon a sün további problémát tud okozni, hiszen a kutyák ugyanis gyorsan kiszagolják és véget nem érő ugatáson túl meg is támadhatják, ebből pedig mindkét oldalon csak sérülés származhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy az eb kitartóan ugat, támad valamit a fűben, mindig ellenőrizzük, hogy mit vett észre és ha más állatot, akár sünt, akkor válasszuk szét őket (a kutya ideiglenes eltávolításával adhatunk egérutat a sünnek).

Ha pici, babakorú sünt találunk, először ne nyúljunk hozzá, valószínűleg visszatalál az anyjához, ha ez nem történik meg, nevelésbe vehetjük, de sajnos csak a tíz deka feletti súlyú állatok maradnak meg nagyobb eséllyel.

A kutyák legtöbbször ugatnak, esetleg megtámadják a sünt, ez a nyugodt egymás mellettiség ritka.

Nem csak a sünökre lehet gondolni a kerttervezés során, hanem hűséges négylábúinkra is. Olvasson többet erről a témáról itt!

Hogyan legyen sünbarát a kertünk?

A kertünk elhelyezkedése és az azt körülvevő környezet nagyban befolyásolja, hogy van-e esélyünk a „sünös kertre”, hiszen forgalmas utak és kis zöldfelületek csökkentik a megjelenésük esélyét. Azonban ha bizonyítottam van a környéken sün, akkor a kertünket vonzóvá tudjuk tenni a számukra.

A sün kerti megtelepedésének két fő feltétele van. Az egyik, hogy találjon megfelelő vackot a nappali rejtőzéshez valamint a téli elvermeléshez, a másik pedig, hogy legyen elegendő tápláléka. Ezeket szem előtt tartva összegyűjtöttem mivel tehetjük vonzóbbá a kertet a sünök számára.

A sűrű növényzet nem csak búvóhelyet, hanem a sünlak béléséhez szükséges anyagot is szolgáltatja!

Búvóhelyek a kertben

Az ideális rejtek biztosítása a sün számára nem nehéz feladat, hiszen lépcső alatti zugot, farakást, komposzthalmot, burjánzó, cserjékkel sűrűn beültetett, zavartalan kertsarkot egyaránt tud búvóhelyként használni. Az is jó megoldás, ha a kert egy ritkán használt, parlagi szegletében nem nyírjuk a füvet, nem ritkítjuk az növényzetet, és a komposzthalmot ide telepítjük.

Azonban ha nincs ilyen hely a kertben, akkor készíthetünk vagy vásárolhatunk, úgynevezett sünlakot is, hiszen nem csupán a természetes búvóhelyet szereti, megfelel számára a mesterségesen kialakított búvóhely is.

A fonott sünlakok jól beilleszthetők a legtöbb kerttípusba!

A sünlakot, sünodút egyszerűen építhetünk elfekvő faanyagból is, megvalósítását tekintve pedig tulajdonképpen egy miniatűr kutyaólat kell elképzelni, annyi különbséggel, hogy a bejáratot a belső résztől egy kis válaszfal különíti el, hogy a süni belül teljesen sötétben lehessen. Ezt a megoldást a természetes búvóhelyek mellett is alkalmazhatjuk, hiszen a kertünkben nem egy sün érkezik, hanem több.

Fából készült sünlakot mi magunk is készíthetünk!

Az örökzöld cserjék, fák alatt védettebb helyet kaphat a sünlak!

Biztonságos közlekedés: Utak és járatok a kertben

A sünök megjelenését a kertben sokszor megakadályozza a kerítés és annak elemei, így ha van a környéken sündisznó, mégsem jut be a kertünkbe. Ezért ha sünbarát kertben gondolkodunk érdemes átjárókat, alagutakat készíteni, melyeken be- és ki jutnak a kertből, így az élelemmel és szálláshellyel történő csalogatás is nagyobb eséllyel lesz sikeres. Az ilyen „sün utak” megkönnyítik a táplálékkeresést is, hiszen egy-egy állat 1-1,5 kilométert is sétálhat az éjszaka alatt.

A sünök hajlamosak bevett útvonalaikon közlekedni.

A megfelelő táplálék

A biztonságot nyújtó zug mellett a megfelelő élelem ellátás is fontos. A sündisznót elsősorban a földigiliszták vonzzák, de rajonganak a házatlan csigákért is, ami nagy segítség a kertésznek, hiszen a sokszor kell ádáz harcot folytatni a csigák ellen.

Azonban nem csupán giliszta és csiga van az étlapon, hanem rovarok, talajban lakó lárvák, esetleg fészekből kihullott madárfiókák, és kisebb gyíkok is, és néha akár dögevésre is fanyalodik, valamint esetenként a lehullott gyümölcsből is falatozik.

A főfogás azonban a földigiliszta, sajnos ez okozza sok sün vesztét, ugyanis az esőzések után az utakra vonuló gilisztákat követik a sünök, így válnak gyakran gázolás áldozatává.

A sünök a telelés előtti időszakban igen falánkká válnak!

Egy jó helyre telepített komposztáló terülj-terülj asztalkám a sünöknek!

A sünök kényelmes állatok, ha nem találnak elég eleséget, akkor szívesen keresik fel a kutyák és macskák etetőtálait, sőt, ha etetjük őket, akkor menetrendszerűen, ugyanabban az időpontban keresik fel az etetőtálakat. Azonban nem mindegy hogyan és mivel etetjük őket, ugyanis bizonyos ételek alkalmatlanak a számára.

Konyhai-, vagy ebédmaradékot, így fűszerezett húst se adjunk nekik! Ne adjunk nekik tejet, mivel hasmenést okoz, valamint kenyeret sem, mert bár szívesen fogyasztják tápértéke alacsony.

A sünöket sokszor akkor vesszük észre, amikor megdézsmálják a macska esetleg kutya eledelét.

A természetes étrend kiegészítésére vagy a sünök becsalogatása miatt elkezdünk etetni, akkor nevezzünk ki egy etető és egy vizes tálat a számukra, melyek alacsony pereműek és kellően súlyosak, hogy ne borítsák fel őket.Az esti órákban helyezzünk ki nedves macska- vagy kutyaeledelt, a legjobbak a kisebb kiszerelésű tasakos változatok. E mellé pedig helyezzünk ki vizet is.

Másnap a kiürült edényeket mossuk el és csak ezt követően helyezzük ki az újabb adag elemózsiát, ezzel ugyanis elkerülhetjük a betegségek terjedését. A tálkákat érdemes sűrű növényzetű, esetleg macskák, kutyák által kevésbe megközelíthető helyre tenni kezdetben, később a felbátorodott sünök az egész kertet és udvart is be fogják járni, így jobban megfigyelhetjük őket.

A sünök etetése egyszerű feladat, csak a megfelelő táplálékot kell választani!

A madárbarát kertek cserjéi a sünöknek is búvóhelyet adnak!

Nyár végén, ősz elején a sünök megkezdik a felkészülést a téli alvásra, ilyenkor hirtelen nagyon falánkká válnak, erőltetett ütemben hízlalják fel magukat, ezért augusztus végétől, szeptembertől - ha segíteni akarjuk őket - helyezzünk ki számukra bőséges eleséget.

Télen előfordulhat, hogy az átmeneti felmelegedésekkor az alvó sünök felébrednek, ez veszélyes, mert a visszatérő fagyok a vesztüket okozhatják. Ha télen kábán ténfergő sünt látunk, mindenképpen adjunk neki ételt, ilyenkor ugyanis alig találnak valamit maguktól.

Ezt a barátságos sünt néhány éve, egy balatoni étterem kerthelyiségében kaptam lencsevégre.

Mire figyeljünk, ha süncsalád költözött a kertbe?

Ha elővigyázatosak akarunk lenni sün-ügyben, akkor néhány dologra érdemes odafigyelni a kertben, hogy biztosan ne essen baja az állatoknak. Így a komposztot a vasvillás pakolás, átmozgatás előtt nézzük át, valamint ha még végzünk avarégetést, akkor előtte óvatosan mozgassuk át, hiszen egy ilyen levélkupac tökéletes búvóhely a számukra.

A kert elvadultabb részét is nézzük át, mielőtt fűnyíróval, kaszával nekiállunk a munkának, ugyanis a növények alatt is találhatnak maguknak vackot. Tudni kell, hogy a rágcsálóirtásra használt mérgek a sündisznókra (ahogy kutyákra, macskákra és minden gerincesre nézve) is veszélyesek, azokat elpusztítják, ezeket a szereket megfontoltam alkalmazzuk csak.

Fűnyírás előtt mindig ellenőrizzük a környéket, nehogy megsebesítsünk egy sündisznót (vagy más állatot)!

Aki szeretné megtartani a tüskés kerti vendégeit, hagyjon meg bozótos, dús aljnövényzetű kerti zugokat, ha más nincs, építsen sünházikót, és ínségesebb időben biztosítson élelmet és ivóvizet, így hosszú éveken át tartó barátságot köthetünk a kertünket látogató sündisznókkal, ráadásul a nekik kedvező megoldásokkal más, hasznos állatok számára is vonzó lesz a kertünk.

Megfelelő odafigyelés és kertgondozás mellett egész süncsalád költözhet be a portára!

Sünbarát kerti tippek, melyek a többi állatnak is kedveznek:

- Takarjuk le azokat a lyukakat, gödröket melyekbe beleshetnek.

- Ha van kerti tavunk, biztosítsunk menekülési utat az állatoknak, melyek beleesnek. Legyen egy lecsapott lejtős perem vagy téglából, kőből kialakított lépcső. A medencét fedjük le.

- Fűnyírás, sövény metszés előtt ellenőrizze, hogy nincs-e megbúvó állat a környéken.

- Égetés, tűzgyújtás előtt ellenőrizze az avarkupacokat, gally halmokat.

- Ne hagyjunk üres konzervdobozokat, műanyag zacskókat, melyek illata vonzza őket, mert azokba beleszorulhatnak, belegabalyodhatnak és pusztulásukat okozhatják.

- Ha valamilyen formában hálót helyezünk ki a kertbe, kicsit emeljük el a talajtól, ugyanis a sünök könnyen belegabalyodnak és ott pusztulnak. Ha lehet dróthálót használjunk.

- Lehetőség szerint ne használjon mérgeket a kertben!

Óvjuk, védjük kis kerti barátainkat, teremtsünk sünbarát kertet!

Olvassa el ezt a cikkemet is a témában!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!