Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Miért kell süni a kertbe?

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 31. 00:00:00

Kezdjük ott, hogy nem feltétlen kell, de jól jöhet, ugyanakkor a kerti sünvendégnek veszélyei is vannak. De haladjunk csak sorjában, és kezdjük azzal, hogy a sünt a kertbe csak korlátozottan tudjuk becsábítani, van pár trükk az invitálásra, de alapvetően a kis tüskéshátú maga fogja eldönteni, hogy alkalmas-e a kertünk lakhelyül számára. Elsőként ismerkedjünk meg röviden a sünnel, aztán következzenek a legfontosabb tudnivalók. 

Sun2_Foto_MA22_kicsi_gallery.jpg

Magyarországon a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos. A keleti sün legfeljebb 35 centiméter hosszú, 400-1500 gramm, de egy jól megtermett példány a nyár végi táplálékfelhalmozás idején közel két kilót nyomhat. A természetben erdőkben, cserjésekben, dús aljnövényzetű területeken fordul elő, de mint sok más vadállat, előszeretettel költözik be városi parkokba, és kertekbe is, főképpen akkor, ha természetes élettere lecsökken. A sün éjjeli életmódot folytat, a nappalokat búvóhelyén tölti, télen pedig álomba merül, ilyenkor anyagcseréje lelassul, testhőmérséklete lecsökken, és kora tavaszig hibernált állapotban marad.  

IMAG0096.jpg

IMAG0098.jpg

 A macskaeledelt szívesen veszi

Hogyan csábítsunk sünit a kertbe?

A sün kerti megtelepedésének két fő feltétele van. Az egyik, hogy találjon megfelelő vackot a nappali rejtőzéshez, például lépcső alatti zugot, farakást, komposzthalmot, burjánzó, cserjékkel sűrűn beültetett, zavartalan kertsarkot, tehát egy helyet, ahol elbújhat, és napközben háborítatlanul pihenhet. A sün nem csupán a természetes búvóhelyet szereti, beéri a mesterségesen kialakított zugokkal is. Építhetünk elfekvő faanyagból sünodút, ami tulajdonképpen egy miniatűr kutyaól, azzal a különbséggel, hogy a bejáratot a belső résztől egy kis válaszfal különíti el, hogy a süni belül teljesen sötétben lehessen. Az is jó megoldás, ha a kert egy ritkán használt, parlagi szegletében nem nyírjuk a füvet, nem ritkítjuk az növényzetet, és a komposzthalmot ide telepítjük. A süninek persze nem csak lakás kell, hanem élelem is. A kisemlőst elsősorban a földigiliszták vonzzák, de rajonganak a házatlan csigákért is, így a csigák elszaporodása esetén a sün megjelenése egyrészt jó eséllyel várható, másrészt ez egyben nagy segítség a kertésznek. Az étlapon szerepelnek még rovarok, fészekből kihullott madárfiókák, és kisebb gyíkok is, és a süni néha dögevésre is fanyalodik, valamint ritkábban a lehullott gyümölcsből is falatozik. A főfogás azonban a földigiliszta, sajnos ez okozza sok sün vesztét, ugyanis az esőzések után az utakra vonuló gilisztákat követik a sünök, így válnak gyakran gázolás áldozatává.

IMG_0006589953.jpg

 Épített sünlak, természetesen fedél is jár hozzá

Hogyan bánjunk a kerti sünnel?

A sünnel egész közeli barátságot lehet kötni, óvatos, hosszabb ideig tartó fokozatos megközelítés után akár meg is lehet fogni, azonban ne feledjük, hogy mégiscsak vadállatról van szó, melynek ráadásul hegyes fogacskái vannak. Jobban tesszük, ha csak megfigyeljük, nézegetjük, befogni semmiképp se próbáljuk (aki mindenképp házisünit akar, a hobbiállatként remekül tartható afrikai fehérhasú törpesünt válassza). És akkor az említett negatívumok. A sün, magas cukiságfaktora ellenére, veszélyeket is rejt, kártevőket (kullancs, bolha, bélféreg) terjeszthet, a kullanccsal együtt például sajnos a Lyme-kórt, vagy a kullancsencephalitist is a közelünkbe hurcolhatja, ezért sünös kertekben a szokásosnál jobban oda kell figyelni a kullancsveszélyre.

kuty.jpg

A kutyákkal általában nem jönnek ki jól

Mivel etethetjük a kerti sünit?

A sünök kényelmes állatok, ha nem találnak elég eleséget, azt is szívesen veszik, ha etetjük őket, erre a célra az alutasakos macskaeledelek a legjobbak, gyakran kínálás nélkül is kiszolgálják magukat a macskatálból. Így ha a cicánk edénye reggelre rendszeresen kiürül, gyanakodhatunk a tüskés kertlakóra is, (vagy esetleg egy éhenkórász szomszéd macskára). A sünök márciustól júniusig párzanak, egy alomban 2-7 utód található, a vemhesség pedig 40 nap, ahol jól érzik magukat, ott várhatóan szaporodni is fognak, tehát ha kertünkben vannak sünik, akkor számíthatunk újszülöttekre. Babasüninek higított tejet, kamillateát adjunk, később pedig aszpikos macskaeledellel, puha, szétnyomkodott főtt hússal, de akár emberi bébiétellel is táplálhatjuk. A tejet szeretik ugyan, de nem tesz jót nekik, így azt még felnőtt példányoknak se rakjunk ki, mert hasmenést kaphatnak tőle, itatásra a tiszta víz a legjobb. Konyhai-, vagy ebédmaradékot, fűszerezett húst se adjunk nekik! Nyár végén, ősz elején a sünök megkezdik a felkészülést a téli alvásra, ilyenkor hirtelen nagyon falánkká válnak, erőltetett ütemben hízlalják fel magukat, ezért augusztus végétől, szeptembertől - ha segíteni akarjuk őket - helyezzünk ki számukra bőséges eleséget. Télen előfordulhat, hogy az átmeneti felmelegedésekkor az alvó sünök felébrednek, ez veszélyes, mert a visszatérő fagyok a vesztüket okozhatják. Ha télen kábán ténfergő sünt látunk, mindenképpen adjunk neki ételt, ilyenkor ugyanis alig találnak valamit maguktól.

sün.jpg

 Ezt a barátságos sünt tavaly, egy balatoni étterem kerthelyiségében kaptam lencsevégre

Milyen hátulütőkkel járhat a kertben lakó sün?

A sün, magas cukiságfaktora ellenére, veszélyeket is rejt, különböző parazitákat, kártevőket (kullancs, bolha, bélféreg) terjeszthet, a kullanccsal együtt például sajnos a Lyme-kórt, vagy a kullancsencephalitist is a közelünkbe hurcolhatja, ezért sünös kertekben a szokásosnál jobban oda kell figyelni a kullancsveszélyre. Kutyás birtokon a sün további problémát tud okozni, a kutyák piszkálhatják a kisemlőst, amiből mindkét oldalon sérülés származhat. Ha azt látjuk, hogy az eb kitartóan ugat, támad valamit a fűben, nézzük meg, hogy sünről van-e szó. Ha igen, akkor válasszuk szét őket (a kutya ideiglenes eltávolításával adhatunk egérutat a sünnek). Ha pici, babakorú sünt találunk, először ne nyúljunk hozzá, valószínűleg visszatalál az anyjához, ha ez nem történik meg, nevelésbe vehetjük, de sajnos csak a tíz deka feletti súlyú állatok maradnak meg nagyobb eséllyel.

rozi_cumizik.jpg

A bébisün gondozása nem egyszerű feladat, de ha elárvult példányt találunk, meg lehet próbálkozni vele

Milyen pluszmunkával jár a kerti sün?

Ha elővigyázatosak akarunk lenni sün-ügyben, a komposztot a vasvillás pakolás, átmozgatás előtt nézzük át, és avarégetés előtt is tessékeljük a kupacból őket, ha van rá esély, hogy vannak benne. A kert elvadultabb részét is nézzük át, mielőtt fűnyíróval, kaszával nekiállunk a munkának. Aki szeretné megtartani a tüskés kerti vendéget, hagyja meg neki a bozótos, dús aljnövényzetű kerti zugokat, ha más nincs, építsen sünházikót, és ínségesebb időben biztosítson éelelmet és ivóvizet. Tudni kell, hogy a rágcsálóirtásra használt mérgek a süniket is elpusztítják, ezeket a szereket óvatosan helyezzük ki, persze a kemikáliákat az egyéb házikedvenceink miatt is érdemes óvatosan kezelni .

Képek: inneninneninnen, és innen

< < Vissza a bloghoz

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus