Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Juglans regia 'Lara'– Közönséges dió

9.990 Ft
méret
80 - 100 cm
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: juglansz régia)

Szállítási méret: 80-100 cm magas
Kiszerelés: 5 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Juglans regia 'Lara'– Közönséges dió főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Lara’ egy francia fajta, melyet a ’Franquette’ és az amerikai ’Payne’ keresztezéséből állítottak elő. Középerős növekedési erélyű, kisebb termetű fajta, bőtermő, héjas dióként jó piaci áru, azonban béldióként hamar összeapad.

Korán virágzik és nőelőző, ami azt jelenti hím ivarú virágai hamarabb érnek be, ezért hímelőző fajták, mint például a ’Milotai 10’ vagy az ’Alsószentiváni 117’ a pollenadói. Érésideje szeptember közepe-vége.

A dió nagy méretű, 32-38 mm átmérőjű, súlya pedig 10-13 gramm körül alakul. Formáját tekintve kerekded, a héja gyengén barázdált, vékony és kemény.

A magbél világos színű, bélaránya 45-51 %-os. A dióbele kellemes dióízű, de nem túl erős, ezért is tartják több helyen az egyik legjobb ízű diófajtának.

Érésidő: Szeptember közepe-vége

Együttvirágzás:
’Alsószentiváni 117’
’Milotai 10’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, mélyrétegű talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény mely meleg fekvést igényel.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Természetes élőhelyén „folyókísérő növény”, ezért  száraz aszályos időszakokban öntözzük rendszeresen.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A diófa hosszú életének előkészítése már a telepítés előtt megkezdődik, egy alapos talaj előkészítés és tápanyag kijuttatás után a helyére kerülhet a csemete.

Mivel koronája igen terebélyes lesz az évek során, illetve allelopatikus hatású anyagokat választ ki mely gátolja a többi növény fejlődését, ezért más fásszárú növényektől 8-10 méterre ültessük.

Magról nevelt csemeték 10-12 évesen, az oltott csemeték 3-4 évesen hozzák első termésüket. A lombkorona alakító metszését télen végezzük, a tavaszi metszés esetén a seb kezelés esetén sem szárad be gyorsan, így akár korhadási folyamatokat elindítva.

A ritkító metszést augusztusban végezzük, ebben az időszakban a legalacsonyabb a gyökérnyomás.

Egy egészséges, koros fa esetén éves szinten 30-40 kg termés várható, ami a várható 100 éves élettartam mellett nem elhanyagolható. A dióbél szárítás után felhasználható. 

Kártevők, betegségek: dió gyűrűfoltosság, xantomonaszos rügy-, levél- és termésfoltosság, gnómiás termés-és levélfoltosság, nyugati dióburok-fúrólégy, levéltetvek

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 5-8 m
Sor- és tőtávolság: 10×10 m
Termésérés: Szeptember közepe-vége
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

 

Védett tartalom

Paraméterek

Magyarországon érés szeptember közepe-vége