Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Angersi' birs (fiatal konténeres csemete) - BA29 alanyon

10.990 Ft
Kiszerelés
Fiatal konténeres csemete - BA29 alanyon

Az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az 'Angersi' birs (fiatal konténeres csemete) - BA29 alanyon főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Angersi’ birs egy francia eredetű birsfajta, amelyet Brózik Sándor hozott be Magyarországra. Fája gyenge növekedési eréllyel bír, hajtásrendszere viszonylag ritka, hajtásai széthajlanak. Korán termőre fordul, megbízható fajta. Rendszeresen terem, a termőképessége jó.

Gyümölcse közepes méretű (250-300 g), gömbölyded, héja éretten napsárga színű, felülete mérsékelten bordás, erős illatú. A terméshús sárgásfehér, kemény, zamatos, kissé kövecses. Termése elsősorban befőttnek és ivólének alkalmas. Varasodásra és moníliára kevésbé érzékeny.

Érésidő: Szeptember közepe-vége

Porzói: Részben öntermékeny, de a biztos és rendszeres terméskötéshez érdemes porzópárokat telepíteni mellé.
’Champion’
’Konstantinápolyi’
’Bereczki bőtermő’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, enyhén savanyú vagy semleges kémhatású, humuszban- és tápanyagban gazdag középkötött talaj ideális a számára, de kedvezőtlenebb talajokon is kielégítően fejlődik.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény. Hőigénye közepes, de a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszan tartó -15 °C alatti hőmérsékletkárosodást okozhat a fiatal hajtásokban. A kései fagyok kárt tehetnek a virágokban és a gyümölcskezdeményekben.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

Metszésének feladatai 1-3 éves korban koronaalakító metszés, míg 4. évtől fenntartó metszésre van szükség, ennek ideje február – március. A metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

Kártevők, betegségek: Almalisztharmat, varasodás, monília, gyökérzetet, fás részt fogyasztó rovarok (cserebogár pajor, kéregmoly), lombot fogyasztó rovarok (levélbarkó, sodrómoly, gyapjaslepke). Az ’Angersi’ birs moníliafertőzésre és varasodásra kevésbé érzékeny.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 5×2-3 m
Termésérés: szeptember közepe-vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: ivólé, befőtt

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés Szeptember közepe-vége