Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Berberis thunbergii 'Orange Rocket'® – Oszlopos, narancssárga levelű japán borbolya

6.290 Ft
Menny.:db

(ejtsd: berberisz tunbergí)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-60 cm magas
Kiszerelés: 1-3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Berberis thunbergii 'Orange Rocket'® – Oszlopos, narancssárga levelű japán borbolya főbb jellemző

 

Habitus: A fajta középmagas termetű (90-120 cm), lombhullató, szúrós cserje. Sűrű hajtásrendszerű fajta, melyre az oszlopos forma jellemző. Levelei napos fekvésben rozsdás, narancsvörös árnyalatúak, míg árnyékosabb fekvésben zöldes, az ágak belső részein zöldes árnyalatot is ölthetnek. Őszi lombszíne élénk vörös.

Virág: Kisméretűek, sárgák. Magánosan vagy kevés virágból álló fürtben nyílnak áprilisban vagy májusban, amelyeket piros színű, kissé megnyúlt bogyótermések követnek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára. Kedveli a könnyen melegedő talajokat.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást elvisel.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, amelyet főleg aszály idején érdemes öntözni kisebb vízadagokkal. A túlságosan nedves körülményeket, a pangóvizes talajt nem tűri.

Gondozás: Alacsony gondozási igényekkel rendelkezik. Az előző évben megnevelt hajtásokon virágzik és terem. Virágzást követően érdemes metszeni, de rendszeres metszést nem igényel. A lisztharmat megtámadhatja, kártevők nem jellemzők. Az erős lombszín világos, napos fekvésben alakul ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: Az ’Orange Rocket’ fajta lombszíne igazán magával ragadó, erős árnyalatként jelenik meg a kertben, melyet tovább fokoz az a tény, hogy ősszel élénk vörös árnyalatot ölt majd. Társításba helyezve telepítsünk hátterébe fehér virágú ’Natchez’ kínai selyemmirtuszt, mely előtt összeállításunk még jobban fog érvényesülni.

Ez elé telepítsük a zöld-fehér, tarka lombozatú ’Pow Wow’ és ’Orange Rocket’ borbolya fajtákat, melyek mellé egy ősszel izgalmas, nagyobb termetű évelő is kerülhet, mely nem más, mint a rózsaszín virágú ’Prinz Heinrich’ őszi szellőrózsa.

Az előtérbe ültessünk sárga virágú, ’Zagreb’ keskenylevelű menyecskeszemet, valamint szintén sárga virágú ’Stella de Oro’ sásliliomot. Ezek a sárga árnyalatok kiemelik a különleges lombszínű borbolyákat.

A társítás struktúraelemeként ültessünk koreai nádtippant (Calamagrostis brachytricha), mely egy közepes termetű díszfű, így nem lesz egyeduralkodó a társításunkban.

Társításra javasolt növényfajták:

Berberis thunbergii 'Pow Wow' – Japán borbolya
Lagerstroemia hybrida 'Natchez' - Kínai selyemmirtusz
Coreopsis verticillata 'Zagreb' - Keskenylevelű menyecskeszem (sárga)
Anemone hupehensis 'Prinz Heinrich' – Őszi szellőrózsa, kínai szellőrózsa
Hemerocallis 'Stella de Oro' - Sásliliom (sárga)
Calamagrostis brachytricha - Koreai nádtippan

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 90-120 cm
Kifejlett szélesség: 40-50 cm
Ültetési tőtáv: 50-55 cm
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen
Méhlegelő: Nem

Felhasználási terület: vidéki kert, mediterrán kert, cserjesorok, cserjefoltok, évelő ágyak háttérnövénye, alacsony sövény

 

Védett tartalom