Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Egynyári és évelő virágágyak kialakítása

A különböző típusú virágágyások kertünk meghatározó részei lehetnek, melyet idegilenesen is kialakíthatunk vagy éppen állandó részét is képezhetik a kertnek, ez mindig a növényültetés céljától függ. A következőkben a virágágyak kialakításáról és annak szempontjairól lesz szó, így megkönnyítve a tervezés folyamatát, hiszen ez mindig előrelátást igényel, legyen kicsi vagy épp nagy területről szó.

Egy jól megkomponált virágágy mindig tartogat valami érdekeset!

Mérjük fel a területet!

Tegyünk egy sétát a kertben mérjük fel az egyes kertrészek funkcióját, megközelíthetőségét, látványát, a telepítést érdemes az üresnek tűnő, mégis fókuszpontként szolgáló részeken kezdeni, ahol szoliter fák vagy cserjék köré is kialakíthatjuk a virágágyat.

Ha meg van a hely, akkor figyeljük meg a fényviszonyait, mely igen komoly támpontot ad a növényválasztáshoz.

A bazsarózsák tökéletes cserjepótló növények a késő tavaszi és nyár eleji időszakban!

Ismerje meg a bazsarózsák színes világát ebben a cikkben!

Válasszunk formát és helyszínt!

A virágágyás kapcsán célszerű már az elején dönteni arról, hogy milyen lesz a formája: egyenes, szögletes, íves, netán hullámos, valamint arról is dönteni kell, hogy magaságyat hozunk létre vagy valamilyen szegéllyel választjuk el a kert többi részétől.

Ez utóbbit mindenképpen javaslom, mivel ha gyep mellett alakítjuk ki, akkor a fűnyírás során nem sodorjuk „veszélybe” a dísznövényeket és a gyomokkal is kevesebbet kell küzdeni.

A fenti képen egy ritkábban látható formáció látható, mely a gyepfelület közepén kapott helyett. Egy kerttervező számára nem feltétlenül tűnik a legjobb választásnak, de ilyenkor jó, hogy sok kertet nem tervezők terveznek meg, hanem a kert tulajdonosai alakítják évek, évtizedek alatt, így pedig ilyen, az évek alatt fejlődő és bővülő,

Kezdetben jelentéktelennek tűnő ágyások pompás kerti nővik ki magukat, így van ez ezzel a kis virágágyással is, mely tökéletesen körbejárható, elérhető és így könnyen ápolható.

Az árvácska egy kedvelt egynyárikén tartott növény, mely az őszi virágágyak színfoltja, de a tavaszi tulipánokkal is jól mutat!

Ismerje meg az árvácska nevelésének és gondozásának legfontosabb lépéseit ide kattintva!

Válasszunk színt és növényeket!

Ha meg van az ágyás helye a kertben és tudjuk milyen fényigényű a területünk, akkor a növényválasztást tovább egyszerűsítve érdemes megfontolni milyen színeket látnánk szívesen a kertben, illetve azt, hogy virágzó vagy inkább a levéldíszeket szeretnénk előnyben részesíteni.

A színválasztás bár furcsának tűnhet elsőre, mégis egy a kert több pontján visszatérő szín az egész kerten végig vezetheti a tekintetünket, így keretbe foglalva az ott látottakat.

Tekintse meg az alábbi videómat az utcafronti társításokról:

Természetesen nem kell csupán egy színt választanunk, hiszen kevésbé színekben gazdag hely van a kert, azonban a domináns árnyalaton és az az által sugárzott összhatáson érdemes elgondolkodni.

A macskamenta fajtát nagyobb termetű évelői lehetnek a kertnek!

Ismerje meg a macskamentát és gondozását ebben a cikkemben!

A növényválasztás egy komoly döntés, de szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen ha néhány alapfajt vagy fajtát választunk úgy, hogy minden évszakban legyen olyan, ami díszít, már jó irányba haladunk, hiszen így mindig lesz érdekes látnivalónk.

Az egy növénytípusból álló, évelő vagy egynyári virágágyak mellett érdemes ezek kombinációjában is gondolkodni, hiszen így érhetünk el igazán látványos összeállításokat, melyek a tavaszi és nyári időszak sokszor meghatározó növényeit fel tudják vonultatni.

A rózsát körbe ölelő virágágy mindig lenyűgöző látványt nyújt!

Ismerje meg a magastörzsű rózsát ebben a cikkemben!

Kezdjük a kialakítást!

Ennek az első lépése sokszor a terület feltörése, mely nem egyszer a gyomok vagy a gyep egy részének eltávolítását is jelenti. Itt érdemes alapos munkát végezni, hiszen a későbbi ápolási munkákat megkönnyíthetjük. Ha tarackos területtel van dolgunk ne sajnáljuk az időt és tisztítsuk ki a telepítés előtt, így később nem kell a folyamatosan előtörő tarackokkal sziszifuszinak tűnő küzdelmet folytatnunk.

A tisztítás történhet mechanikus úton, tehát kiássuk vagy kapáljuk a területet, vagy valamilyen takarást (pl.: karton doboz) használunk, de történhet gyomírtó szerek alkalmazásával is. Ha a területet kitisztítottuk, akkor az ágyás szegély helyét is megdolgozva forgassuk a talajt és dolgozzunk bele érett komposztot vagy marhatrágyát.

Egy jó növénytársítás megalapozza a kert hangulatát!

Ezekre érdemes figyelni a házikerti társítás során!

Készítsünk szegélyt!

Ez lehet egy szabadon hagyott (takart) sáv vagy téglával, szegélykővel kissé kiemelet megoldás is, a lényeg, hogy adjunk valamilyen határt a virágágyunknak, mely az ápolási munkákat egyszerűbbé teszi az ágyáson innen és túl is.

A szegély ezen kívül megjelenésével kiegészíti az ágyást és hangulatához is hozzájárul, így a moderntől a rusztikusig sokféle megoldást kipróbálhatunk!

A kertészetemben kapható rózsákat itt tekintheti meg!

A jó szegély megkönnyíti a fűnyírást is!

Az éves első fűnyírásról és a gyep táplálásáról ebben a cikkemben olvashat többet!

Ha nem csupán a szegéllyel akarjuk felhívni a figyelmet ágyásunkra, akkor nagyobb méretű cserepes növényeket is elhelyezhetünk benne, vagy már a helyválasztás során cserjék esetleg fák előterébe helyezzük az ágyást. Egy magastörzsű vagy termetes rózsa körül kialakított ágyás biztosan magára vonja a figyelmet!

A mocsári hibiszkusz kiváló cserjepótló évelő!

A gondozásának legfontosabb lépéseiről itt olvashat többet!

Ne felejtsük a talajtakarást!

A talajtakarás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, nem csak a gyomok elleni harcban segít, de az öntözések között eltelt időt is növeli, ráadásul a talaj szerkezetére is jó hatással van, mivel a természetes takaróanyagok elbomlás után a talaj részévé válnak.

A kertészetemben kapható kiegészítőm széles skáláját itt tekintheti meg!

A talajtakaró anyag lehet geotextil, melyre mulcsanyagot vagy kavicsot szórunk, de a geotextil elhagyásával lehet vastagon kiterített gallyapríték, kéregdarálék vagy akár szalma is.

A talajtakarás sok időt spórolhat meg nekünk!

Ismerje meg a különböző típusú talajtakaró anyagokat ide kattintva!

Gondozzuk az ágyást évszaknak megfelelően!

A kertben az évszakok váltakozása nem csak a növényeken, hanem a végzendő feladatokon is tetten érhető. Ezt a szezonalitást követve ősszel végezzünk tápanyagutánpótlást, lazítsuk a talajt ha szükséges, a fagyra érzékenyebb növényeket takarjuk, távolítsuk el az elszáradt növényi részeket, ha hosszú és száraz az ősz (akár a tél is), akkor érdemes néha öntözni az ágyásokat.

Kertészetem évelő kínálatát ide kattintva tekintheti meg!

Tavasszal a tartós meleg idő beálltával távolítsuk el a takarást, tisztítsuk ki az ágyást. A tavasz elején a helybe vethető növények magját elszórhatjuk az ágyásba, míg a virágpalántákat csak májusban ültessük ki.

Nyáron mindig távolítsuk el az elnyílt virágokat és virágzatokat, valamint ügyeljünk a rendszeres öntözésre. Az évelő növényeket, melyek konténeres kiszerelésben kaphatók szinte egész évben ültethetjük.

Tekintse meg kertészetem díszfa és díszcserje kínálatát is!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!