Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Neveljen kertjében macskamentát!

A macskamenta a nyárelőtől akár több hónapon át is virágzó évelő dísznövény, amelyet legtöbben a macskával való kapcsolatáról ismernek. Azt már kevesebben tudják, hogy ez az alacsony- vagy közepes termetű évelő egyike a legkönnyebben nevelhető fajoknak és számos fajtája közül válogathatunk! Ismerjük meg a macskamentát!

Dísznövényként és gyógynövényként is alkalmazható

A macskamentáról általában

A macskamenta kis- vagy közepes termetű évelő dísznövény, ami az ajakosvirágúak családjába tartozik (Lamiaceae), a méltán híres levendula, zsálya, menta, rozmaring és számos más aromás évelő vagy félcserje mellett. Ahogyan a családjára, a macskamentára is jellemző az ajakos virágzat, a bokros habitus, az aromás hajtások és levelek.

Habitusa bokros, sűrű, terebélyes

A macskamenta nemzetségnek számtalan fajtája megtalálható, és többük ismert kertészeti változatairól is. Kertészeti felhasználásban leginkább a Nepeta x fasseenii, a Nepeta racemosa, a Nepeta grandiflora fajtáit alkalmazzák, és persze számos más faj változatait is.

A macskamenta jellemzői

A macskamentának kékeslila, általában erősebb színvilágú virágzatai vannak, de előfordul közöttük a fehér, világoskék, világos lila és a rózsaszínű is. A virágok általában a hajtáscsúcsokon helyezkednek el és alkotnak laza álfüzér virágzatot, amelyek a színes ajakos virágokból és a gyakran feltűnő murvalevelekből állnak. A szárai szögletesek – ez is jellemző a családjára -, erőteljesek, felfelé törők, gyakran kissé elfekvők.

Rózsaszín változatai is léteznek

A levelei ezüstös-szürkés színvilágúak, szőrözöttek és keresztben átellenesen állnak. Habitusuk bokros. Termésük makkocska termés, a magjai 3-5 évig őrzik csíraképességüket. A hajtások és a levelek erős illóanyagot bocsátanak ki magukból – leginkább akkor, amikor sebzés éri őket.

Sokak számára kevésbé, mások szerint viszont igen kedves ez az illat. De a Lamiaceae család tagjainak illatai egyébként is igen megosztók tudnak lenni.

A macskamenta igényei

A macskamenta végtelenül alacsony igényű évelő. Kedveli a napos fekvésű helyeket, ha tehetjük, a tűző napra ültessük. A kúszóárnyékot elviseli, de ennél erősebbet már nem.  Az olyan kertrészek is megfelelőek számára, ahol erősen tűz a délutáni napfény. Egyszóval: mindenképpen igen napos helyet válasszunk neki a kertben!

Kedveli a napos kertrészeket, zsályákkal is társítható (kép forrása: itt)

A talajigénye nem jelentős, a szegényebb talajokon is teljesen kielégítően fejlődik, de ha megtehetjük, biztosítsunk számára tápanyaggal feltöltött, jó vízelvezető képességű, morzsalékos talajt. A jó vízelvezető képesség igen fontos, mert a pangó vizet nem bírja – ilyenkor gyökerei berothadnak, ami a növény elpusztulásához vezethet. Inkább kis adagokkal, rendszeresen öntözzük, így biztosan nem lesz semmi baj a vízellátással!

Növényvédelmi problémák csak akkor jönnek elő, ha a növény nincs megfelelő kondícióban. Ha erős, vitális, nem, vagy csak nagyon kevés eséllyel jelennek meg rajta kórokozók és kártevők – ezek közül említhetném a levéltetveket és a lisztharmatot.

A macskamenta ápolása

Az ápolási feladatok nem számottevőek. Az öntözésen és pár évente történő tápanyag utánpótláson kívül még a metszést említhetnénk meg. Az első virágzást követően érdemes az elvirágzott részeket, virágokat eltávolítani, a hajtások körülbelül harmadrészét levágni. Ezzel egy gyengébb, de mégis csodálatos másodvirágzásra ösztökélhetjük a növényt a nyár második felében. Ha az időjárás megfelelő, és mi is elég ügyesek vagyunk, még egy harmadik virágzás elérésére is van lehetőség.

Kiváló rovarcsalogató

A macskamenta a kertben

A macskamenta nevelhető nagyobb konténerben is – főleg az apróbb fajták – és szoliterként is jól mutat a napos kertrészeken, de társításban is elhelyezhető. Gyakran alkalmazzák a levendula helyettesítésére, mivel hirtelen ránézve, valóban emlékeztet rá – színében és habitusában egyaránt. Ha kék vagy lila foltot szeretnénk vele kialakítani a kertben, érdemes rozmaringgal, levendulával, zsályafélékkel összeültetni.

Nyáron virágzó évelőkkel is társítható, tekintse meg kertészetem nyáron virágzó évelő kínálatát!

Sokféleképpen társítható

De ha színes kertrészt szeretnénk inkább, akkor megfelelőek lehetnek a borbolyák, rózsák, az évelők közül pedig a cickafark fajták, varjúháj-félék, kasvirágok, kúpvirágok, lángvirágok is remekül kiegészítik a kék színeket. Mivel kiváló rovarcsalogató tulajdonságokkal rendelkezik, ezért elsőrendű választás madár- és lepkebarát kertekben.

Válogasson a tavasszal virágzó évelő dísznövényeim közül, kattintson erre a linkre!

A macskamenta fajtái

Ahogy fentebb is említettem, a macskamenta nemzetség több faját is használja a dísznövény kereskedelem. Kedveltek a nagyobb, világosabb változatok, mint a ’Walker’s Low’, de a kisebb, aprócska fajták is, mint a ’Purrsian Blue’. A legtöbb fajta átlagos magassága azonban 30 és 60 cm között mozog, így könnyen tervezhető a helyük a kertben.

A föld, a közeg megválasztása is fontos az ültetésnél. Olvassa el az erről szóló cikkemet!

Számos érdekes fajája van

A macskamenta, mint gyógynövény

A macskamenta nem csak dísznövényként, hanem gyógynövényként is helyt állhat. Ugyanis a tradicionális gyógyászat egyik fontos fajcsoportja, már ősidők óta használják. Hatásos a bél- és gyomorpanaszok enyhítésére, és segít a stressz leküzdésében is.

Tekintse meg kertészetem további gyógynövényeit!

Több panaszt enyhít, segít a stressz leküzdésében is

Gyakran csökkenti a menstruációs fájdalmat és a migrént, fejfájást is. Főzetét alkalmazzák reuma és ízületi gyulladás okozta fájdalmak esetén borogatásra. A levelek elrágása csökkenti a fogfájást, virágos hajtásai pedig felhasználhatók szagtalanító lábfürdő készítéséhez.

Ebben a cikkemben egy másik érdekes gyógy- és fűszernövényről, az oregánóról ovashat!

A macskamenta és a vadállatok

A macskamenta különösen jó tulajdonsága, hogy illatanyagai bár macskákat vonzzák, a nyulakat és a szarvasokat, őzeket riasztják – legalábbis nem kedvelik az általa termelt illóolajokat. Ezért, ha az erdő-mező vadjai gyakori látogatók kertünkben, akkor ültessünk csak pár tő macskamentát és figyeljük a hatást – az állatok száma le fog csökkenni a kertünkben.

Válogasson a napos helyre való évelőim közül, amelyek nagy részével társítható a macskamenta!

Távol tartja az erdők-mezők vadjait (kép forrása:itt)

A macskamenta a vadvirágos kertek egy fontos csoportja is lehet. Olvasson a vadvirágos kertekről ebben a cikkemben!

A macska és a menta

És végezetül térjünk rá a macskamenta és a macska kapcsolatrendszerére! Azt biztosan tudjuk, hogy a macskamenta hatására a cicák – és a nagymacskák is, mint az oroszlán, a tigris, a puma – egyszerűen megbolondulnak. Persze a szó jó értelmében véve. Az állatok ugyanis elkezdenek hemperegni, játszani és sok esetben sokkal nyugodtabbakká válnak. Érdekes, hogy a kölyök cicákra és az idősebb macskákra azonban nincs hatással. Sőt, vannak cicák, akikre egyáltalán nem hat a macskamenta – teljesen immunisok vele szemben.

A macskákat megnyugatja, játékra ingerli (kép forrása: itt

Ennek oka még tisztázásra vár – nagy részét megfejtették a kutatók, de még nem minden részletet. Jótékony hatása ellenére azonban ne alkalmazzuk minden nap, mert a cica kifáradhat, s ami kis mértékben orvosság, nagy mértékben káros is lehet.

Ismerjen meg egy szintén nagyon népszerű gyógynövényt is! Ebben a cikkemben a citromfűről olvashat!

Mérgezőnek nem mérgező, ez biztos, de jó a rendszeresség vele kapcsolatban. Általában vagy friss hajtásokat törnek le a cicáknak, vagy a szárított leveleiből illatpárnákat szoktak készíteni cicáiknak a tulajdonosok. Hatékony a játéknál, de állatorvosi vizsgálat előtt is lenyugtatja a cica idegeit – s így talán a miénket is kicsit.

Nézze meg az alábbi videómat, amelyben a 'Neptune' fajtát mutatom be:

Van egy régi angolszász mondóka, miszerint ha macskamentát ültetünk a kertbe, a macska megtalálja. Ha viszont magról nő, a macska számára láthatatlan marad. Ezzel talán arra akartak célozni, hogy a növény akkor bocsátja ki jobban az illóanyagait, amikor sebzés éri – mint az átültetésnél. Ha azonban magról neveljük és csak ritkán vagy egyáltalán nem kell hozzáérnünk, akkor nem kerülnek sebek a növényre – s így a cica sem veszi észre.

Mit gondol, érdekes növény a macskamenta? Ugye, számos hatása van, amelyek érdekesek és a saját kertünkben is könnyen megpróbálkozhatunk vele. Neveljen Ön is macskamentát a kertjében!

Erre a linkre kattintva megtekintheti kertészetem évelő dísznövény kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!