Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A bazsarózsák színes világa

A bazsarózsák hatalmas virágaiknak, terebélyes termetüknek köszönhetően a nyárelő meghatározó elemei a kertben. Rengeteg fajtájuk elérhető, és népszerűségük egyre nagyobb mértékben nő. Ismerjük meg őket részletesebben!

A bazsarózsákról általában

A Paeonia nemzetségbe egyes becslések szerint több, mint 33 különböző faj tartozik, amelyeket összefoglaló néven bazsarózsáknak nevezünk. Vannak köztük lágyszárú évelők, fás szárú változatok és félfás fajták is.

Elegáns virágai igen hangulatosak és gyakran illatosak

Közös tulajdonságuk, hogy viszonylag lassan nőnek. Többféleképpen osztályozhatók, például növekedési típus-, illat- és virágforma szerint. Vannak közöttük teljesen télálló, és kissé fagyérzékeny változatok is. Tegyük rendbe őket, ezzel segítséget kaphatnak a fajtaválasztással kapcsolatban is.

A bazsarózsák típusai növekedés szerint

Talán ez a leggyakoribb csoportosítási rendszer, ezért ez alapján mutatom be őket most én is ebben a cikkemben. Három fő kategória létezik. Tulajdonképpen csak kettő volt, de az itoh-bazsarózsák megjelenésével ez háromra módosult.

Többféle típusa létezik

A fás bazsarózsa (Paeonia x suffruticosa) közepes teremtű lombhullató cserje, amelynek végleges magassága 1,5-2 méter. Terebélyes bokrot nevel, és szára fás.

A lágyszárú változatot (Paeonia lactiflora) legtöbben pünkösdi rózsaként, vagy illatos bazsarózsaként ismerik. Nagyanyáink idejében az évelő, illat nélküli piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb növény.

Fás bazsarózsa (forrás: itt)

Ma már sokkal gyakoribbak az illatos, rózsaszín vagy fehér virágú fajták (Paeonia lactiflora). Ahogyan a neve is mutatja, Pünkösd környékén nyílik. Körülbelül 1 méteres magassággal rendelkezik.

Akár vágott virágként is alkalmazható

A két fent említett faj hibridje az utóbbi években taroló itoh bazsarózsa (Paeonia itoh), amelyek félfások, kissé fagyérzékenyek (érdemes őket télen takarni), és káprázatos pasztell színekben pompáznak.

A bazsarózsák igényei

A bazsarózsák kedvelik a tápanyagban gazdag, morzsalékos, jó vízelvezető képességekkel rendelkező, vályogos talajt. A túl kemény, túl kötött talajokat nehezen bírják, ekkor fejlődésük vontatottabbá válik, virágzásuk sem lesz kielégítő. A kert napos vagy félárnyékos részeinek növényei, ez igazán fontos a helyük megválasztásánál. A tűző napos kertrészeket érdemes hanyagolni, és a mélyárnyékot is.

A mulccsal való takarás jó téli védelmet biztosít. Olvasson a mulcsolásról ebben a cikkemben!

Nem kedvelik a mélyárnyékot

Talán legegyszerűbben azt mondhatnánk, hogy közepes igényűek, a szélsőségeket kerüljük. A vízigényük is ennek megfelelően alakul. Semmiképp ne hagyjuk kiszáradni, ezért érdemes rendszeresen, kisebb vízadagokkal öntözni. Kedvelik az üde talajkörülményeket, de az öntözéskor ne alkalmazzuk azt az öntözési metódust, miszerint kevesebb időszakonként rengeteg vizet kijuttatunk, mert a pangó vízre is érzékenyek. Az aszályos időszakok idején különös gonddal öntözzük őket!

A bazsarózsák ápolása

A rendszeres tápanyag kijuttatáson és a fentebb említett öntözési praktikákon kívül tulajdonképpen nem sok gondozási feladatot állítanak elénk a bazsarózsák. Talán a legfontosabb a metszés, de a későbbiekben erről még részletesebben is fogok írni. Az elnyílott virágokat érdemes rendszeresen eltávolítani a növényről, ezzel a bokor regenerálódását elősegítve.

Tekintse meg kertészetem napfényigényes évelő dísznövényeit!

Optimális környezetben nevelve nem fog megbetegedni

A növényvédelmi stratégiája sem túl bonyolult dolog. A szürkepenész és a rozsdabetegségek károsíthatják, de ehhez hozzá kell tennünk, hogy ha a növény optimális körülmények között fejlődik, akkor ezek a betegségek nem, vagy csak nagyon kis eséllyel fognak megjelenni. Hideg, fagyzugos helyeken a téli fagyvédelemről érdemes gondoskodni – ez főként az itoh-változatokat érinti. Takarjuk be őket mulccsal, ezzel megóvhatjuk őket a téli fagykártól.

Az átültetést nem igazán kedvelik, ezért fontos, hogy ha megtaláltuk számára a helyet a kertben, akkor az végleges legyen, és innentől kezdve már ne nagyon mozgassuk meg a növényt.

Erre a linkre kattintva megtekintheti kertészetem bazsarózsa kínálatát!

A bazsarózsák metszése

Valójában a bazsarózsák nagyon kevés metszést igényelnek, de mint minden metszést igénylő cserje esetében, a metszés itt is elősegíti a jó általános egészségi állapotot, a károkozók elleni védekezést.

Metszésük könnyen elsajátítható

A bazsarózsa metszése segíthet megőrizni a növény alakját. A pünkösdi rózsa – mivel lágyszárú növény – ezért a téli időszakra nagyrészt visszahúzódik, vagyis levelei elszáradnak, a gumói áttelelnek. Amennyiben már a levelek nagy része visszaszáradt, rásegíthetünk metszőollóval. A lényeg, hogy minden talaj feletti részt távolítsunk el a növényről.

Számtalan színváltozatuk létezik

Az itoh bazsarózsák félfás szárúak, ezért nem szabad teljesen a talajszintig visszametszeni. Hagyjunk egy kis csonkot a felszín felett, amelyen vannak rügyek. A növény ezekből a rügyekből fog újjáéledni következő évben. A fás bazsarózsák metszése pedig szinte semmiség, hiszen nem is igényelnek igazán metszést. Elég csak az elvirágzott, a beteg, száraz, vagy nem megfelelő irányba növő részeket eltávolítani a növényről.

A bazsarózsák szaporítása

A szaporítás – ahogyan az életforma is – többféle lehet. A lágyszárú faj gumókkal terjed és szaporodik a talajban. Ezért a legegyszerűbb módja a szaporításnak a tőosztás. Ennek legjobb időpontja októberben van, vagy novemberben, de mindenképpen a fagyok előtt. A fás szárú bazsarózsa szaporítható oltással, vagy dugványozással. is, ahogyan az itoh-bazsarózsák is.

Szaporításuk egyszerű

Arra azonban érdemes figyelni, hogy ezekkel a módszerekkel legjobban az alapfajok szaporíthatók, a nemesített változatok gyakran csak bizonyos esetekben.

A bazsarózsák a kertben

A bazsarózsák a tavaszi kert és a nyárelő fontos díszei lehetnek. Terebélyes bokraik, dekoratív leveleik, hatalmas, díszes virágaik igen mutatósok. Akár szoliterként is megállják a helyüket, de társítások tagjai is lehetnek. Amennyiben társítja őket, fontos, hogy hasonló igényekkel rendelkező évelőket, cserjéket, esetleg díszfákat válasszon melléjük.

Tekintse meg kertészetem rózsakínálatát, amelyek társíthatók a bazsarózsákkal is!

Társításukra sok megoldás létezik (kép forrása: itt)

Ha a társítás elülső- vagy középső részére szánja, akkor ajánlom a színekben és formákban gazdag borbolyákat a háttérbe, de a rózsákkal is intenzív cserjefoltok alakíthatók ki. A rózsaloncok is megfelelő társak lehetnek számukra, a nagyrészt szintén tavasszal virágzó gyöngyvirágcserjék és jezsámenek pedig kiemelik a bazsarózsák szépségét a sok esetben különleges színvilágát.

Tekintse meg kertészetem bazsarózsáit erre a linkre kattintva!

Tekintse meg az alábbi videómat a fás bazsarózsáról!

Bazsarózsa cserépben

Igen, lehetséges! Bár nem minden faj alkalmas erre a feladatra. Ahogy említettem, a fás bazsarózsa például viszonylag nagytermetű, ezért nem igazán érzi jól magát konténerben és sok baj lehet vele, de a kisebb termetű pünkösdi rózsa és több itoh-fajta is alkalmas lehet a konténeres nevelésre. Ehhez fontos, hogy a konténer legalább 50 cm mély legyen, hiszen a gyökereknek, gumóknak el kell férniük, hogy megfelelően szép növényt tudjanak nevelni. Érdemes színes konténert választani, amely illik a virágok színvilágához.

A bazsarózsák a jezsámenek társai is lehetnek a kertben. Olvasson róluk ebben a cikkemben!

Konténerben is tartható több változata (forrás: itt)

Fontos, hogy a nyári meleg időszakban ne forrósodjon át a föld, mert benne a gyökerek besülhetnek, a növény így elpusztulhat. Télen érdemes fagymentes helyre vinni, mert a cserépben lévő föld sokkal gyorsabban és könnyebben átfagy, mintha szabadföldben lenne. A rendszeres öntözés ekkor még fontosabb, hiszen a gyökerek nem tudnak távolabbi talajrégiókba jutni, a konténer fala megállítja őket.

A bazsarózsák a ház utcafronti részeire is ültethetők. Olvasson ebben a cikkemben egy pár tippet az utcafronti növényneveléssel kapcsolatban!

A pünkösdi rózsa és a hangyák

Gyakori látvány, hogy a pünkösdi rózsák kövér bimbóin számtalan hangya gyűlik össze. Sokan értetlenül állnak a jelenség előtt és megijednek – pedig nem kellene. A hangyák ilyenkor a bazsarózsák által kibocsátott édes váladékot eszik, amely leggyakrabban a levéltetvek által kiválasztott mézharmat.

A hangyák nem károsítják a virágokat

Ezek a cukros cseppek vonzzák őket, de a virágokban nem tesznek kárt. Ha azonban megengedjük nekik ezt, cserébe hálások lesznek, ugyanis elpusztítják a bimbókárosítókat, amelyek valóban megrongálják a bimbókat. Ezért soha ne bántsa ezeket a hangyákat!

A kerti kártevőkről ebben a cikkemben bővebben is olvashat!

Remélem, Ön is egyetért velem abban, hogy a bazsarózsák világa egészen lehengerlő, és a nevelésük sem annyira bonyolult. Neveljen Ön is a kertjében ezekből a díszes és varázslatos növényekből!

Erre a linkre kattintva megtekintheti kertészetem bazsarózsa kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!