Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A társasházi kerttervezés tízparancsolata

Kertész szakmai bejegyzésem elolvasásához szükséges idő: 2 perc 50 másodperc


Ahogy nincsen rózsa tövis nélkül, úgy nincsen élhető, békés, otthonos környezet növények nélkül. A társasházi közösségek többsége ezért törekszik arra, hogy belső udvaruk, kertjük, és utcafrontjuk ápolt és zöld legyen, ugyanakkor a növényi beültetés akkor nyeri el igazi értelmét, ha esztétikus, fenntartható, és tartós, ez pedig azt jelenti, hogy a kertkialakítás, vagy a renoválás mindenképp tervezést, előkészületeket, gondolkodást igényel. Ez a folyamat könnyebben megérthető és végigvihető, ha logikus, egymásra épülő lépéseket követünk a kezdő ötlettől a megvalósításon keresztül a rendszeres karbantartásig bezárólag.

1. A kérdőjelek

A siker záloga a biztos alap, vagyis az, hogy konkrét elképzelésekkel vágjunk bele a munkálatokba. Gondoljunk csak bele, lakást sem úgy újítunk fel, hogy rendelünk valamennyi, valamilyen csempét és festéket, hanem először meghatározzuk a mértékeket, a színeket, a formákat. Kertépítésnél sincs ez másképpen, döntsük el, hogy milyen növényeket látnánk szívesen, milyen stílust képzelünk el, például virágos díszkertet szeretnénk, vagy funkcionális árnyas ligetet, netán konyhakertecskét.

2. A szakember

Visszatérve a lakásfelújítás hasonlatára, egy szöget a falba verni bárki tud, a kapcsolók bekötéséhez azonban már szerelőt hívunk. A kertre fordítva ez úgy hangzik, hogy pár magot bárki el tud vetni, de egy komplex egészként működő kert vagy utcafronti terület megtervezéséhez jellemzően szakember kell. A kertész szakember tudni fogja, hogy mik a kivitelezhető, és mik a hibás elképzelések, összegeket tud kalkulálni, és megóv minket olyan hibáktól, amikre magunk csak később – általában tetemes anyagi veszteség árán – jönnénk rá.


KERTÉSZ TIPP:

Amennyiben a kertjük tervezéséhez, a növények összeválogatásához szeretnének segítséget kérni, úgy kérem kattintsanak ide.  Ha már rendelkeznek egy kert tervvel vagy egy növény listával akkor bátran válogassák össze az Önöknek szükséges növényeket kertészeti webshopomban, vagy árajánlatot is kérhetnek. Ehhez vegyék fel a kapcsolatot velünk.

 

3. A közösség

A társasház sosem egy emberről, vagy egy családról szól, ennél nagyobb egység, így értelemszerűen már az első lépésektől kezdve közös akaratra, konszenzusra van szükség. tartani kell majd egy helyszíni, kerti lakógyűlést, ahol a kertész szakember vezetésével át lehet venni az ötleteket, meg lehet vitatni az elképzeléseket. 

A kertész jelenléte azért is hasznos, mert a témában laikus lakók esetleges vitáit azonnal elsimíthatja szakmai tervekkel. Fontos, hogy ezen az alkalmon mindenki részt vegyen, csak így lesz legitim a döntés.

4. A tervek

Az elképzelések megszilárdulása után a kertész szakértő feladata a kertépítési stratégia, a tervvázlatok, és a konkrét tervek elkészítése a korábban közösen kialakított, megbeszélt irányvonalak mentén. Ezt a folyamatot nem ajánlott „kéz alatt”, vagyis maguknak a lakóknak magukra vállalniuk, hiszen a tervezés szakmai munka, mely jelentős szaktudást igényel. Ugyanakkor a tervek készítőjének folyamatosan kommunikálnia kell a közös képviselővel vagy lakókkal, hogy a finomhangolásokat, pontosításokat elvégezhesse.

5. A pénz

Semmi sincs ingyen, így a közös kert építése sem, ezzel már a kezdetektől fogva tisztában kell lenni. Ugyanakkor a költségek a legtöbb esetben jelentősen csökkenthetők! Számtalan pályázati lehetőség létezik, helyi vagy országos szinten is lehet kutakodni és pályázni, civil alapítványok segítségét is lehet kérni, és főleg az utcafronti zöldítésnél szponzorokat is lehet találni. Biztos, hogy önerőre is szükség lesz, de további spórolásra ad lehetőséget, ha a lakók minél több részt vállalnak a tényleges fizikai munkákból, így takarítva meg a munkabérekre szánt summát.

6. Tereprendezés

A munka elkezdése előtt a területet alkalmassá kell tenni a zöldítésre, a kertet, utcafronti részt ki kell takarítani, a felesleges tereptárgyakat el kell távolítani. Ez tipikusan az a fázis, mely akár teljesen ingyen is elvégezhető, amennyiben a lakóközösség tagjai végzik a teendőket. Egy lomtalanításhoz időzítve még a szemét elszállítása is megoldott lehet. Fontos tisztázni, hogy ebben a részben aktuális a valamiért nem kívánatos, vagy útban lévő fák szanálása is, azonban az utcafronti fák kivágása engedélyköteles, ezt ne feledjük!

7. A felügyelet

Végre elérkeztünk a tényleges munkákhoz, indulhat az ültetés! A munka mindig legalább egy szakmai vezető jelenlétével folyjon, aki természetesen a szükséges anyagok és kellékek rendelkezésre állásáról már gondoskodott ekkorra. Egy hozzáértő felügyeletére mindenképpen szükség lesz, hogy minden oda és úgy kerüljön, ahogyan az a tervekben szerepel.

8. Az összefogás

Az ültetés tipikusan az a feladat, amit akár a lakók, sőt, a házban élő gyerekek is el tudnak végezni. Amennyiben egy egésznapos érdekes programnak, vagy akár csapatépítő, barátkozásra alapot adó elfoglaltságnak tekintjük az ültetést, a lakóközösség bevonásával is elvégezhetjük azt, nem mellesleg jelentős kiadást spórolva meg így. 


 

9. A fenntartás

Hacsak nem plasztikvirágokat ültettünk, növényeink a későbbiekben is gondoskodást igényelnek majd. Mivel kevés ház teheti meg, hogy állandó kertészt tart, ezért a lakóknak kell valamilyen megállapodás alapján gondozniuk, rendben tartaniuk a kertet, utcafrontot. Ezek nem lesznek megerőltető, vagy bonyolult munkák, nem szabad megijedni a feladattól, ráadásul hetente alig egy-két órányi teendőről lesz szó.

10. Élvezzük a kertet!

Az utolsó pont nem szól másról, mint a létrehozott kert elégedett használatáról! Egyszerűen élvezzük, amit létrehoztunk, használjuk ki funkcióit, merüljünk el szépségében, harmóniájában. Ne szaladjunk el mindig sietve  a virágok, a facsemeték, a cserjesorok mellett, hanem csodáljuk, élvezzük a kialakított takaros kert látványát, hiszen ez volt az eredeti cél!

A társasházi kert tervezésének és építésének főbb tudnivalóiért nézze meg az alábbi videómat:


Kertbaráti üdvözlettel sikeres kertépítést kívánva: 

Megyeri Szabolcs
kertész

blog comments powered by Disqus