Hasznos tudnivalók
Származás: vannak vélekedések, melyek szerint a régi, francia ’Cousinotte d'Hiver’ fajtával azonos, ennek ellenére eredetére nézve általánosan elfogadott, hogy Hollandiából vagy Németországból származik, s a két országban már az 1700-as években termesztették. Elsőként Johannes H. Knoop, német kertész mutatta be 1758-as művében.
Vannak olyan feltételezések is, hogy az 1900-as években egy másik fajta kapta meg a 'Purpurroter Cousinot' nevet.
Akárhogy is, Németországban máig népszerű karácsonyi alma.
Hajtásrendszer: fája közepesen erős növekedésű, kezdetben felfelé törő, később szétterülő, sűrű ágrendszerű, gömbölyded koronát nevel. Vesszői hosszúak, közepesen vastagok, vörösesbarnák, elszórtan apró paraszemölcsösek. Levele sötétzöld, középnagy, hirtelen elkeskenyedő, éles csúcsban végződő, hullámos, széle tompán, szabályosan fűrészes.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Önmeddő, más fajták számra jó pollenadó.
Porzói: ’Ananász renet’, ’Cox narancs renet’, ’Delcorf’, ’Discovery’, ’Dülmener Herbstrosenapfel’, ’Granny Smith’, ’Idared’, ’James Grieve’, ’Jonathan’, ’McIntosh’, ’Sikulai alma’, ’Téli arany parmen’.
Gyümölcs: október közepétől szedhető, közepes vagy nagy méretű, gömbölyded vagy megnyúlt, kúpos. Héja vékony, sima, fényes, enyhén zsíros tapintású, sárgászöld alapszínű, intenzív vörös fedőszínnel mosott, csíkozott, sűrűn paraszemölcsös. Húsa fehér vagy sárgásfehér, a héja alatt világos piros, márványos, kemény, ropogós, lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres ízű, illatos. Hullásra nem hajlamos.
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (befőtt, ivólé, dzsem, sütemények) egyaránt felhasználható. A körülményektől függően hosszú ideig tárolható (kb. a tavasz végéig).
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy. Évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Betegségekkel és kártevőkkel szemben viszonylag jól ellenálló.
Amennyiben mégis kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany: az MM106 alanyra oltott fa esetében a növekedési erély még kisebb, a fa zömökebbé, alacsonyabbá válik, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A talajhoz jól alkalmazkodik, laza, homoktalajon is megél, de a hideg, nyirkos talajokat nem viseli jól, a fitoftórás gyökérrothadásra való érzékenysége miatt.
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-6 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. tavasz végéig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 5x6
Termésérés: október közepétől
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy