Hasznos tudnivalók
Származás: ismeretlen eredetű fajta, a 19. század híres francia botanikusa, kertésze André Leroy szerint 1617-ben már említést tesz róla Claude de Saint-Etienne, de ami biztos, hogy Henri Louis Duhamel du Monceau 1768-as Traité des arbres fruitiers című művében és Johann Hermann Knoop 1771-ben megjelent Pomologie kötetében már megtalálható a leírása.
Bereczki Máté főleg azoknak ajánlotta, akiknek kisgyermekek vannak a családjában, de végül, így összegzi jellemzését: "Csemege-asztalainknak is diszére válnak e korán érő almafa szép és jó gyümölcsei; aztán népes városok mellett értékes piaczos gyümölcsnek is.”
Hajtásrendszer: fája mérsékelt növekedési erélyű, edzett, sűrű, szétálló, kuszált ágrendszerű koronát nevel. Vesszője középhosszú, közepesen vastag, a napos oldalon barnásvörös, az árnyékoson olajzöld, elszórtan, alig észrevehetően paraszemölcsös. Levele viszonylag nagy, tompazöld, vastag, tojásdad, fűrészes-csipkézett szélű.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és igen bőven terem. Önmeddő.
Porzói: ’Cox narancs renet’, ’Egri piros’.
Gyümölcs: július végén, augusztus elején szedhető, középnagy, tompa kúp vagy szögletes tojásdad alakú. Hullásra nem hajlamos. Héja vastag, szívós, kissé zsíros tapintású, hamvas, sárgás alapszínű, napos oldalán sötétpiros fedőszínnel mosott, a fedőszín élénkpiros sávokkal, szakadozott csíkokkal tarkított, szürkés rozsdaponttal mintázott. Húsa fehér, a héj alatt és a magház körül rózsaszínes, lédús, porhanyós, finom konzisztenciájú, kellemesen édes, enyhén savanykás, eperre vagy málnára emlékeztető ízvilágú és illatú (vannak, akik szerint az ibolya is megjelenik illatában).
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (dzsem, befőtt, ivólé stb.) kiváló. A belőle készített gyümölcslé szép világospiros lesz, az aszalvány pedig rózsaszín.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Betegségekkel szemben viszonylag ellenálló.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (dzsem, befőtt, ivólé stb.)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: július vége – augusztus eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy