Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

növényvédelem

A kivi károsítói és az ellenük való védekezés lehetőségei

2021. 07. 16. 15:42:00

A kivi az utóbbi évek egyik nagyon kedvelt gyümölcstermő növénye lett, amely dísznövényként is szépen mutat. Magyarország legtöbb területén biztonságosan nevelhető. Viszont ahhoz, hogy évről évre leszüretelhessük az ínycsiklandó növényeket, érdemes többet tudnunk a növényvédelméről is. Ebben a cikkemben ebben nyújtok segítséget. Tartson velem!

A japán kecskerágó károsítói és az ellenük való védekezés lehetőségei

2021. 07. 14. 15:42:00

A japán kecskerágó (Euonymus japonicus) egy igen kedvelt dísznövény. Sűrű lombja, fényes levelei, aranyos kis termései minden évszakban újdonságot kínálnak és pompás látványt nyújtanak, emiatt egy igen szerethető lomblevelű örökzöld. Ám legnagyobb sajnálatunkra őt is megtalálja pár kártevő és kórokozó. ismerkedjünk meg most velük azért, hogy szükség esetén megvédhessük növényünket. 

A leander betegségei

2021. 07. 13. 13:47:00

Még a legféltőbb gondoskodás ellenére is megjelenhetnek károsítók a leanderen. Szerencsénkre a leander rovar kártevőivel viszonylag könnyű felvenni a kesztyűt. Azonban sajnos közel sem ennyire egyszerű védekezni a leander megbetegítő kórokozókkal szemben. Olvassa végig cikkemet, hogy miként lehet a leandert egészségesen tartani, vagy a már megbetegedett egyedet kezelni. Kattintson cikkemre.

A szeder károsítói és növényvédelme

2021. 06. 26. 15:25:00

A szedret viszonylag kevés betegség támadja meg, de az ültetvényben nem ritka az előfordulásuk. Az állományban előforduló betegségek hasonlóak a málna betegségeihez. Gombabetegségek közül a legjelentősebb a botritisz, mikoszferellás levélfoltosság és a szederrozsda. Kártevőinek megjelenése nem igazán jelentős, leggyakrabban levéltetvekkel, kis málnabogárral, szedergubacsatkával és talajlakó kártevőkkel találkozhatunk.

A szelídgesztenye betegségei és növényvédelmi stratégiája

2021. 04. 30. 11:01:00

A szelídgesztenye termesztése évezredek óta zajlik. Több kórokozója és kártevője is ismert, melyeket szeretnék Önnel a cikkemben megosztani!

Paradicsom kártevői és az ellenük való védekezés lehetőségei

2021. 04. 22. 18:06:29

Tavaly körülbelül ilyenkor készült el a paradicsom kórokozóiról szóló cikkem, amit ide kattintva tudnak elérni. Viszont adós maradtam a paradicsom kártevőivel. Ezen hiányosságom most szeretném pótolni! A paradicsom növényvédelmével kapcsolatban elengedhetetlen említést tenni a kártevőkről, mert akad közöttük néhány olyan szervezet, ami a védekezés gerincét képezhetik. Az alábbiakban szeretném bemutatni a paradicsomnak a legfontosabb kártevőit.

Az áfonya kórokozói és az ellenük való védekezés lehetőségei

2021. 03. 01. 13:48:41

A fekete áfonya, vagy tudományos néven Vaccinum corymbosum egy a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó közkedvelt gyümölcstermő növény. Bár ismertebb a fekete áfonya, azonban nem szabad említés nélkül hagyni közeli rokonát, a vörös áfonyát sem, aminek tudományos neve Vaccinum vitis idea.

Az áfonya kártevői és a védekezési lehetőségek

2021. 03. 01. 12:40:56
Ahogy a kórokozóknál említettem, legalább annyi (ha nem több) kártevő állata van az áfonyának mint amennyi kórokozója. Az alábbiakban szeretném bemutatni a legfontosabb hazánkban előforduló kártevőket. 

Az alma növényvédelme

2021. 01. 20. 09:52:00

Nem túlzás azt állítani, hogy az alma a legnépszerűbb mérsékelt égövi gyümölcs. Csakhogy ez a pompás gyümölcs nem csak az emberek körében népszerű. Az almának megannyi betegsége és kártevője van, melyeket jelen cikkemben ismertetném Önökkel

A magnólia betegségei

2020. 11. 30. 11:32:00
Még a kevésbé fogékony liliomfákat is meggyengíthetik olykor-olykor kártevők vagy kórokozók. Ebben a bejegyzésben végigvesszük, hogy mire kell számítania és hogy veheti fel a harcot ellenük.