Hasznos tudnivalók
A Kombinált gyümölcsfa: Champion + Redhaven + Magyar kajszi + Cacanska Lepotika főbb jellemző
A kombinált gyümölcsfák esetében két vagy több gyümölcsfa kerül ráoltásra egy törzsre, így egy fáról többféle gyümölcsöt takaríthatunk be, így helyet spórolva és a betakarítás idejét elnyújtva szinte egész nyáron át szedhetők.
Ez a gyümölcsfa a ’Cacanska Lepotika’ szilva, a ’Champion’ és ’Redhaven’ őszibarack és a ’Magyar kajszi’ kajszibarack kombinációjából áll.
’Champion’ őszibarack ’Redhaven’ őszibarack ’Magyar kajszi’ kajszibarack ’Cacanska Lepotika’ szilva Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.
Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja.
Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözése szükséges.
Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.
Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december. A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
A többszörösen oltott fák metszése nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis az egyes fajták növekedési erélye eltérhet, a metszés során az erősen növő fajtákat metsszük csak erőteljesebben, a gyengébb növekedésűeket, pedig nem vagy csak kis mértékben.
A metszés során törekedjünk a szellős koronaforma kialakítására úgy, hogy közben az egyes fajták lombfelülete közel azonos legyen.
Fontos tudni: Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás
Védett tartalom
A gyümölcs maga nagyméretű, közel szabályos gömb alakú. A gyümölcshéj molyhos, zöldes-fehér színű, esetleg halványsárga, melyet halvány piros hintés díszít. A gyümölcshús fehér, édes, lédús és magvaváló, a mag körül pirossal színezett. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.
A gyümölcs közepes méretű, súlya 120-140 gramm között változik. Formáját tekintve kissé aszimmetrikus, oldalról enyhén lapított gömb alakú. A héj közepesen molyhos, a sárga alapszínt majdnem teljesen sötétvörös fedőszín takarja. A gyümölcshús élénksárga színű, magvaváló, a mag körül vörös.
A gyümölcs nagy vagy középnagy méretű, tompa kúp alakú. A héj színe világos sárgából fokozatosan vált narancssárgára, melyet kárminpiros behintés is díszít. A gyümölcshús félkemény, közepesen rostos, de ennek ellenére lédús. Ízvilágát tekintve édes, enyhe savas érzettel.
Gyümölcsei középnagyok, alakjuk tojásdad, kissé megnyúlt és lekerekített. A terméshéj vékony, lila, hamvas és tetszetős. A terméshús zöldessárga, kemény, lédús, kifejezetten ízletes. A cukor-sav aránya harmonikus. Magvaváló fajta. Mivel húsa kemény, ezért jól bírja a szállítást.
Kifejlett magasság: kb. 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5-4 m
Termésérés: Augusztus elejétől – Szeptember elejéig
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes