Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Így díszítették a karácsonyfákat évszázadokkal ezelőtt

December 24-én az este minden házban egy kicsit különlegesebb, mint a megszokott hétköznapok. Már gyermekkorunk óta tudjuk, hogy ezen az estén és a következő néhány napban valami egészen elképesztő történik az otthonunkban. A családtagok együtt vannak, közösen díszítik a fenyőfát és készítik ez ünnepi ebédet. A nem mindennapi érzés fénye később sem kopik meg, különösen, ha már saját gyermekeivel, majd pedig az unokáival ünnepel valaki a fa alatt.

Keveseknek jut viszont eszébe a díszek kicsomagolása közben, hogy vajon miért pont ilyen dekorációt használunk a fenyőfa díszítésére? Van valamilyen jelentése ezeknek a függőknek? Megmutatom Önnek, hogy zajlott a fa díszítése évszázadokkal ezelőtt!

Engedje meg, hogy egy kis időutazásra invitáljam Önt egészen az 1800-as évek elejére!

Ami már hosszú évszázadok óta biztos pontja a karácsonynak, az a fenyőfa jelenléte. Érdekesség, hogy hazánkban az 1500-as évek derekán karácsonyfának még a földesúrnak az ebben az időszakban adóként beszolgáltatott tűzifát hívták. A mai értelemben vett karácsonyfa állításának szokása a Rajna felső szakaszának vidékén élő evangélikusoktól ered, itt már a 16.-17. században említést tesznek karácsonyi májusfákról, melyekből a szigorú rendeletek szerint személyenként csak egy darab volt felállítható.

Ha érdekli az örökzöldekkel kapcsolatos teljes történet, ebben a korábbi cikkemben ide kattintva olvashat róla.

A függő gömbök és csillogás megjelenése

Sokan nem is gondolnák, de a gömb alakú függő díszek története vezethető vissza a legrégebbre, egészen az 1800-as évekre. Bizonyos felfogások szerint a karácsonyfák az Édenkertben álló Tudás Fáját hivatottak szimbolizálni, amelyről az Éva által leszakított alma hatására estek bűnbe az első emberek a Paradicsomban. Innen ered az, hogy a fára kerülő díszek már az 1800-as években készült feljegyzések szerint is kerek formájúak és csüngő kialakításúak voltak, így emlékeztek ugyanis az emberek Karácsonykor az Édenkertből való kiűzetésre. Ezek főként almák, gesztenyék vagy egyéb ilyen jellegű gyümölcsök és termések voltak.

Ezt követően egyre többféle gyümölcs kezdett divatba jönni, melyek kiegészültek papírszalagokkal, valamint csillogó, fémfüstből készült függőkkel is. Innentől kezdve pedig csak egy apró lépés volt a gyertyát megjelenése az ágakon vagy a fa körül. A karácsony pedig azóta is szorosan összefügg a csillogással, innen ered többek között a csillagszóró használata, később pedig az elektromos fényfüzérek felrakása is.

Feldíszített karácsonyfa

Feldíszített karácsonyfa

A mézeskalácsok

A mai napig sok olyan család van, ahol elképzelhetetlen a karácsonyfa mézeskalácsok nélkül. Nem véletlen, hiszen évszázadokkal ezelőtt, főként Németországban terjedt el a divat, hogy a függő gyümölcsök mellé mézeskalácsok, valamint egyéb sütemények is kerültek. Készültek ezek angyalka és szívformában, valamint gyümölcs- vagy csengettyű alakban egyaránt. Ekkor kezdett el összefonódni az ünnep a mézeskalács illattal és a konyhai sürgés–forgással.

Karácsonyi mézeskalács

Karácsonyi mézeskalács

Füzérek

Évről-évre egyre több helyen jelentek meg a különböző ötletek a karácsonyfadíszek terén, melyek országonként is nagyban eltértek egymástól. A füzérek – melyek először főként vörösáfonyából vagy pattogatott kukoricából készültek – az amerikai otthonokból indultak és hódították végül meg az egész világot. Ezek voltak tehát – többek között - a mai fényfüzérek elődjei, melyek egyébként a villanykörte feltalálójának nevéhez, Edisonhoz fűződnek.

Ajándékok a fára akasztva és újságkivágások

A fára kerülő apró kis ajándékok ötlete Angliából származik, itt tettek ugyanis a családok először apró meglepetéseket az ágak közé. Valahol kis kosarakba helyezték, míg mások szalagokból vagy anyagokból készültek. Mivel minden darab kézzel készült, nem volt két egyforma, ezért is voltak annyira különlegesek. Manapság szinte elképzelhetetlen, de bizony, idővel egyre gyakrabban kerültek különböző vallási témájú illusztrációkat és írásokat a lapokból. Így lassan már nem is látszottak a gyümölcsök a különböző kreatív díszítésektől.

Olvassa el karácsonyfa kisokosomat is

1800-as évek közepe - Megindult az üzletiesedés!

Míg egészen az 1800-as évek közepéig minden család saját maga készítette a karácsonyfa díszeket, ma már elképzelhetetlen lenne, ha nem vásárolhatnánk meg a különböző gömböket, füzéreket vagy különböző díszítőelemeket a beváráslóközpontok valamelyikében. Mindez a 19. század közepétől ered, amikor a kereskedők felfedezték a karácsonyi dekorációban rejlő üzleti lehetőségeket. Innentől kezdve megindult a tömegtermelés és lassan de biztosan önálló iparággá vált a díszek gyártása és áruba bocsátása.

Olyannyira, hogy a német Lauscha városa – amely a mai napig népszerű az üveggyártásáról - egyenesen az üveg karácsonyi díszek fellegvárává vált, amikor rájöttek, milyen sokféle dísz formázható meg ezzel a technikával. Így megszülettek az üveg gyümölcsök, majd az angyalkák, a csillagok, a szívek és még számos különböző figura, melyek tárháza évről-évre bővült, hiszen rájöttek, hogy a legnagyobb kereslet az újdonságok iránt van.

Karácsonyfa toboz

Karácsonyfa toboz

Lassan nem volt olyan lakója a városnak, aki ne ebben a gyárban dolgozott volna. Innentől kezdve pedig csak egy lépés volt, hogy valaki meglássa mindebben a lehetőséget és elinduljanak az első import áruk az Amerikai Egyesült Államokba, valamint később a világ számos országába is. Eközben egy másik német városban, Drezdában sem ültek ölbetett kézzel, hiszen itt szintén egy egészen különös módszerrel kezdtek el díszeket gyártani. A díszek alapja keményre préselt papírok voltak, melyekből igazán egyedi díszeket tudtak formálni. Angliában eközben az újságok is elkezdtek karácsonyi lázban égni, számos otthon elkészíthető dísz leírása és egyéb tippek jelentek meg az ünnepi mellékletekben. Bár ma már természetes, hogy december közeledtével egyre több lap öltözik ünnepi köntösbe, ez ebben az időben kirívónak számított.

Fenyőfa dekoráció

Fenyőfa dekoráció

A háború miatti visszaesés – 1900-as évek

Természetesen az iparág virágzása alábbhagyott az első világháború ideje alatt, hiszen sem alapanyag, sem pedig kapacitás nem volt a díszek elkészítéséhez. Az iparág központja pedig Németországból Amerikába és Japánba helyeződtek át, ahol ekkor már elektromos karácsonyfa izzókat is gyártottak. A háború után újra divatba jöttek a kézzel készített, hagyományos díszek és a méretes karácsonyfák, azonban a második világháború újabb hatalmas törést jelentett e téren is. Ezt követően azonban az embereknek jobban szüksége volt a Karácsonyra, mint valaha.

Ezt az időszakot a hatalmas fák és a csillogó díszek jellemezték. A 60-as évekre a fő hangsúlyt a műanyag és modern, tömeggyártású díszeken volt, amely a 70-es és 80-as években kicsit visszaszorult és újra a természetesség irányába indult. A 90-es évektől pedig kinyílt a világ, így a különböző országok szokásai elkezdtek keveredni egymással. Ma már mindenkinek a saját ízlésére van bízva, milyen díszeket választ és hol szerzi be azokat.

A karácsonyfa csúcsdísz

A fa tetejére kerülő dísz, vagyis a csúcsdísz a kezdetekkor csillag alakú volt, mára viszont sok helyen a templom tornyát idéző hegyes ékek, rózsa vagy szalagból készült masni is kerülhet. Valójában ez mindenkinek az ízlésére van bízva. Természetesen a kezdetekkor ezek is kézzel készültek, a tömeggyártás megjelenésével azonban a legtöbben ma már üzletben vásárolják.

Karácsonyi dekoráció

Karácsonyi dekoráció

A szaloncukor

Fontos külön említést tenni a szaloncukorról is, mely hazánkban ugyan csak a századforduló környékén terjedt el, Franciaországban azonban már az 1500-as években készítették, ám a fákra csak egy későbbi időszakban kerültek fel. Magyarországon Jókai Mór tett elsők között említést a nappaliban – vagyis szalonban – álló fákat díszítő cukrokról, melyek gyártása hamar gépiesedett. A csillogó csomagolásuknak köszönhetően pedig mindenki előszeretettel díszítette vele a karácsonyfát az ünnepi időszakban. Ezek az édességek máig nagyon népszerűek és szerves részei az év végi ünnepeknek.

Ha máris kedvet kapott az idei díszítés megtervezéséhez, online kertészetemből ki is választhatja az Önnek leginkább tetsző fenyőfát. Ide kattintva megtekinteti a teljes kínálatot.

Amennyiben érdekesnek találta ezt a cikket, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: fenyőfák karácsonyfa