Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az igazság a cukorsüvegfenyőről

2017. 12. 16. 15:15:00

Az év utolsó hónapja természetesen elsősorban a karácsonyról, az ünnepi készülődésről szól. Ha pedig karácsony, akkor a fenyő az egyik főszereplő! A már jól ismert és megszokott fenyők mellett hadd mutassak be most Önnek egy izgalmas alternatívát, melyet ráadásul övez pár tévhit, így hasznos közelebbről megismerni!

 

Ismerkedjen meg a cukorsüvegfenyővel!

 

Cukorsüvegfenyő vásárlás a Megyeri kertészetből!

 

Cukorsüvegfenyőt IDE KATTINTVA rendelhet kertészetemből!

 

Cukorsüvegfenyőt bizonyára Ön is látott már, ez az örökzöld tűlevelű épp úgy fest, mint egy kicsinyített karácsonyfa. A hasonlóság nem a véletlen műve, hiszen közeli rokonságban áll a szürke luccal. Decembertől kezdve ezeket a bájos apró fenyőket sok helyen kínálják, többek közt aluljárókban, utcai árusoknál, de megtalálhatók élemiszer áruházakban, sőt, lakberendezési üzletekben is.

 

A cukorsüvegfenyő tényleg szemrevaló, kedves kis növény, ránézésre a kifejezetten ideális kiegészítő ünnepi dekoráció, alkalmazható asztaldísznek, gyermekszobai kis karácsonyfának, de az árérzékeny karácsonyozók, vagy például idősebbek előszeretettel vásárolják a nagy fenyők helyett is.

 

Fontos tisztázni ugyanakkor, hogy ez a cserepes növény nem szobai zöld, hanem kültéri tartásra való fenyő, vagyis hogy beltérben, a fűtött szobában halálra van ítélve! Gyakori panasz, hogy a cukorsüvegfenyő a gondos ápolás, öntözés, tápoldatozás ellenére is elhal, ennek egyszerűen az az oka, hogy eredendően nem tolerálja a beltéri körülményeket! Sajnos ezt a tényt az árusok, üzletek jellemzően nem közlik, a gyanútlan vásárló pedig január végére biztosan csalódni fog a kis fenyőben, amennyiben a lakásban próbálta meg nevelni.

 

Cukorsüvegfenyő vásárlása a Megyeri kertészetből!

 

 

A cukorsüvegfenyő (Picea glauca 'Conica') a fentieknek megfelelően igazi kerti növény, ráadásul világszerte az egyik legnépszerűbb törpefenyő! A felnőtt példányok magassága legfeljebb a másfél-két méter, így kisebb kertekbe, vagy szűkebb kertrészekbe is remek választás, valamint telepítése akkor is jó ötlet, ha Ön például egy kisméretű örökzöldet szeretne otthonra.

 

A cukorsüvegfenyő tartása némi kompromisszumkészséget igényel, ugyanis ez a fenyő nem teljesen érzi jól magát a honi klímán. Ez azonban ne riassza el Önt, ugyanis ez az állítás tulajdonképpen az összes fenyőfélére igaz.

 

A cukorsüvegfenyő kedveli az alacsonyabb hőmérsékletet és a magas páratartalmat, utóbbit például csepegtető öntözéssel, mulcsozással, vagy alacsony peremű, vízzel töltött alátét tálcával biztosíthatja kedvencének! Ennek a fenyőnek kifejezetten lassú a növekedési üteme, ami inkább előnyt jelent, hiszen Ön ezáltal biztonsággal ültetheti szűkebb helyekre, kisebb előkertekbe is!

 

 

Cukorsüvegfenyő vásárlás a Megyeri kertészetből!

 

 

Karácsonyi, idényjellegű szobai tartása is kivitelezhető, amennyiben Ön elfogadja, hogy ez a fenyő legfeljebb 10-12 napot maradhat bent, vagyis úgyanúgy szükséges kezelni, mint az egyéb élő, dézsás karácsonyfákat. A megjeleölt időintervallum alatt nem károsodik visszafordíthatatlanul, és az ünnepek elmúltával, az újév első napjaiban Önazonnal kiültetheti (amennyiben nincsenek kirívó mínusz hőmérsékletek).

 

Jó hír, hogy a cukorsüvegfenyőt tarthatja balkonon, teraszon is, amennyiben párás környezetet biztosít neki (például permetezéssel, vagy párásító tálcával). A Picea glauca 'Conica' gyakran helyet szokott kapni sziklakertekben is, elsősorban kis mérete és lassú növekedése miatt alkalmas ilyen célra, valamint érdekes felhasználási területe még a bonsai nevelés, a fiatal példányokból ugyanis egy jó adag kitartással kivételesen szép miniatűr fácskák alakíthatóak ki.

 

 

Cukorsüvegfenyő vásárlása a Megyeri kertészetből!

 

 

Kerti kiültetés esetén napos, de legfeljebb félárnyékos területre helyezze el, és vegye figyelembe, hogy ez az örökzöld a semleges, vagy enyhén savas kémhatású talajt kedveli. Ne telepítse cukorsüvegfenyőjét zárt szegletekbe, levegőtlen sarkokba, erős takarásba, ugyanis a növénynek szüksége van a folyamatos légmozgásra, hogy ne maradjon nyirkosan a sűrű ágrendszere, kedvezőtlen körülmények esetén gombás betegségek jelenhetnek meg.

 

Rendszeres öntözéssel, helyes ültetéssel, és egy kis szerencsével csinos, dús ágrendszerű, tömött megjelenésű törpefenyőt nevelhet, amely kedves megjelenésével, kompakt méretével egyszerre lesz praktikus és mutatós lakója kertjének!

 

Cukorsüvegfenyő vásárlás a Megyeri kertészetből!


 

A cukorsüvegfenyő és a karácsony kapcsolatára visszatérve tehát még egyszer hangsúlyozni kell, hogy szobanövényként ez a mini fácska nem fog beválni, ha beltérbe állítja, akkor maximum 10-12 napig marad életben.

 

Bátran válassza ugyanakkor a cukorsüvegfenyőt, ha csak ideiglenesen helyezné a lakásbelsőbe, és az ünnep után szívesen gyarapítaná kertje növényválogatását egy dekoratív, kis helyigényű, egész évben zöldellő fenyővel! Ne feledje, hogy ez a kisméretű fenyő kiválóan alkalmas dézsás tartásra is, így akár esztétikus balkondísz is válhat belőle!

 

 

Amennyiben megtetszett Önnek a cukorsüvegfenyő, megrendelheti innen.

 

Hasznosnak találta a cikket? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: karácsonyfa