Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Dézsás karácsonyfák

Megyeri Szabolcs

 

Jó ideje divatosak és keresettek decemberben a konténeres, dézsás karácsonyfák, azonban ezek a növények különleges ápolást és egy kevés kompromisszumot kívánnak! A konténeres, élő fákat egészen másképpen kell kezelni, mint vágott társaikat. Aki élő fát vesz, javarészt azért teszi, mert az ünnep után szeretné tovább nevelni, kint a teraszon vagy a kertben. Ahhoz, hogy a növény átvészelje a lakásbelsőben való tartást, pár szabályt be kell tartani!

A dézsás fenyőkkel kapcsolatban az első és egyben leglényegesebb információ, hogy ezek nem szobai, hanem kerti növények, ezért a fűtött nappalik száraz, meleg levegőjét mindössze egy-másfél hétig tolerálják károsodás nélkül, vagyis az élő karácsonyfa csak az újév első pár napjáig maradhat a lakásban!

 

dézsás karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

A hétnapos szabály mellett akadnak egyéb megfontolandó kezelési, ápolási tanácsok is, ezeket az alábbiakban gyűjtöttem össze Önnek arra az esetre, ha konténeres fát vásárolt, vagy konténeres fát tervez vásárolni, de nem tudja pontosan, hogy mik a feladatok ezekkel a növényekkel!

 

Mint minden karácsonyfa esetén, az élő, dézsás fenyőknél is az egyik legelső lépés a hazaszállítás. Az élő fenyő érzékeny áru, ezért lehetőleg ne szállítsa azt eldöntve, fektetve, így ugyanis sérülhetnek ágai, és földje is szétszóródhat. Ha mindenképpen csak feketetve tudja hazavinni a fenyőt, akkor műanyag fóliával (folpackkal) tekerje be alaposan a dézsát, úgy, hogy annak az alja és a teteje is be legyen burkolva.

Ezek után a fenyő ágait is kösse össze, vagy tekerje be rugalmas műanyag hálóval. Így már eldöntheti a fenyőt, és behelyezheti autójába. Mivel a növény még így is hullathat földet, tűlevelet, vagy csöpögtethet gyantát, érdemes takarófóliával, vagy egy régi lepedővel óvni az autó belterét.

Azt se feledje, hogy a nagyobb, másfél-két méteres konténeres fenyők súlya már jelentős lehet, így a sérülések, húzódások, derékbántalmak elkerülése érdekében ne egyedül mozgassa ezeket a példányokat!

 

Amennyiben nem kíván vesződni a hazaszállítással, válassza kertészetem kényelmes és praktikus kiszállítási szolgáltatását!

IDE KATTINTVA megtekintheti faiskolám dézsás karácsonyfa kínálatát, és akár azonnal le is adhatja rendelését! 

 

A következő lépés az, mikor a fenyő már hazakerült, de még van több nap, esetleg több hét Szentestéig, így a növényt valahol, valahogy el kell szállásolni. Lényeges, hogy a konténeres fát hazaszállítás után semmiképp sem szabad a fűtött beltérbe vinni, hiszen ezek a fenyők nem szobanövények, a 20-22 celsiusos hőmérséklet és az alacsony páratartalom szó szerint végzetesek számukra!

A leghelyesebb eljárás az élő karácsonyfát a szabad ég alatt elhelyezni, akár a kertben, a balkonon, vagy teraszon. Mivel élő növényről van szó, a dézsás fenyőnek nem megfelelők az ablaktalan helyiségek (pince, garázs, padlás), így ilyen területeken ne tartsa fenyőjét, még rövidebb ideig sem!

 

Karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Nem mindegy azonban, hogy kültéren hová teszi le dézsás fenyőjét, érdemes átgondoltan helyet választani, elsősorban szélvédett, huzatmentes területre állítani. Ha a december különösen hideg, akkor a fenyő földjét 5-10 centiméter vastagon borítsa be fakéreg mulccsal a megfelelő hőszigetelés érdekében! 

Az imént vázolt elhelyezés megtörténtével kezdődik a fa ideiglenes tárolása, ám ezen idő alatt is gondozni kell a növényt. Semmilyen különleges dologra nem kell gondolnia, csupán arra, hogy a dézsás, konténeres karácsonyfát heti egy-két alkalommal ajánlott öntözni, valamint a fenyőfélék mindegyike hálás a magas páratartalomért, így jó ötlet lespriccelni őket egy kevés vízzel.

Természetesen erősen fagypont alatti hőmérséklet, tartós mínuszok esetén a permetezést mellőzze. A mulcsolás azért is jó ötlet, mert az a fenyő kis térfogatú talajának kiszáradását is késlelteti, tehát ajánlott ezt a lépést megtenni!

 

Konténeres karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

konténeres fenyők a fentiekben ismertetett körülmények között igencsak sokáig eltarthatók, így ezeket a növényeket akár hosszú hetekkel karácsony előtt is megrendelheti kertészetemből. A szabályok betartásával a dézsás fenyő hosszútávon eltartható, így Ön akár már novembertől kezdve megrendelhető  karácsonyfáját!

Mindenképpen el fog érkezni az a nap, mikor az ünnep okán a fa lakásba kerül. Nem mindegy azonban, hogy mikor kerül be a lakásba a növény, és az sem mellékes, hogy milyen módon. A dézsás, élő fenyőt legkorábban Szenteste délutánján ajánlott a fűtött, meleg beltérbe vinni. Ha lehetséges, akkor ennek során alkalmazzon úgynevezett "zsilipelést". Ez egy nagyon egyszerű módszer arra, hogy a fát ne érje hirtelen hősokk, ami az elgyengüléséhez, elhalásához vezethet.

 

Dézsás karácsonyfa vásárolható a Megyeri kertészetből!

 

A zsilipelés annyit tesz, hogy mielőtt Ön bevinné fáját a hidegről a meleg szobába, pár órán keresztül egy köztes hőmérsékletű helyen szoktassa az új körülményekhez a növényt. A zsilipelésre megfelelő lehet egy kevésbé fűtött előszoba, egy üvegezett veranda, vagy a lépcsőház például. A korábban a lakásba helyezett fa eltarthatósága mindenképpen csökken, dekorációs értékét garantáltan korábban el fogja veszteni. 

Azt már említettem, hogy a dézsás, élő karácsonyfa hét, de legfeljebb tíz napig maradhat a lakásban, azonban ezen idő alatt is gondoskodni kell a megfelelő ápolásáról. 

A bent töltött idő alatt is szükséges öntözni a növényt, a mulcsréteg a lakásban is nagyban segíti a fa túlélését. A párásítás is jó ötlet, de ebben az esetben csak elemes izzósorok használata engedélyezett, különben balesetveszélyessé válik a művelet! 

 

Figyelem! Soha ne használjon hálózati áramról működő izzósort akkor, ha az élő karácsonyfát spricceléssel, permetezéssel kívánja párásítani! Ez súlyos balesethez, áramütéshez vezethet!

 

A szobában tartott élő fenyő kerüljön a lehető legmesszebb a fűtőtesttől, gondoskodjon arról, hogy érje valamennyi természetes fény, és ne állítsa gyakran nyitogatott ajtó, ablak közelébe (a huzat ugyanis árt neki). Az élő karácsonyfára lehetőleg ne akasszon nehéz díszeket, melyek túlságosan meghajlíthatják vagy letörhetik az ágakat, hajtásokat!

 

A fenti útmutatót követve az Ön élő, dézsás karácsonyfája nagyon jó eséllyel túl fogja élni a karácsonyi ünnepet, és az újév első napjaiban megkezdheti kerti pályafutását. Miután (szintén lehetőleg zsilipeléssel) kivitte fáját a lakásból, házból, két út áll majd Ön előtt.

Az egyik, hogy akár azonnal elülteti a kertbe fáját. Ezt már januárban is megteheti, amennyiben nincsenek erős fagyok, melyek az ásást megakadályozzák. Az ültetés szinte gyermekjáték, készítsen egy, a növény földlabdájánál másfélszer-kétszer akkora ültetőgödröt, az aljára helyezzen arasznyi vastagon komposztot vagy szervestrágyát, arra egy réteg földet, majd helyezze be a növényt a gödörbe, és ültesse el a hagyományos módon. Végül alaposan öntözze be, és készen is van!

A másik, hogy vár még a kiültetéssel, és konténerében neveli, tartja tovább fáját. Ez esetben állítsa fenyőjét egy szélvédett, huzatmentes, de napos helyre, mulcsolja a földjét, és heti egy-két alkalommal enyhén öntözze meg. Így a kiültetéssel megvárhatja a tavaszt!

 

Megtetszettek Önnek az élő, dézsás karácsonyfák? Jó ötletnek tartja, hogy karácsonyfája az ünnep után dekoratív kerti növényként pompázzon akár évtizedeken keresztül? Nem szeretne vágott fenyőt valamilyen okból?

Akkor épp jó helyen jár!

Kertészetemben dézsás, konténeres karácsonyi fenyők széles választékát kínálom! Nem csak a különböző fenyőfajták közül szemezgethet, hanem még leendő fája méretét, magasságát is megválaszthatja!

Mindezek mellett a hazaszállítással sem kell törődnie, ugyanis a megrendelt fenyőket az ország egész területén házhoz szállítom! 

 

Dézsás karácsonyfát IDE KATTINTVA rendelhet kertészetemből!

 

Ha tetszett Önnek a cikk, kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat ismerőseivel, barátaival!

Tartalomhoz tartozó címkék: dézsás karácsonyfa