Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Dézsás karácsonyfák

Jó ideje divatosak és keresettek decemberben a konténeres, dézsás karácsonyfák, azonban ezek a növények különleges ápolást és egy kevés kompromisszumot kívánnak! A konténeres, élő fákat egészen másképpen kell kezelni, mint vágott társaikat. Aki élő fát vesz, javarészt azért teszi, mert az ünnep után szeretné tovább nevelni, kint a teraszon vagy a kertben. Ahhoz, hogy a növény átvészelje a lakásbelsőben való tartást, pár szabályt be kell tartani!

A karácsonyi fenyő igényei

A dézsás fenyőkkel kapcsolatban az első és egyben leglényegesebb információ, hogy ezek nem szobai, hanem kerti növények, ezért a fűtött nappalik száraz, meleg levegőjét mindössze egy-másfél hétig tolerálják károsodás nélkül, vagyis az élő karácsonyfa csak az újév első pár napjáig maradhat a lakásban!

A hétnapos szabály mellett akadnak egyéb megfontolandó kezelési, ápolási tanácsok is, ezeket az alábbiakban gyűjtöttem össze Önnek arra az esetre, ha konténeres fát vásárolt, vagy konténeres fát tervez vásárolni, de nem tudja pontosan, hogy mik a feladatok ezekkel a növényekkel!

Mint minden karácsonyfa esetén, az élő, dézsás fenyőknél is az egyik legelső lépés a hazaszállítás. Az élő fenyő érzékeny áru, ezért lehetőleg ne szállítsa azt eldöntve, fektetve, így ugyanis sérülhetnek ágai, és földje is szétszóródhat. Ha mindenképpen csak fektetve tudja hazavinni a fenyőt, akkor műanyag fóliával (folpackkal) tekerje be alaposan a dézsát, úgy, hogy annak az alja és a teteje is be legyen burkolva.

Konténeres fáim földlabdásan vannak kitermelve, zsákba varrva és konténerezve, ezzel megkönnyítve az Ön dolgát!

Ezek után a fenyő ágait is kösse össze, vagy tekerje be rugalmas műanyag hálóval. Így már eldöntheti a fenyőt, és behelyezheti autójába. Mivel a növény még így is hullathat földet, tűlevelet, vagy csöpögtethet gyantát, érdemes takarófóliával, vagy egy régi lepedővel óvni az autó belterét.

Azt se feledje, hogy a nagyobb, másfél-két méteres konténeres fenyők súlya már jelentős lehet, így a sérülések, húzódások, derékbántalmak elkerülése érdekében ne egyedül mozgassa ezeket a példányokat!

Nem kíván vesződni a hazaszállítással? Akkor válassza kertészetem kényelmes és praktikus kiszállítási szolgáltatását!

IDE KATTINTVA megtekintheti faiskolám karácsonyfa kínálatát, és akár azonnal le is adhatja rendelését! 

A szoktatás is fontos

A következő lépés az, mikor a fenyő már hazakerült, de még van több nap, esetleg több hét Szentestéig, így a növényt valahol, valahogy el kell szállásolni. Lényeges, hogy a konténeres fát hazaszállítás után semmiképp sem szabad a fűtött beltérbe vinni, hiszen ezek a fenyők nem szobanövények, a 20-22 celsiusos hőmérséklet és az alacsony páratartalom szó szerint végzetesek számukra!

Tekintse meg kertészetemben kapható konténeres ezüstfenyőimet!

A leghelyesebb eljárás az élő karácsonyfát a szabad ég alatt elhelyezni, akár a kertben, a balkonon, vagy teraszon. Mivel élő növényről van szó, a dézsás fenyőnek nem megfelelők az ablaktalan helyiségek (pince, garázs, padlás), így ilyen területeken ne tartsa fenyőjét, még rövidebb ideig sem!

Karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

Nem mindegy azonban, hogy kültéren hová teszi le dézsás fenyőjét, érdemes átgondoltan helyet választani, elsősorban szélvédett, huzatmentes területre állítani. Ha a december különösen hideg, akkor a fenyő földjét 5-10 centiméter vastagon borítsa be fakéreg mulccsal a megfelelő hőszigetelés érdekében! 

A vágott fenyőkről ebben a cikkemben olvashat!

Az imént vázolt elhelyezés megtörténtével kezdődik a fa ideiglenes tárolása, ám ezen idő alatt is gondozni kell a növényt. Semmilyen különleges dologra nem kell gondolni, csupán arra, hogy a dézsás, konténeres karácsonyfát heti egy-két alkalommal ajánlott öntözni, valamint a fenyőfélék mindegyike hálás a magas páratartalomért, így jó ötlet lespriccelni őket egy kevés vízzel.

Természetesen erősen fagypont alatti hőmérséklet, tartós mínuszok esetén a permetezést mellőzni kell. A mulcsolás azért is jó ötlet, mert az a fenyő kis térfogatú talajának kiszáradását is késlelteti, tehát ajánlott ezt a lépést megtenni!

konténeres fenyők a fentiekben ismertetett körülmények között igencsak sokáig eltarthatók, így ezeket a növényeket akár hosszú hetekkel karácsony előtt is megrendelheti kertészetemből. A szabályok betartásával a dézsás fenyő hosszútávon eltartható, így Ön akár már novembertől kezdve megrendelheti  karácsonyfáját!

Ismerje meg az ezüstfenyőt!

Mindenképpen el fog érkezni az a nap, mikor az ünnep okán a fa lakásba kerül. Nem mindegy azonban, hogy mikor kerül be a lakásba a növény, és az sem mellékes, hogy milyen módon. A dézsás, élő fenyőt legkorábban Szenteste délutánján ajánlott a fűtött, meleg beltérbe vinni. Ha lehetséges, akkor ennek során alkalmazzon úgynevezett "zsilipelést". Ez egy nagyon egyszerű módszer arra, hogy a fát ne érje hirtelen hősokk, ami az elgyengüléséhez, elhalásához vezethet.

Dézsás karácsonyfa vásárolható a Megyeri kertészetből!

A zsilipelés annyit tesz, hogy mielőtt Ön bevinné fáját a hidegről a meleg szobába, pár órán keresztül egy köztes hőmérsékletű helyen szoktassa az új körülményekhez a növényt. A zsilipelésre megfelelő lehet egy kevésbé fűtött előszoba, egy üvegezett veranda, vagy a lépcsőház például. A korábban a lakásba helyezett fa eltarthatósága mindenképpen csökken, dekorációs értékét garantáltan korábban el fogja veszteni. 

Fenyő a lakásban

Azt már említettem, hogy a dézsás, élő karácsonyfa hét, de legfeljebb tíz napig maradhat a lakásban, azonban ezen idő alatt is gondoskodni kell a megfelelő ápolásáról. 

Karácsonyi túladagolás? Olvasson róla ebben a cikkemben!

A bent töltött idő alatt is szükséges öntözni a növényt, a mulcsréteg a lakásban is nagyban segíti a fa túlélését. A párásítás is jó ötlet, de ebben az esetben csak elemes izzósorok használata engedélyezett, különben balesetveszélyessé válik a művelet! 

Fontos, hogy soha ne használjon hálózati áramról működő izzósort akkor, ha az élő karácsonyfát spricceléssel, permetezéssel kívánja párásítani! Ez súlyos balesethez, áramütéshez vezethet!

Nem biztos abban, hogy konténeres fenyőt szeretne? Akkor tekintse meg vágott fenyő kínálatomat is!

A szobában tartott élő fenyő kerüljön a lehető legmesszebb a fűtőtesttől, gondoskodjon arról, hogy érje valamennyi természetes fény, és ne állítsa gyakran nyitogatott ajtó, ablak közelébe (a huzat ugyanis árt neki). Az élő karácsonyfára lehetőleg ne akasszon nehéz díszeket, melyek túlságosan meghajlíthatják vagy letörhetik az ágakat, hajtásokat!

A karácsonyi fenyő kiültetése a kertbe

A fenti útmutatót követve az Ön élő, dézsás karácsonyfája nagyon jó eséllyel túl fogja élni a karácsonyi ünnepet, és az újév első napjaiban megkezdheti kerti pályafutását. Miután (szintén lehetőleg zsilipeléssel) kivitte fáját a lakásból, házból, két út áll majd Ön előtt.

Egy lucfenyő is pompásan mutathat a kertben az ünnep után. Erre a linkre kattintva tekintse meg a kertészetemben kapható konténeres lucfenyőimet!

Az egyik, hogy akár azonnal elülteti a kertbe fáját. Ezt már januárban is megteheti, amennyiben nincsenek erős fagyok, melyek az ásást megakadályozzák. A kiültetés során az első lépés az alkalmas hely megtalálása a kertben. Ehhez érdemes utánanéznie, hogy a fenyője milyen mikroklímát igényel, milyen igényei vannak, hiszen fenyő és fenyő között is óriási a különbség. Vannak fenyők, amelyek a hűvösebb, páradúsabb levegőt igénylik, és vannak, amelyek a szárazságot is játszi könnyedséggel elviselik. 

Fontos szempont az is, hogy a kertjében lévő növények és berendezések, kerti bútorok helyét is figyelembe vegye. A fa ugyanis a kiültetéskor még alacsony és nem terebélyes, viszont ez pár éven belül sokat fog változni: a fa optimális környezetben nagytermetű lesz. Ezért olyan helyet válasszon neki, amely évek múlva is megfelelő lesz és nem kell majd amiatt kivágni, mert túl közel került egy másik fához vagy épülethez.

Nézze meg Ön is a nagy karácsonyfa kalauzt!

Ne ültesse tehát fáját falhoz, kerítéshez, kerti úthoz túl közel, az ideális távolság legalább másfél-két méter. A következő az ültetőgödör kiásása, mely bőven elég, ha akkora, mint a növény konténere. Ajánlott a gödröt tápanyaggal, például föld és szarvasmarhatrágya keverékével, komposzttal, vagy biohumusszal kibélelni.

A fenyőt az edényéből körültekintően vegye ki, úgy, hogy minél kevesebb föld potyogjon le a gyökerekről. Ez azért fontos, mert az alig látható hajszálgyökerek és gyökérszőrök azok, amelyek a zászlóshajók a víz- és tápanyagfelvételben. Ezekből érdemes minél többet megtartani. Miután kivette a konténerből, óvatosan illessze a helyére, úgy, hogy a földlabda teteje a talajjal legyen egy szintben. Ezt követően figyeljen arra is, hogy a fa merőleges legyen a talajfelszínnel. Azok a fák, amelyek ferdén lesznek ültetve egyrészt nem mutatnak jól. A ferde fák nem tudnak optimálisan növekedni, torzak lesznek és nem lesznek díszítő elemei a kertnek.

Hadd mutassam a konténeres nordmann fenyő kínálatomat!

Tehát, ha meggyőződött róla, hogy minden rendben, temesse be a gödröt, a földlabdát talajjal, vagy tápanyaggal dúsított talajjal. A talajt tömörítse és alakítson ki tányért a fa törzse körül. Ez azért szükséges, hogy a csapadékvíz vagy öntözővíz a gyökérzethez jusson. 

Tekintse meg a kertészetemben kapható karácsonyi fenyőket!

Végül egy alapos beöntözés szükséges, majd a  későbbiekben is gondoskodni kell elegendő nedvességről, az örökzöldek ugyanis télen is vegetálnak, tehát vízre is szükségük van. Az öntözéseket fagymentes időszakokban, vagy enyhébb napok kora délutánján érdemes megejteni, havonta 1-2 alkalommal.

A másik, hogy vár még a kiültetéssel, és konténerében neveli, tartja tovább fáját. Ez esetben állítsa fenyőjét egy szélvédett, huzatmentes, de napos helyre, mulcsolja a földjét, és heti egy-két alkalommal enyhén öntözze meg. Így a kiültetéssel megvárhatja a tavaszt!

Megtetszettek Önnek az élő, dézsás karácsonyfák? Jó ötletnek tartja, hogy karácsonyfája az ünnep után dekoratív kerti növényként pompázzon akár évtizedeken keresztül? Nem szeretne vágott fenyőt valamilyen okból? Akkor épp jó helyen jár! Kertészetemben dézsás, konténeres karácsonyi fenyők széles választékát kínálom! Nem csak a különböző fenyőfajták közül szemezgethet, hanem még leendő fája méretét, magasságát is megválaszthatja!

Szívesen olvasna még a dézsás karácsonyi fenyőkről? Akkor olvassa el ezt a cikkemet is!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!