Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Konténeres fenyő információk

Konténeres vagy vágott fa legyen karácsonyra?

Klasszikus dilemma ez, és mindkét kiszerelés mellett vannak érvényes, logikus érvek. Sem az egyikről, sem a másikról nem szeretném meggyőzni Önt, azt azonban fontosnak tartom, hogy alaposan megismerje a választási lehetőségeket, hiszen csak a megalapozott, átgondolt döntés eredményez igazi örömteli ünnepet!

Mivel a karácsony egyik főszereplője maga a fa, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mennyire könnyű vagy nehéz kezelni, mekkora méretben választható, vagy hogy mennyire tartós. Szeretném, ha Önnek nem okozna csalódást az élő, dézsás fenyő, ezért az alábbiakban részletesen be fogom mutatni, hogy mire számíthat, ha élő fát állít az ünnepekre!

A dézsás fák kifejezetten könnyen kezelhetők

A dézsás fenyő szinte pontosan ugyanazokat az előnyöket biztosítja, mint a vágott fa, mégis bizonyos szempontból praktikusabb annál. Az első és legfontosabb előny, hogy a dézsás fa a karácsonyi ünnepek elmúltával nem fejezi be pályafutását, hiszen akár már januárban kiültethető a kertbe, hogy ott évtizedekig csodás megjelenésű dísznövény legyen.

Dézsás fenyő házhozszállítás a Megyeri kertészetből!

A konténeres fenyő az ünnep végeztével kiállítható a teraszra vagy a balkonra, esetleg a kert egy szélvédett, huzatmentes szegletébe, és akár hónapokig eltartható így is.

A luc

A luc például nagyon lassan növekedik, így gyakran nevelik az első 5-7 évben konténerben, hiszen edényét nagyon lassan növi csak ki. Mivel a luc a klasszikus karácsonyi fenyőfaj, s mindezek mellett még illatos is, ezért igen népszerű. S amilyen népszerű, olyan sokan nem kedvelik, hiszen ez az a fenyő, amely rövid időn belül elkezdi hullajtani a tűleveleit, emiatt inkább más fajok mellett döntenek. 

Megmutatom, hogyan néz ki a kertészetemben kapható konténeres lucfenyő!

Nos, ez a lombvesztés amiatt alakul csupán ki, mert a luc egy kifejezetten páraigényes növény. Ha beviszi a lakásba, és rögtön sokkoljuk a benti meleg, száraz levegővel, amely nekünk kellemes, a lucnak azonban rémálom. Ezért tényleg csak egy hetet töltsön maximum a lakásban, ne többet - ne hagyjuk, hogy elhagyja a leveleit. 

Olvasson bővebben is a lucfenyőről!

Így Ön a konténeres luccal nem csak karácsonyfát nyerhet, hanem egy hosszú éveken át dekoráló dézsás dísznövényt, melyet tetszése szerint áthelyezhet a kert különböző pontjaira, vagy a teraszra!  

Konténeres karácsonyi fenyő rendelés

Az ezüstfenyő

Az ezüstfenyőre nem igazán jellemző a lombhullatás - ellenálló faj, és a levelein lévő ezüst szín miatt a száraz környezetet is jobban elviseli, de ez ne legyen több, mint másfél hét! Az élő karácsonyi ezüstfenyőt legfeljebb 7-10 napig lehet a fűtött beltérben tartani, ezután feltétlenül a szabad ég alá kell vinni! 

Itt megnézheti kertészetem konténeres ezüstfenyő kínálatát!

A lakásból kiköltöztetett fát akár már egy enyhébb januári napon ki lehet ültetni a kertbe, hogy innentől kezdve évtizedeken keresztül díszítse a birtokot. A fa ugyanakkor akár heteken, hónapokon keresztül az edényében maradhat, így remek téli dekoráció válhat belőle a teraszon, balkonon. 

Tekintse meg az alábbi videómat a gyökeres ezüstfenyőimről!

Tipp: bár a dézsás fenyőt az újév első napjaiban ki kell költöztetni a lakásból, annak semmi akadálya, hogy a karácsonyi hangulatot megőrizze! Ön a kihelyezett fenyőre is aggathat könnyű díszeket, és tehet rá alacsony hőleadású, elemről működő kültéri izzósort!

Így a csodás látvány és a szívet melengető atmoszféra megőrizhető, csupán a fa nem bent, hanem kint foglal majd helyet! A fenyőfajok sorát még folytathatnánk, hiszen a nordmann fenyő, a szerb luc, a cukorsüvegfenyő mind-mind csodás ékszerei lehetnek a karácsonynak, de ezekről a fenyőkről más cikkekben is szót ejtek.

Ismerje meg a nordmann fenyőt!

A fenyő gondozása karácsonykor

Ha konténeres fenyő mellett dönt, akkor érdemes figyelembe vennie azt, hogy egy élőlénnyel, egy érző lénnyel van dolga. Vagyis, adjon neki időt, szoktassa a melegebb körülményekhez a díszítés előtt. Ha a fenyő kint van a szabad levegőn, akkor a díszítés előtt pár nappal tegye olyan helyre, amely hőmérsékletében és páratartalmában a kinti és a szobai környezet között van. Ilyen lehet a lépcsőház, a garázs, a folyosó. Ehhez könnyebben hozzászokik, mint a meleg, száraz lakáshoz. Ha eltelt egy pár nap, beviheti a lakásba.

Az ünnep után a kiszoktatás is legyen ilyen szakaszos, hiszen a nagy meleg után nem tudja elviselni a 20-30 Celsius fokos hőmérséklet különbséget. Végig öntözze a növényt (ne erősen), és nem árt néha vízpermettel befújnia, a páratartalom növelése miatt. Ennél a műveletnél viszont figyeljen az elektromos áram alatt lévő berendezésekre, mint az égősorra, nehogy baj legyen belőle!

A karácsonyi fenyő mérete

Az élő fenyők mérete jellemzően legfeljebb másfél-két méter, hiszen az ennél nagyobb fák földlabdája már olyan méretű és súlyú lenne, ami roppant nehézkessé tenné a szállítást, mozgatást. Ezért a dézsás, konténeres fák igazán remek választást jelentenek azoknak, akik egy kisebb méretű karácsonyfát szeretnének, mert a szobába nem fér be nagyobb, vagy egyszerűen nem kívánnak óriás méretű fenyővel bajlódni.

Így díszítették a karácsonyfákat a régi időkben.

Szintén sokan úgy vannak a karácsonyfával, hogy csak a szűken értelmezett ünnepi időszakban szeretnék a lakásban tudni, és az újév első napjaiban le is bontják. Nekik is kiváló alternatíva a dézsás fa, hiszen ezek a növények úgyis csak 7-8, de legfeljebb 10 napig maradhatnak a fűtött lakásban. Ezért ha Ön rövid karácsonyfa szezont tervez, nyugodtan választhatja a dézsás fát, hiszen bő egy hétnél egyébként sem lehet tovább bent tartani.

Környezetbarát megoldás

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a dézsás fenyő kifejezetten környezetbarát, zöld megoldást jelent, sokaknak ez is lényeges szempont. Egyre többen vannak, akik nem támogatják a vágott fenyők felállítását környezetvédelmi, növényvédelmi okokból.

Hogy miért kedveli szinte mindenki a lucfenyőt karácsonyra? Elmondom Önnek ebben a videómban!

Bár meg kell jegyezni, hogy a vágott fák szinte kivétel nélkül mezőgazdasági termesztésből származnak, és kivágásukkal nem az erdők károsodnak, ennek ellenére mégis egyértelműen környezettudatos választás az élő fenyő, hiszen így a növény - a kevés alapszabály betartásával - túléli a karácsonyt, és jó eséllyel hosszú évtizedeken keresztül látványos és hasznos kerti dísz válhat belőle! 

Konténeres karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

A karácsonyi fenyő ára és értéke

Rendben, de mennyi az annyi, vagyis hogyan alakulnak az árak? - kérdezheti Ön, és a felvetés teljesen jogos. A konténeres fák ára mindig magasabb, mint az ugyanolyan fajtájú vágott fenyők ára. Ennek azonban racionális oka van, hadd mutassam be ezt röviden! 

Nézze meg a karácsonyi fenyő árakat a webáruházamban!

A dézsás fák jellemzően ugyanazon a termőterületen nevelkednek, ugyanolyan gondossággal kezelve, mint vágott társaik, ám a kitermelés egész más a két típusú fa esetében! A vágott fenyőnek egyszerűen elvágják a törzsét, majd hálóval burkolják, hogy megóvják a sérülésektől és hogy könnyen szállítható legyen. Ez egy gyors és egyszerű, szakismeretet nem igénylő munka.

Minden információ a dézsás fenyőfákról megtalálható ebben a cikkben.

A dézsás fenyőfát ellenben ki kell ásni gyökérzetével együtt, majd a kitermelt földlabdát be kell burkolni, például légáteresztő jutaszövettel. Ezután az előkészített földlabdás fenyőt kertészetemben egy könnyen kezelhető, füles edénybe tesszük, és homokot töltünk rá, hogy egyenesen álljon az edényben a fa. A földlabdás fenyő nem könnyű, mindennel együtt akár 20-30 kg is lehet, így mozgatása, szállítása nehezebb, mint a vágott fenyőé.

Mindez magyarázatul szolgál a magasabb árra, hiszen ilyen módon az élő fenyő kitermelése, kezelése, és szállítása mind jóval bonyolultabb művelet, mint a vágott példányok esetében. Ugyanakkor ne feledje, hogy több pénzért Ön többet is kap! Hiszen a konténeres fenyő élettartama nem csupán 2-3 hét, hanem több évtized!

Olvasson bővebben is a konténeres fenyőkről ebben a cikkemben!

A dézsás fa választásával Ön tulajdonképpen egy kerti növényt vesz, melyet "extraként" még karácsonyfaként is használhat. Így tekintve az élő fenyő határozottan jobb befektetés, mint a csupán pár hetet díszlő, aztán a szemétben, hőerőműben landoló vágott fenyő. 

konténeres ezüstfenyő vásárlás Megyeri kertészet

A választék

A konténeres fenyők kínálata is olyan széles, mint a vágott karácsonyfáké? Ez a kérdés is logikus, a válasz pedig az, hogy majdnem ugyanannyira! Kertészetem kínálatában többféle konténeres fenyőt talál, így Ön kiválaszthatja, hogy a lakásban és a kertben egyaránt praktikus fenyőfája milyen tulajdonságokkal rendelkezzen.

Ha a vágott fenyők iránt érdeklődik, akkor kattintson IDE, nézze meg kertészetem kínálatát!

A választékban megtalálható a klasszikus vonalakkal és illattal rendelkező konténeres lucfenyő, az elegáns, hamvas árnyalatokkal dekoráló ezüstfenyő, méltóságteljes nordmann fenyő is!

 Úgy döntött, hogy idén konténeres, élő karácsonyfát állít? Akkor máris megrendelheti növényét kertészetemből!

IDE KATTINTVA máris megtekintheti kertészetem teljes konténeres fenyő kínálatát!

 

karácsonyfa kiszállítás

 

Tetszett Önnek a fenti cikk? Ha igen, akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat barátaival, ismerőseivel!