Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az ezüstfenyő, mint karácsonyfa!

Az ezüstfenyőt szinte mindenki ismeri, elsősorban talán a karácsonnyal kapcsolatosan, hiszen az egyik legnépszerűbb ünnepi fenyő. Karácsonyfaként vágott faként és élő, konténeres növényként is egyaránt népszerű, hiszen mindkét kiszerelésnek jelentős előnyei és kisszámú hátrányai vannak, ezekről a későbbiekben részletesen is szó lesz!

Bár azzal kezdtem, hogy az ezüstfenyő közismert fa, talán mégsem ismeri mindenki az összes fontos tulajdonságát, érdemes tehát röviden bemutatni ezt a növényt, hogy utána máris rátérhessünk a karácsonyfaként való alkalmazására!

 

Ezüstfenyő karácsonyfa rendelhető kertészetemből!

 

A luccal szemben az ezüstfenyő nem honos hazánkban, de még csak nem is Európából származik, eredeti élőhelye ugyanis elsősorban az észak-amerikai Sziklás-hegység. Érdekesség, hogy mikor ezüstfenyőről beszélünk, tulajdonképpen egy nagyobb növénynemzetség sok fajtáját említjük, melyek méretükben és színükben többé-kevésbé eltérőek lehetnek.

Ez magyarázza, hogy számos ezüstfenyő valójában élénkzöld vagy mélyzöld színű, míg más változatok a tűleveleik viaszos borításának köszönhetőek kékes-szürke, ezüstöt árnyalatot vesznek fel. Ennek a fenyőnek akadnak méretesebb típusai és törpe változatai is, így ha kerti felhasználásról, konténeres növényről van szó, akkor igencsak változatosak lehetnek, így tág teret biztosítanak a fenyőt ültetni tervező hobbikertészeknek.

 

Ezüstfenyő karácsonyfa vásárlás a Megyeri kertészetben!

 

Az ezüstfenyő általánosságban 20-25 méter magasra nő meg, az igazán nagy példányok mérete sem éri el azonban az 50 métert, vagyis a lucnál kompaktabbnak mondható, de így is helyigényes, terebélyes fa. Örökzöld növény, tehát tűleveleit nem hullatja le ősszel, ennek ellenére a tűlevelek persze lehullanak, de a levélváltás folyamatos, a fejlődő új tűlevelek miatt a fa sosem lesz kopasz, mindig egyöntetűen színes, élénk látványt nyújt. 

Lombkoronájának alakja nyírás, emberi beavatkozás nélkül is szabályos, kifejezetten hegyes kúp alakú, így díszítőértéke metszés nélkül is kiemelkedő. Ezáltal az ezüstfenyő ideális díszfa, hiszen alakítás nélkül nyeri el szabályos külsejét, így remek választás azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak a formázó metszéssel foglalkozni a kertben.

Az ezüstfenyő az egyik legigénytelenebb fenyőféle, persze a szó pozitív értelmében. Ez azt jelenti, hogy nincsenek speciális környezeti igényei, az átlagos kerti talajban szépen fejlődik, vízigénye átlagos, bár kedveli a nyirkos, nedves talajt. Páraigénye más fenyőkhöz hasonlóan magas, de a lucnál kevesebb páratartalommal is megelégszik.

 

Ezüstfenyő karácsonyfa rendelhető a Megyeri kertészet webáruházból!

 

Az ezüstfenyőt ellenállósága, magas toleranciája kiváló városi növénnyé teszi, remek választás nem csupán előkertekbe, de utcafrontra, társasházi környezetbe is kiválóan illik, hiszen akár a belvárosi, mostohább viszonyokat is jól viseli. Az ezüstfenyő jó szívvel ajánlható mindezek mellett közterületi fásításra, parkfaként való alkalmazásra, de rusztikus, vonzó képet mutat kastélyparkokban is!

A rövid ismertető után most térjünk vissza az eredeti tárgyhoz, mégpedig az ezüstfenyő karácsonyi alkalmazásához! Mint minden karácsonyfát, ezt is kétféleképpen kell vizsgálni, vágott és élő fenyőként. Lássuk elsőként a hagyományos változatot!

 

Miért jó választás az ezüstfenyő vágott karácsonyfaként?

 

- Az ezüstfenyő a lucnál sokkal tartósabb, sokkal kevésbé érzékeny a fűtött szobák száraz, meleg levegőjére. Míg a luc ilyen körülmények között akár 7-10 nap alatt elveszti, lehullajtja tűlevelei nagy részét, addig az ezüstfenyő több héten keresztül jelentősebb levélvesztés nélkül dekorálja a helyiséget!

- Az ezüstfenyő dekorációs értéke kimagasló! A lucénál hosszabb, két centiméter körüli tűlevelei körkörösen helyezkednek el a hajtásokon, és a hajtáscsúcsok felé egyre sűrűbben állnak! Ezáltal az ezüstfenyő dús, tömött képet mutat, még kisebb méretben is remekül kitölti a teret, roppant hangulatos látványt nyújt. A tűlevelek színe lehet hamvas, ezüstös, kékes-szürke, vagy mélyzöld, élénkzöld. Ilyen módon az ezüstfenyő izgalmasabb, változatosabb megjelenésű, mint a többi karácsonyi fenyő!

- Nem szabad az árról sem elfeledkezni, hiszen ez is lényegi tényező! Az ezüstfenyő bár nem a legolcsóbb fenyőféle, de a luc után a második legkedvezőbb áron kínált karácsonyfa, ezáltal mindenképpen megfizethető alternatívát nyújt, még azoknak is, akik nem kívánnak komolyabb összeget fordítani erre a karácsonyi dekorációra. Természetesen, mint minden fánál, az ezüstfenyőnél is igaz, hogy a kisebb példányok olcsóbbak, így aki pénztárcakímélő, de mégis extrán díszes fát szerezne be, választhatja a kisebb termetű vágott ezüstfenyőket!

 

Vágott ezüstfenyő vásárlás a Megyeri kertészetből!

 

Miért jó választás az ezüstfenyő élő, konténeres karácsonyfaként?

 

- Az ezüstfenyő dézsás, konténeres kiszerelése a megjelenést, dekorációs értéket tekintve ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mint a vágott fa, mégis több szempontból praktikusabb. Az elő karácsonyi ezüstfenyőt legfeljebb 8-10 napig lehet a fűtött beltérben tartani, ezután feltétlenül a szabad ég alá kell vinni! A lakásból kiköltöztetett fát akár már egy enyhébb januári napon ki lehet ültetni a kertbe, hogy innentől kezdve évtizedeken keresztül díszítse a birtokot. A fa ugyanakkor akár heteken, hónapokon keresztül az edényében maradhat, így remek téli dekoráció válhat belőle a teraszon, balkonon.

- Az élő ezüstfenyők mérete jellemzően legfeljebb másfél-két méter, hiszen az ennél nagyobb fák földlabdája már olyan méretű és súlyú lenne, ami roppant nehézkessé tenné a szállítást, mozgatást. Ezért a dézsás fák jó választást jelentenek azoknak, akik eleve egy kisebb méretű karácsonyfát szerettek volna, ráadásul az ünnepek után szeretnék megtartani, a kertbe kiültetni a növényt!

- Mivel az élő fenyők csak bő egy hétig maradhatnak a szobában, így a konténeres ezüstfenyő azoknak is ajánlott, akik nem terveznek hosszú ideig karácsonyfát tartani a lakásban!

- Egyre többen vannak, akik nem támogatják a vágott fenyők állítását környezetvédelmi, zöld okokból. Bár a vágott fák kivétel nélkül mezőgazdasági termesztésből származnak, és kivágásukkal nem az erdők károsodnak, mégis kifejezetten környezettudatos választás az élő (ezüst)fenyő, hiszen így a növény - az alapszintű tartási szabályok betartásával - túléli a karácsonyt, és jó eséllyel hosszú évtizedeken keresztül üde kerti dísz válhat belőle!

 

Konténeres ezüstfenyő karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Amennyiben Ön az élő, konténeres ezüstfenyőt választja, joggal kérdezheti, hogy mik a dézsás karácsonyfa ápolási feladatai, milyen módon biztosítható, hogy a fenyő épségben, egészségesen átvészelje az ünnepi időszakot?

 

Nos, Önnek csupán az alábbi útmutatót kell követnie, ha élő, dézsás ezüstfenyőt választ karácsonyra:

 

- Az élő fenyő hangsúlyozottan legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött lakásban, és ez idő alatt is gondoskodást igényel. A fenyő földjét praktikus mulcsolni, hogy a nedvességet jobban megőrizze. Mulcsanyagként a fenyőkéreg, a fazúzalék vagy a dekorkő, a zúzott kő is megfelelő. A mulcsanyagot legalább 3-5 centiméter vastagon helyezze ki! A fenyő páratartalom-igényét naponta legalább egy alkalommal vízpermetezéssel ajánlott kielégíteni.

- A párásítást nehezítik az elektromos izzósorok, amik így balesetveszélyessé válhatnak. Ezért fontos, hogy az élő fenyőre ne hálózatról működő, hanem elemes fénydekoráció, led izzósor kerüljön, mely a párásítás során sem válik veszélyessé! Az izzósorok tekintetében szintén fontos, hogy ne legyenek nagy hőleadásúak (forrók), mert különben megzavarhatják a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami aztán a kiültetéskor könnyen elfagyhat.

- Az élő fenyőt sose állítsa fűtőtest, hőforrás közelébe, ezzel ugyanis drasztikusan lecsökkenti a fa túlélési esélyeit. A konténeres karácsonyfa a szoba lehető leghűvösebb sarkába kerüljön! Az utolsó tanács, hogy a fa bevitelekor, és kivitelekor egyaránt alkalmazzon ún. zsilipelést.

- Ez annyit tesz, hogy a növényt ne azonnal vigye a kinti hidegből a benti melegbe (vagy fordítva) hanem köztes állomásként egy nem túl hideg, nem túl meleg helyen szoktassa pár órányit a fát az eltérő hőmérséklethez. A zsilipelésre alkalmas többek között a garázs, a zárt lépcsőház, az üvegezett veranda, vagy éppen a fűtetlen előtér, előszoba. 

 

Ezüstfenyő kapható a Megyeri kertészet webáruházában!

 

Megtetszett Önnek az ezüstfenyő? Bizonyára igen, és ezt nem csodálom! Röviden összefoglalva, ez a fenyőfajta kiválóan alkalmas vágott karácsonyfának szépsége és tartóssága miatt, de ugyanilyen jó választás kerti növényként, hiszen dekorációs értéke kimagasló, környezeti igényei pedig kifejezetten alacsonyak, tehát tartása, nevelése könnyű!

Amennyiben szívesen rendelne ezüstfenyőt, épp a legjobb helyen jár, ugyanis kertészetemben változatos kiszerelésben, és többféle méretben találja meg ezt a sokoldalú dísznövényt!

 

Vágott ezüstfenyőt IDE KATTINTVA rendelhet!

Konténeres ezüstfenyő vásárlásáért pedig IDE KATTINTSON!

 

FONTOS INFORMÁCIÓ!

 

Ezüstfenyő karácsonyfa kiszállítás

 

Tetszett Önnek a cikk? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat barátaival, ismerőseivel!

Szívesen olvasna még kertészeti témájú, érdekes cikkeket? Ide kattintva érheti el további írásaimat!

Tartalomhoz tartozó címkék: fenyőfák karácsonyfa ezüstfenyő