Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Elveszve a fenyőrengetegben – Így válasszon örökzöldet a kertjébe!

Mikor elültet egy fenyőfát a kertjébe, azzal mindig egy kicsit otthonosabbá, hangulatosabbá varázsolhatja a birtokát. A télen-nyáron egyaránt zöldellő tűlevelű fák ugyanis minden évszakban hozzá tesznek egy kicsit az összképhez. Télen zöld pompájában tündököl a kopár vidéken, ősszel különleges színfoltja a pihenésre felkészülő természetnek, míg tavasszal és nyáron árnyékába húzódva élvezheti kertje előnyeit. Mikor egy kertben faültetésre kerül a sor, előbb – utóbb biztosan előkerülnek a fenyőfával kapcsolatos kérdések.

Érdemes örökzöldet ültetni? Nem fog túl magasra nőni? Nem pusztul ki az árnyékában a többi növény? Bírja majd a téli fagyokat?

Ráadásul ha úgy is döntök, hogy ültetek egy fenyőfát, mégis melyik fajtát válasszam?

Mikor pedig közeleg a Karácsony, akkor jellemzően a vágott kontra gyökeres viták jönnek elő a családtagok körében. Ha a fenti kérdésekből legalább egy már Önben is megfogalmazódott, akkor most a legjobb helyen jár. Most ugyanis minden kételyt eloszlatok, melyek a fenyőfával kapcsolatban a köztudatban élnek.

A nagy karácsonyfa know-how - ebben a cikkben megtalál mindent a karácsonyfákról

Milyen fenyőfa fajták léteznek?

Cédrus

„Ők a Mindenség legünnepeltebb alkotásai.” Így írt róluk Alphonse de Lamartine francia költő, ezzel pedig igen alaposan leírta, milyen növényekről is van szó. Mivel igazán nagyra nőnek, ezt a fajtát érdemes nagyobb kertekbe ültetni, az elhelyezéskor pedig odafigyelni arra, hogy később se okozzon gondot ha árnyékot vet a fa vagy esetleg ágai elérik a közelben futó villanyvezetéket.

Cédrus fenyő

Ha cédrust ültet a kertjébe, akkor valójában a történelem egy darabját helyezi el a birtokán, hiszen már az ókorban is kedvelt hajó alapanyag volt. Fontos viszont tudni, hogy ahol ez a fa jelen van, ott az aljnövényzet és a cserjék biztosan nem maradnak meg.

Ha szeretné megtekinteni webáruházam cédrus kínálatát, ide kattintva megteheti.

Erdeifenyő

Az erdeifenyők abszolút hozzá vannak szokva a magyar éghajlathoz, ugyanis hazánkban a természetben is előfordulnak. Így ha egy könnyen nevelhető és alacsony igényű fenyőfát keres, akkor most megtalálta. Lomboronája, ágrendszere kezdetben zártabb, idővel - főleg ha bőven van helye a fának a kertben- terebélyesebbé válik, így sokkal feltűnőbb látványt nyújt, mint más fenyőfák. Az erdeifenyő betegségei, kártevői nem számottevőek, intenzívebb öntözést pedig csak fiatalabb korában igényel. Fontos azonban tudni, hogy akár a 20-25 méteres magasságot is elérheti, így mutatva meg a nagyvilágnak különlegesen csavarodó ágait, barnás-vöröses árnyalatú kérgét és hosszú tűleveleit. Ha olyan örökzöld fafajtát keres, mely a fenyőkre jellemző kellemes, otthonos hangulatot biztosítja, ugyanakkor szebb, érdekesebb, mint a megszokott, gyakran ültetett fenyőfajok, az erdeifenyőnél keresve sem találhat jobbat.

Webáruházamban is többféle erdeifenyőt talál, melyeket ide kattintva tekinthet meg.

Ezüstfenyő

Ha máshol nem is, az ünnepek előtti fenyőfa vásárokon biztosan találkozott már ezüstfenyővel. Azon felül azonban, hogy gyönyörű a szobába állítva karácsonyfaként, az ezüstfenyő hamvas árnyalatú, kékes-ezüstös, vagy éppen barátságos zöld színeivel a kertje meghatározó egyénisége lehet. Külön érdekesség, hogy a különböző fajták eltérő funkciókkal bírnak. Az alapfaj csodás kerti dísz, látványos szoliternövény, sorba ültetve pedig remek térhatároló nagyobb méretű birtokokon. Amennyiben kisebb kertje van, akkor a törpe ezüstfenyő lesz az ideális választás, a gömb változata pedig a különlegességek kedvelőinek javallott.

Így fest egy fiatal ezüstfenyő

Utóbbi két fajta remek utcafronti vagy társasházi növény is lehet. Ráadásul amilyen szépen ezek a fák, annyira igénytelenek is, természetesen a szó legjobb értelmében. Ugyanis az átlagos kerti talajban is jól érzi magát, kedveli a napos fekvést, öntözést pedig csak fiatal korában és az igazán száraz időszakokban kíván.

Ha szeretné közelebbről megismerni a különböző ezüstfenyő fajtákat, ide kattintva tekintheti meg.

Feketefenyő

Ha valami igazán izgalmas és dekoratív fenyőfélét keres, akkor biztosan elnyeri a tetszését a feketefenyő. Ez a termetes, meghatározó látványelemként funkcionáló fa remekül tűri a szennyezettebb városi levegőt, tartása pedig nem kíván szakértelmet vagy túlzott mértékű törődést. További különlegessége, hogy míg fiatal korában szabályos kúp alakú a lombozata, de ahogy idősödik, egyre szabálytalanabbá, szétágazóbbá válik. Nem kell azonban aggódni, ettől ugyanis csak még inkább különlegessé válik. A feketefenyő alapfaja akár a 20-30 méteres magasságot is elérheti, ezért elsősorban tágasabb kertekbe, szélesebb utcafrontokra, vagy méretesebb előkertekbe ajánlom, ahol domináns külalakjával, magas dekorációs értékével hosszú időn át a terület fő látványossága lehet.

A feketefenyő alapfaján kívül kertészetemben több izgalmas fajta közül válogathat, a teljes választékot ide kattintva tekintheti meg.

Jegenyefenyő

Ha egyszer jegenyefenyőt ültet a kertjébe, akkor biztos lehet abban, hogy ideális feltételek mellett akár több száz évig is élhet, ezen idő alatt pedig igen magasra és terebélyesre nő. Eleinte lassan növekszik, de ahogy betöltötte a hatodik életévét növekedése felgyorsul.

A jegenyefenyő fiatalon még lassan növekszik

Fiatalon még fagyérzékeny, de később érzékenysége megszűnik, tehát az első néhány évben egy kicsit figyelni kell rá, ám ha a nagy fagyok idején takarja a gyökerét, akkor semmi probléma nem lesz.

Többek között van törpe és koreai változata is, melyeket ide kattintva megtekinthet és informálódhat is róluk.

Lucfenyő

Ha valaki azt hallja, hogy fenyő, akkor a legtöbb ember a lucfenyőre gondol. Nem véletlen, hiszen klasszikus alakjával, sudár termetével, egész évben élénk színével és igéző illatával az ideális fenyőképet jeleníti meg. A klasszikus lucfenyő akár 50 méter magasra is megnőhet, fontos tudni azonban, hogy ha nem szeretne ekkora fát a kertjébe, akkor metszéssel könnyedén kordában lehet tartani a méreteit. Olyannyira, hogy akár sövényt is kialakíthat belőle.

A jól ismert lucfenyő

Ha az Ön számára is a gyermekkort idézi ez a különleges fa, amelynek már az illatától is visszarepül egy pillanatra a fa alatt csomagot bontogató gyerkőc világába, akkor nem kérdés, hogy ezt kell választania. Sokan nem tudják, de egy igazán fajtagazdag fenyőfáról van szó, így a klasszikus mellett számtalan változata létezik.

Lucfenyőimet ide kattintva megismerheti.

Törpefenyő

Ha a kertje egészen kicsi és a fenti fajták leírásánál szomorúan vette tudomásul, hogy az Ön apró birtokán bizony nem fér el egyik fenyőfa sem, akkor most jól figyeljen! A havasi törpefenyő ugyanis egy alacsony termetű örökzöld fenyőféle, mely egyre népszerűbb hazánkban is. Maximum 1-3 méter magasra nő meg, így felhasználási módjai szinte megszámlálhatatlanok. Remek elfedője a rézsűs kertek kihasználatlan lejtős részeinek, telepíthető kisebb vagy nagyobb sziklakertekbe, bevethető talajtakaróként, szegélynövényként, vagy éppen utcafronti dekorációként, de egyszerűen a szépsége miatt is ültethető a kert központi részére alacsony fenyőszigetet kialakítva. Gondozása is igen könnyű, vízigénye közepes, metszést pedig nem igényel. Viszont ha tavasszal visszametszi, akkor dúsabbá válnak az ágai. Kertészetemben az alapfajon kívül többféle izgalmas, érdekes törpefenyő változatot is megtalál, így kiválaszthatja a kertje színvilágának, formai összetételének leginkább megfelelő fát.

Törpefenyő kínálatomat itt tekinthet meg.

Az ünnepekre vágott vagy konténeres fát érdemes választani?

Amennyiben olyan szerencsés, hogy a kertjébe minden évben el tudja ültetni az aktuális karácsonyfáját és szeretné, ha egy idő után egy csodaszép fenyőerdőben sétálhatna, mikor a kertjébe lép, akkor természetesen az Ön számára a legjobb választás a konténeres kiszerelésben árult fenyőfa az ünnepi időszakban.

Ha szeretné elültetni a karácsonyfáját a kertben és szeretné, ha biztosan életben maradna a fa, ebben a videóban hasznos információkat talál ehhez a művelethez.

Nem kell azonban, hogy lelkiismeret-furdalása legyen, ha vágott fenyőt vásárol az ünnepekre. Teljesen természetes, hogy nem szeretne minden évben újabb fának helyet keresni a birtokán. A helyzet az, hogy amikor kifejezetten erre a célja termelt fenyőfát vesz, az pontosan olyan, mintha egy fej salátáért vagy káposztáért fizetne a zöldségesnél. Nem károsítja meg vele a környezetet és nem árt senkinek.

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: fenyőfák karácsonyfa