Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hogyan tároljam a kiszállított karácsonyfámat? (GYIK)

A karácsonyfa vásárlásnak számos fortélya van, hiszen nem mindegy, hogy hol, milyen fajtájú és milyen kiszerelésű fát vásárol! Ugyanakkor kevésbé gyakran merülnek fel azok a kérdések, melyek a megvásárolt fa tárolásával kapcsolatosak, holott a szakszerű tartás lehet a záloga annak, hogy a karácsonyfa igazán mutatós és tartós lehessen.

A következőkben rövid, egyszerű, és közérthető válaszokat fogok adni a leggyakrabban felmerülő kérdésekre, így Ön is pontosan tudni fogja, hogy miképpen tárolhatja legoptimálisabban karácsonyi fenyőjét a vásárlás, kiszállítás és a feldíszítés között!

 

Karácsonyfa rendelés az interneten keresztül!

 

Vágott fenyő esetén:

Hogyan szállítsam a fát?

A vágott fenyőt mindig összekötözve vagy hálóba csomagolva érdemes szállítani, így ágai, hajtásai védve lesznek a töréstől. Az autóbelsőt ajánlott egy régi lepedővel vagy festésnél használatos védőfóliával óvni a szennyeződésektől, ragacsos gyantafoltoktól.

Ha van gépjárművén tetőcsomagtartó, akkor ezt használja, a fát azonban ilyenkor nagyon alaposan rögzítse. A szállítással kapcsolatos problémák egy csapásra kiküszöbölhetők, ha Ön kertészetemből rendel fát, melyet az ország egész területén kiszállítok!

 

Hol tartsam otthon a vágott fenyőt?

A vágott fát hazaszállítás után a legjobb valamilyen száraz, hűvös helyen ajánlott tárolni (pl: pince, erkély, garázs). Ne vigye a fát fűtött helyiségbe, mert így felgyorsul a kiszáradás, és a növény korán elkezdi hullatni tűleveleit.

 

Kell öntözni, permetezni a vágott fenyőt?

Mivel a vágott fa gyökérzetét vesztette, klasszikus öntözés már nem jöhet szóba, azonban növelhető a fa tartóssága, ha időnként vízzel permetezi, vagy például nedves újságpapírral burkolja be a fát. A fa törzsének csonkját jó ötlet egy nedves ronggyal betekerni, vagy a növényt kevés vízzel töltött vödörbe állítani, így nagyban késleltethető a kiszáradás.

 

Sötétben is elhelyezhető a vágott fenyő?

Igen, a vágott fák már nem folytatnak fotoszintézist, így nincs szükségük napfényre, vagyis akár egy ablaktalan helyiségbe (pince, garázs) is beállítható a fa.

 

Meddig tárolható biztonságosan a vágott fenyő?

A vágott fák esetében a fő tartóssági faktor a kitermelés (kivágás) időpontja. Egy frissen vágott fa akár hetekig is eltartható, ha azonban Ön olyan fát vásárol, amit már hetekkel korábban kivágtak, akkor az eltarthatóság ideje is csökken.

Jó megoldás lehet kertészetemből rendelni a fát, hiszen így Ön biztosan frissen kitermelt fához juthat, melyet akár hosszabb ideig is tárolhat! Az utcai árusok fáinál nehéz pontosan megállapítani, hogy mióta vannak a "placcon", így a tartósság is kérdésessé válik.

 

Vágott fenyő házhoz szállítás a Megyeri kertészetből!

 

Mikor vigyem be a lakásba a fát?

A vágott karácsonyi fenyőt a lehető legkésőbb, Szenteste délutánján ajánlott a fűtött beltérbe vinni. A korábban a lakásba helyezett fa eltarthatósága mindenképpen csökken, dekorációs értékét garantáltan korábban el fogja veszteni. 

 

Hogyan ápoljam a vágott fenyőt, mikor már a lakásban van?

Ebben a fázisban már legfeljebb a vízzel töltött karácsonyfa talp, vagy a törzs aljának vizes ronggyal való betekerése segíthet a fa tartósságának növelésében. A feldíszített fát szükségtelen, sőt, veszélyes permetezni, gondoljon csak az elektromos izzósorra!

A szobába helyezett vágott fenyők előbb-utóbb biztosan elvesztik tűleveleiket (kiszáradnak), ha Ön hosszabb ideig szeretne gyönyörködni fájában, akkor válassza a tartósabb ezüstfenyőt vagy nordmann fenyőt a kevésbé tartós luc helyett!

 

Karácsonyfa webshop, karácsonyfa kiszállítás!

 

Gyökeres (konténeres/földlabdás) fenyő esetén:

Hogyan szállítsam a fát?

Az élő fenyő érzékeny áru, lehetőleg ne szállítsa eldöntve, fektetve, így ugyanis sérülhetnek ágai, és földje is szétszóródhat. A nagyobb, másfél-két méteres konténeres fenyők súlya már jelentős lehet, így a sérülések, húzódások elkerülése érdekében ne egyedül mozgassa ezeket a példányokat!

Ez esetben is jelentős könnyebbséget jelent az online rendelés és az országos kiszállítás, melyet kertészeti webáruházamban természetesen igénybe vehet!  

 

Hol tartsam otthon a vágott fenyőt?

A konténeres fát hazaszállítás után semmiképp sem szabad a fűtött beltérbe vinni, hiszen ezek a fenyők nem szobanövények, a 20-22 celsiusos hőmérséklet és az alacsony páratartalom szó szerint halálosak számukra! A legjobb az élő karácsonyfát a szabad ég alatt elhelyezni, akár a kertben, a balkonon, vagy teraszon.

Bárhova is kerülnek a fentiek közül, érdemes szélvédett, huzatmentes helyre állítani őket. Ha december nagyon hideg, akkor földjüket 5-10 centiméter vastagon borítsa be fakéreg mulccsal a megfelelő hőszigetelés érdekében

 

Kell öntözni, permetezni a konténeres fenyőt?

Igen, a dézsás, konténeres karácsonyfát heti egy-két alkalommal ajánlott öntözni, valamint a fenyőfélék mindegyike hálás a magas páratartalomért, így jó ötlet lespriccelni őket egy kevés vízzel. Természetesen mélyen fagypont alatti hőmérséklet esetén a permetezést hagyjuk el. A mulcsolás azért is jó ötlet, mert az a fenyő kis térfogatú talajának kiszáradását is késlelteti!

 

Konténeres karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Sötétben is elhelyezhető a konténeres karácsonyfa?

Nem, mivel élő növényről van szó nem megfelelők az ablaktalan helyiségek (pince, garázs, padlás). 

 

Meddig tárolható biztonságosan a konténeres, élő karácsonyi fenyő?

A konténeres fenyők nagyon sokáig eltarthatók, így ezeket a növényeket akár hosszú hetekkel karácsony előtt is megrendelheti kertészetemből. A fent ismertetett pár egyszerű szabály betartásával a dézsás fenyő hosszútávon eltartható, így Ön akár már novembertől kezdve megrendelhető konténeres karácsonyfáját!

 

Mikor vigyem be a lakásba a konténeres fát?

dézsás, konténeres fenyőt fenyőt a lehető legkésőbb, Szenteste délutánján ajánlott a fűtött beltérbe vinni.  Nem szabad elmaradnia a zsilipelésnek, ami egy egyszerű módszer arra, hogy a fát ne érje hirtelen hősokk. A zsilipelés annyit tesz, hogy mielőtt Ön bevinné fáját a hidegről a meleg szobába, pár órán keresztül egy köztes hőmérsékletű helyen szoktassa az új körülményekhez a növényt.

A zsilipelésre megfelelő lehet egy kevésbé fűtött előszoba, egy üvegezett veranda, vagy a lépcsőház például. A korábban a lakásba helyezett fa eltarthatósága mindenképpen csökken, dekorációs értékét garantáltan korábban el fogja veszteni. 

 

Hogyan ápoljam az élő fenyőt, mikor már a lakásban van?

Elsőként a legfontosabb annak tisztázása, hogy az élő, konténeres karácsonyfa hét, legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött beltérben! Az ennél tovább bent tartott fa biztosan károsodni fog, és hamar elhal.

A bent töltött idő alatt is szükséges öntözni a növényt, a mulcsréteg továbbra is segíti a fa túlélését. A párásítás is jó ötlet, de ebben az esetben csak elemes izzósorok használata engedélyezett, különben balesetveszélyessé válik a művelet!

A szobában tartott élő fenyő minél messzebb legyen a fűtőtesttől, érje valamennyi természetes fény, és ne legyen gyakran nyitogatott ajtó, ablak közelében (a huzat ugyanis árt neki). Az élő karácsonyfára lehetőleg ne akasszunk nehéz díszeket, melyek túlságosan meghajlíthatják vagy letörhetik az ágakat.

 

 

Nem szeretne a válogatás és a szállítás problémáival foglalkozni? Akkor jó helyen jár, kertészetemből ugyanis kényelmesen, egyszerűen rendelhet karácsonyi fenyőt, legyen szó akár vágott fáról, akár élő, konténeres növényről!

Kertészetemben csak minőségi, ép ágrendszerű, dús megjelenésű fákat forgalmazok, Ön pedig nem csak a fa kiszerelését és fajtáját, de természetesen a magasságát is kiválaszthatja! A megvásárolt karácsonyfát az ország egész területén házhoz szállítom, így azt Önnek csupán át kell vennie kertkapujában, az előre egyeztetett időpontban!

Próbát tenne az online favásárlással, hogy kiélvezze annak minden előnyét? Akkor nem kell mást tennie, mint az alábbi lehetőségek közül választania:

 

Vágott karácsonyfa rendeléséért IDE KATTINTSON!

 

Élő, konténeres fenyőt pedig IDE KATTINTVA vásárolhat!

 

Tetszett Önnek a cikk? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat barátaival, ismerőseivel!