Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A nagy karácsonyfa know-how

Megyeri Szabolcs

 

A karácsonnyal kapcsolatban rengeteg szívet melengető téma akad, hiszen ennek az ünnepnek a központjában szeretet áll. Ugyanakkor a karácsony egy nagyon is bonyolult ünnep, hiszen rengeteg szervezést, vásárlás, előkészületet igényel, így nem csak egy szép ünnep, de gyakran nagy kihívás is. Ebben az írásomban az Ön vállára nehezedő terhekből szeretnék egy kicsit levenni, mégpedig egyszerre két módon!

A segítség egyik oldala az lesz, hogy megpróbálom Önnek praktikusan, egyszerűen, a gyakorlat felől közelítve leírni azt, hogy hogyan kezelje karácsonyfáját, és bemutatom a vágott illetve az élő fenyők előnyeit, hátrányait. Remélem ezzel Ön közelebb jut majd a helyes választáshoz, és a tanácsokat követve úgy tudja majd kezelni, szállítani, tárolni fáját, hogy az tartós legyen, sok örömöt szerezzen.

Az általam nyújtott segítség másik oldala egy izgalmas és igazán praktikus lehetőség, mégpedig az interneten keresztüli karácsonyfa vásárlásának lehetősége. Kertészetem több éve foglalkozik karácsonyi fenyő kiszállítással, ami azért jó választás Önnek, mert így rengeteg időt és energiát spórolhat, megkímélheti autóját a koszolódástól, önmagát pedig az idegölő faválogatástól. Erről a lehetőségről a cikkem végén árulok el konkrétumokat! 

Kezdjünk is akkor bele a karácsonyfa tudományba!

 

Nincs karácsony fa nélkül, ez alapvetés, azonban a válogatás sokszor nehézségekbe ütközik, ha pedig mellényúlunk, akkor oda az öröm. Karácsonyi fenyőből három fő típus létezik, a vágott fenyő, a dézsás fa, valamint a műfenyő, elsőként ezen csoportok közül dönthetünk, de nem mindegy, hogy végül mi kerül a nappaliba. Nézzük meg őket egyenként.

 

Karácsonyfa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

1. A vágott fenyő.

 

Ez a hagyományos, legelterjedtebb típus, ezt tartjuk számon igazi karácsonyfaként. December elejétől már szinte minden sarokra kitelepülnek az árusok portékájukkal, és a pár ezer forintos példányoktól a csillagászati összegekbe kerülőkig válogathat belőlük. A vágott fenyőket sokan sajnálják, hisz egy-két heti dekorációs funkciójukért áldozzák életüket, ám tudni kell, hogy ezen növények 99%-a mezőgazdasági művelésből származik, tehát nem az erdőket irtjuk vásárlásukkal, ez talán némi vigaszt jelent a növénybarátoknak.

Hazánkban jellemzően 7-8 különböző fajta kerül forgalomba, azonban a legtöbb helyen három fajtára korlátozódik a karácsonyi fenyőkínálat, úgymint: a közönséges luc (Picea abies), az elegánsabb ezüstfenyő (Picea pungens), és a drága, de mutatós nordmann fenyő (Abies nordmanniana).

A luc a legelterjedtebb, formája klasszikus, és az ára is mérsékeltebb. Hátránya, hogy leveleit hamar ledobja az átlagos lakáskörülmények között. A nordmann fenyő tartósabb, és tűlevelei a luccal ellentétben nem szúrósak, ez kisgyermekes családoknál nem utolsó szempont. Az ezüstfenyő magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja.

A hazánkban forgalomba kerülő fákat elsősorban Vas-, Zala-, és Somogy megyében nevelik, az import darabok pedig leginkább Dániából érkeznek. Mint minden egyéb termék esetében, a vágott fenyőknél is vannak minőségi különbségek, az utcai árusoknál a legjobb darabokat az árusítás megkezdését követő pár napon belül foghatja ki, később a kínálat egyre gyérül, aki pedig az utolsó pillanatra hagyja a fa beszerzését, rendszerint csak a sovány maradékból válogathat.

 

Vágott karácsonyfa kiszállítás

 

Az utcai árusnál vagy a kertészetben ne csak szemre vizsgálja meg a fákat, vessen be pár trükköt a jó választás érdekében! A fenyő törzsét függőlegesen tartva csapja kis erővel a földhöz egyszer-kétszer a növényt, és ha levélhullást lát, a fa már szárad, így keressen tovább. Szintén a nedvességtartalmat mutatja a levélteszt, mely a kissé mogorvább, a kérdésekre nehezen válaszoló árusoknál észrevétlenül és pillanatok alatt elvégezhető.

Ilyenkor hajlítsa meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedje el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, fürgén kiegyenesedik, akkor a növény nedvdús, vagyis friss, és valószínűleg sokáig tartós, szép marad. Ha a tűlevél kettétörik, félbehajtott marad, nem áll vissza, akkor száraz a fa, valószínűleg már hetek óta kivágták, ezért leveleit idejekorán elveszti majd, hajtásai pedig idejekorán lekonyulnak.

Nem ritka eset. hogy az árus nem engedi, vagy nem nézi jó szemmel a vizsgálódást. Ilyenkor vagy kifárasztották már  őt a vevők, morcossá tette a hideg, de az is lehet, hogy valami nem stimmel a portékával, tehát inkább álljunk odébb.

Alapos gyanúra adhat okot a minőséget illetően, ha az eladó fák eleve csomagolva, hálózva vannak, ez főleg az ünnep előtt egy-két nappal fordul elő, és általában azt jelzi, hogy az élelmes kereskedő a nyakán maradt gyengébb darabokon próbál így túladni. Hálóba csomagolt, előre összekötözött fát sose vegyen, ezek a növények nagy eséllyel hibás, alacsony minőségű, formátlan fenyők!

 

  Karácsonyfa kiszállítás országosan!

 

Ha van rá lehetőség, a törzset faragtassa méretre, a fát pedig csomagoltassa be, ezzel sok munkát és bosszúságot előzhet meg!

 

Karácsonyfa webáruház, Megyeri kertészet!

 

Vágott fenyőt vásárolni úgy praktikus, hogy a fatartót, a talpat is magával viszi, mert némi apróért sok helyen géppel, vagy fűrésszel, baltával ott helyben méretre faragják a törzset, de ha nincs ilyen szolgáltatás, akkor is jó, ha látja, hogy mennyit kell majd alakítani a törzsön, lehetséges-e egyáltalán később összeilleszteni a két elemet.

A megvásárolt fenyőt lehetőség szerint csomagoltassa be, ezen a kis kiadáson sose spóroljon! Így a szállítás, az autóba történő behelyezés könnyebb lesz, és az ágak sem fognak letörni. Ha nem az autója tetőcsomagtartóján, hanem annak belterében tervezi szállítani a fát, mindenképp legyen kéznél egy rossz pokróc, régi lepedő, vagy egy nagyobb ív nejlonfólia, amivel védeni tudja a kocsi kárpitját, belterét. A fenyő nem csak szúrós levelet hullathat, de ragacsos, a szövetből szinte kiszedhetetlen gyantát is csöpögtethet!

Ha minden jól ment, ezek után csak az otthoni tárolás kérdése marad. Fontos, hogy semmiképp se vigye a nagy nap előtt a lakásba fenyőjét, mert a téli, fűtött, jellemzően száraz levegőjű szobában megindul a levélhullás, és rossz esetben szentestére csak egy kopasz torzó marad! A hűvös, hideg helyek a megfelelők, mint például a garázs, a kamra, az erkély, a folyosó, de a kertbe is kirakhatja a fát, a hideg nem fog ártani neki.

 

Karácsonyfa házhoz szállítás!

 

Hasznos, a tartósságot növelő cselekedet, ha a fát nedves újságpapírral borítja, így sokkal tovább megőrzi frissességét és illatát. A szobába állított, feldíszített fa száradását (a levelek lehullását) lassíthatja, ha olyan talpba álltja, melybe víz tölthető. Néha ajánlják a fa vízzel való permetezését, én ezt nem javaslom, túl sokat nem segít, ellenben roppant balesetveszélyes az elektromos izzósorok miatt! 

Tipp: a tartósság érdemben úgy növelhető leginkább, ha olyan fafajtát választ, amely hosszú ideig bírja a száraz, meleg szobai klímát. Ilyen tartós fenyő többek közt az ezüstfenyő vagy a nordmann fenyő. A közkedvelt és finom illatú luc ellenben már akár egy hét alatt erősen elkezdheti hullatni leveleit. Az általában erősen túlfűtött panellakásokba ezért inkább az az ezüstöt vagy a nordmannt javaslom!

Összegezve: a vágott fenyő klasszikus és szép, a választék széles, az árak nagy skálán mozognak, de érdemes időben és körültekintően választani, és a fát az ünnepig szakszerűen kell tárolni. A vágott fenyő fajtától és a tartás módjától függően akár hetekig díszeleghet a lakásban. Azt se feledjük, hogy bár a vágott fenyőt sajnáljuk, hiszen az ünnep végeztével a szemétben végzi, de ezek a fenyők mezőgazdasági termesztésből származnak, tehát ugyanolyan haszonnövények, mint a répa vagy a búza!

 

2. A dézsás fenyő.

 

Sokan vannak, akik nem nézik jó szemmel, hogy egy fának csak azért kelljen elpusztulnia, hogy színes díszeket aggathassunk rá, és drága ajándékokat tehessünk alá. Ők választhatják az élő fenyőt, mely kis szerencsével túléli az ünnepi hajcihőt, és dolga végeztével visszatérhet a földbe, hogy tovább növekedhessen.

Aki nem akarja vagy tudja az ünnepek után kertjébe kiültetni fáját, az kölcsönözheti is, de sok kertészet, áruház a visszavitt fenyők árának egy részét engedi levásárolni, így akár még spórolni is lehet az élő fenyővel. A földlabdás, dézsás fák tehát divatosak, választásuk környezetbarát és nemes cselekedet, ám némi kompromisszumot kell kötnie, ha mellette dönt! 

Az élő fenyő hangsúlyosan hét, de legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött lakásban, és ez idő alatt is gondoskodást igényel. Földjét praktikus mulcsolni, hogy a nedvességet jobban megőrizze, páratartalom-igényét pedig néha vízpermettel hasznos kielégíteni, amit az elektromos izzósorok miatt nehéz kivitelezni. Azt szoktam javasolni, hogy élő fenyőkre inkább elemes ledsorokat tegyünk, ezek nem jelentenek balesetveszélyt párásításkor!

 

Konténeres karácsonyfa vásárolható a Megyeri kertészetben!

 

A dézsás fenyőt sosem szabad fűtőtest közelébe állítani, rendszeresen öntözni kell, és kerülendőek a nagy hőleadású izzósorok, melyek megzavarhatják a nyugalmi időszakát töltő növényt, ami aztán a kiültetéskor könnyen elfagyhat. Az élő fát az említett legfeljebb tíz nap után távolítsa el a lakásból, vagy vigye vissza a kölcsönzési helyre, vagy helyezze ki a kertjébe, teraszára (de akár el is ültetheti, egy enyhébb januári nap teljesen megfelelő a fenyő kiültetésére!)

A kiültetéshez bármely fagymentes téli nap megfelelő, de ha az idő túl zord, vagy nincs ideje, energiája egy darabig erre a műveletre, akkor hűvös, valamelyest védett, fagymentes, de nem sötét helyen - erkélyen, teraszon, udvaron, fűtetlen de ablakos lépcsőházban, folyosón - tartsa a növényt. Akár a tavaszt is ki lehet várni ilyen módon, de fontos, hogy addig a dézsás fenyő védett, huzatmentes, napsütéses helyen legyen.  

 

Dézsás karácsonyfa rendelhető a Megyeri kertészetből!

 

Fontos tudnia, hogy élő fenyőből a 4-5 éves, legfeljebb embermagasságú, tehát nagyjából másfél-két méter magas példányok az ideálisak. Az ennél termetesebb fenyők már akkora földlabdával rendelkeznek, ami szinte kezelhetetlen súlyt jelent! Élő fát lehetőleg kertészetben, vagy megbízható, hozzáértő eladótól vegyen, ne a legközelebbi utcai árustól!

Ha utcai árustól vásárol dézsás fát, érdemes kicsit beletúrni a földjébe, sajnos néha előfordulnak trükközések, olykor az élőnek mondott fák egyszerű vágott fenyők egy kis gipszbe állítva, földdel megszórva. 

 

Összegzés: a dézsás fenyő divatos és környezetbarát, de mindig alapos átgondolás után válassza ezt a kiszerelést, mert az élő fenyő a vágotthoz képest többlet törődést igényel, és csak rövid ideig bírja a szobában. Ha nem megfelelően tartja, akkor hamar elpusztul, ami rosszabb, mint egy direkt erre a célra nevelt fa kivágása. Az élő fenyő mellett szól, hogy az ünnep után teljes értékű, évtizedekig a kertet dekoráló dísznövény válhat belőle, így kettős haszon könyvelhető el vele!

 

3. A műfenyő.

 

A műfenyő őszintén szólva nagyon kilóg egy kertészeti témájú írásból, de mint a vágott, vagy élő fenyő alternatívája mégis fontos tényező, hiszen sokan voksolnak mellette. A műfenyő előnye, hogy csak egyszer kell megvenni, de hosszú évekre szól, alakja, színe szabályos, és már illatosított, vagy beépített izzósorral rendelkező változatok is kaphatóak.

A műfenyővel megszabadulhat az idegőrlő törzsfaragástól, a hulló levelektől, és az évenkénti rendszeres favadászat stresszétől, ráadásul ha úgy nézzük, környezetbarát is, hiszen hiába készült műanyagból, egy műfenyő annyi élőt "ment" meg, ahány évig használja.

A hátrányok sem szorulnak részletes bemutatásra, a műfa sokak szerint megöli az ünnep hangulatát, csúf és élettelen, sokan kimondottan kínosnak tartják. Műfenyőt pár ezresért is szerezhet, de igazán szép és élethű példányok is akadnak, ezek azonban már nagyobb befektetést, több tízezer forintot jelentenek.

 

Fenyőfa karácsonyra

 

Összegezve: a műfenyő ideális munkahelyekre, agglegényeknek, spórolósoknak, és mindazoknak, akik így szeretnének demonstrálni az élő fák kivágása ellen. A műfenyő stresszmentes, újra és újra felhasználható, az olcsóbbaknál ugyan kilóg a lóláb, de az igényesebbek egészen mutatósak.

Bevallom én magam nem kedvelem a műfákat, a magam részéről azt javaslom, hogy ha Ön nem szeretne vágott fenyőt, például környezetvédelmi okokból, akkor műfenyő helyett tegyen egy próbát a konténeres, élő fenyővel, így a karácsony varázsa is megmarad, és a fa is túléli az ünnepet!

 

Karácsonyfa kiszállítás országosan!

 

Biztosan emlékszik még a cikk elején említett ajánlatra a karácsonyfa rendeléssel kapcsolatban, hadd mutassam be Önnek röviden ezt a lehetőséget. Kertészetem évek óta foglalkozik karácsonyfa kiszállítással, mely egy igazán kényelmes és egyszerű megoldás. A fenyő rendelés választásával Ön megmenekül a fárasztó és sokszor idegesítő válogatástól az utcai árusoknál, mentesül a nehézkes szállítástól, és úgy intézheti a karácsonyfa beszerzését, hogy ki sem kell mozdulnia otthonából!

Kertészetemben az összes kedvelt fenyőfajta megtalálható, ráadásul különlegességekkel is találkozhat a kínálatban! Fenyőimet megrendelheti vágott faként vagy élő, konténeres kiszerelésben is, emellett természetesen a fa magasságát is kiválaszthatja, így teljesen az igényeire szabhatja karácsonyfáját!

Nagyon fontos információ, hogy a fák szállítását nem külsős futárszolgálattal végzem, hanem faiskolám saját teherautóival oldom meg! Munkatársaim jelentős gyakorlattal rendelkeznek a növények szállításában és kezelésében, így az Ön fája garantáltan épségben, frissen érkezik meg!

 

Megtetszett Önnek az online karácsonyfa vásárlás lehetősége?

Akkor KATTINTSON IDE, és tekintse meg kertészetem teljes karácsonyfa kínálatát!

 

Tetszett Önnek ez a cikk? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg barátaival, ismerőseivel!

Képek: inneninneninneninnen, és innen.

Tartalomhoz tartozó címkék: karácsonyfa