Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A nagy karácsonyfa kalauz

Megyeri Szabolcs

 

A karácsonyfa kiválasztása az ünnepi készülődés egyik legfontosabb eleme, hiszen a feldíszített fenyő az ünnep fő tárgyi szimbóluma! Természetesen mindenki a legszebb, legtartósabb, legideálisabb fenyőt szeretné megszerezni, azonban a teljes sikerhez türelem, kitartás, pár trükk, és persze olykor anyagi áldozat is szükséges, hiszen a fenyőárak néha igencsak borsosak.


Ebben a cikkemben a karácsonyi fenyők nagyjából 90%-át kitevő vágott fenyőkről lesz szó, mégpedig éppen azért, mert tíz vásárlóból jellemzően kilenc emellett dönt. A vágott fának számos olyan előnye van, melyek mellett egyszerűen nem lehet elmenni, ezeket én a következőképpen tudnám röviden összefoglalni:

 

A vágott fenyő:

 

- Kedvezőbb árú, mint a konténeres fenyők. Természetesen a vágott fák ára is nagymértékben eltérő lehet, például a fa fajtája vagy mérete függvényében, de összességében a vágott karácsonyfa mindig pénztárcabarátabb megoldás.

 

- Szállítása egyszerű, kötözve vagy hálózva akár személyautóval is hazavihető, míg a dézsás fák akár 20-40 kilogrammot is nyomhatnak, ráadásul utóbbiakat nem lehet elfektetni például a hátsó ülésen.

 

- Tartósan a lakásban maradhat, akár hetekig is megőrzi szépségét (elsősorban az ezüstfenyő és a nordmann fenyő jeleskednek a tartósságban). Ahol gyerekek is vannak, és a fa még január közepén is a nappaliban díszeleg, oda mindenképp vágott fenyő való!

 

- Mérete alakítható, ha kicsit alacsony, akkor magasabb talppal, vagy nagyobb csúcsdísszel lehet nyújtani, ha pedig túl nagy, akkor egyszerűen vágni lehet az aljából. Az élő fenyővel ilyen trükköket nem lehet elvégezni. 

 

- Tárolása egyszerű, nem igényel különösebb gondoskodást. Vásárlás vagy kiszállítás után egyszerűen ki lehet rakni a garázsba, a balkonra, vagy a kert sarkába. Elég pár ív nedves újságpapírral beborítani a frissesség megőrzése érdekében, és más teendő nincs is vele karácsonyig. 

 

- Bármilyen módon díszíthető. Az élő fenyőre nem szabad sem melegedő égősort, sem nehéz díszeket aggatni, ezzel szemben a vágott fenyőt azzal és olyan módon dekorálhatja, ahogy csak szeretné!

 


Így néz ki egy hagyományos karácsonyfa vásár

 

Elsőként ismerjen meg egy olyan tényt, ami mellett gyakran elmegyünk, és amely alapvetően befolyásolhatja a vágott fenyőkről kialakított elképzeléseket. A vágott fenyők 99%-a mezőgazdasági termelésből származik, így nem az erdők pusztítását támogatja a megvételükkel. Hazánkban jellemzően 6-7 fenyőféléből áll a teljes választék, de az árusok többségénél három fenyőfajt találunk, mégpedig a közönséges lucot, az ezüstfenyőt, és a nordmann fenyőt, mindegyiknek megvannak a saját előnyeik és hátrányaik, fussuk át ezeket.

 

Lássuk ezek után, hogy miképpen kell eljárni válogatás közben, hogy ne okozzon csalódást a választás!

 

Elsőként azt érdemes eldönteni, hogy melyik fafajtát szeretné választani! Érdemes ezen előre elgondolkodni és nem a helyszínen, az árusnál vagy a kertészetben gondolkodni el a kérdésen, hiszen a különböző fafajták meglehetősen eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek fontos tényezők a választásban!

 

A közönséges luc (Picea abies) tulajdonképpen a nagybetűs karácsonyfa, ez a típus a klasszikus forma, látvány, és illat megtestesítője. A luc szemet gyönyörködtető, egyszerre díszes és puritán, azonban tűleveleit hamar elveszti, a száraz szobabelsőben akár már az év utolsó napjaira megindulhat a nagyarányú levélhullás, ráadásul a levelek szúrósak, ez kisgyermekes családoknál lehet szempont.

 

Az ezüstfenyő (Picea pungens 'Glauca') a lucnál drágább, elegánsabb, általában tömöttebb és izgalmasabb színvilágú, noha a képeslapokon ábrázolt álomszerű ezüstszürke szín csak az állomány kis részére igaz, az ezüstfenyők többsége a zöld és kékes-ezüstös szín közötti skálán mozog valahol. Az ezüstfenyő tűlevelei tartósabbak a lucénál, még januárban is magas díszítőértéket képvisel a fa. Ha ténylegesen ezüstös árnyalatú fát szeretne, az 'Edith' változatot keresse!

 

A nordmann fenyő (vagy jegenyefenyő, Abies nordmanniana) roppant divatos, árban az előző kettő felett áll, megjelenése pedig igazán szemet gyönyörködtető, egyszerre legáns és modern hatású, bármilyen enteriőrbe remekül passzol. A nordmann fenyő mellett szól, hogy még az ezüstfenyőnél is tartósabb, leveleit hetekig megtartja, ráadásul nem szúr. Ezzel a két tulajdonságával a legideálisabb választás oda, ahol kisebb gyerekek vannak, hiszen nem jelent balesetveszélyt, és a kicsik örömére akár január végéig is a szobában maradhat!

Tudta-e?
A nordmann fenyő nevének helyes írásmódja körül időről-időre fellángolnak a viták, pedig a megoldás egyszerű. Ez a fa nem kapcsolódik se a normannokhoz, se Normandiához, nevét egy finn természettudósról, Alexander von Nordmannról kapta!

 

luc.jpg
Lucfenyő

 

Az eddig felsorolt három fenyőféle alkotja jellemzően a kínálat gerincét, de léteznek más, nem mindig hozzáférhető fák is. Fel szokott bukkanni például a szerb luc, a koreai fenyő, a Douglas fenyő, és gyakran kapni a kifejezetten kis méretű, de nagyon dekoratív cukorsüvegfenyőt is. Ár-érték arányban azonban általánosságban a fent felsorolt három fenyőféle a legjobb választás!

 

A fa fajtájának kiválasztásával azonban nem ért még véget a folyamat! A helyzetet bonyolítja, hogy a fákat nem csak botanikailag különböztethetjük meg, hanem minőségi kategóriák szerint is osztályozhatjuk, jobban mondva az árusok a fenyőket három kategóriába sorolják.

 

Az "A" kategóriában a kifogástalan megjelenésű, egyenes szárú, hiánytalan ágrendszerű példányokat találja. A "B" osztályba az előbbi kritériumok valamelyikének nem megfelelő darabok kerülnek (görbe törzs, hiányos ágak, nem egyenletes ágrendszer), a "C" kategóriás fenyők pedig inkább ágakra darabolva végzik, hogy aztán koszorú, egyéb dísz váljon belőlük. Értelemszerűen "A" kategóriás fát a legnehezebb kifogni, főleg a szentestéhez közeledve, és ezek ára is rendszerint magasabb.

 

Most érkezett el az a fázis, hogy már az árusnál válogat, és konkrét példányokat nézeget. A levélhullás a legfontosabb csalódási faktor, ami a fa nedvességtartalmával van összefüggésben, magyarán minél szárazabb, kiszáradtabb a fa, annál hamarabb kezd el kopaszodni, annál hamarabb hullatja le tűleveleit. Fontos tehát a frissességet ellenőrizni, különben előfordulhat, hogy még szilveszter előtt felkopaszodik a karácsonyfa!

 

A nedvességtartalmat egy egyszerű, feltűnés nélkül elvégezhető teszttel ellenőrizheti. Hajlítsa meg a tűleveleket ujjbeggyel, majd engedje el hirtelen. Ha a levél "kirúgja" magát, visszapattanva kiegyenesedik, akkor jó lesz, ha kettétörik, nem áll vissza, akkor száraz a növény, és leveleit nagyon hamar elveszti majd.

 

Ugyanezt a  célt szolgálja az ütögetőpróba, ilyenkor a törzset megmarkolva, a fát egyenesen tartva csapjuk párszor erősen a földhöz, ha peregnek a levelek, akkor baj van, ellenkező esetben jó lesz. A szárazságon felül érdemes a kiszemelt példányt függőlegesbe állítva átnézni, körbeforgatni, hogy lássa minden oldalról dús, szép kiállású-e.

 

Előfordulhat, hogy az árus nem nézi jó szemmel a hosszadalmas vizsgálódást, méricskélést, rázogatást, ennek oka lehet az is akár, hogy már fáradt, elcsigázott az egész napi hidegben ácsorgástól, de az is előfordulhat, hogy valami nem stimmel a portékával. Amennyiben az eladó nem engedi a fát tüzetesen szemrevételezni, vagy nem hajlandó kibontani az előre becsomagolt, összekötözött példányokat, inkább álljon odébb, és keressen másik árudát.

 

Az is természetes folyamat, hogy a szentestéhez közeledve egyre gyérebb a választék, az utolsó napokban igazán szép fát már csak nagy szerencsével lehet találni, viszont ilyenkor az árak is szelídülnek, tehát spórolósoknak a kivárás is jó taktika lehet, ha hajlandóak kompromisszumra a minőség terén.

 

Amennyiben Ön utcai árusnál vagy kertészetben vesz fát, érdemes magával vinnie a fatalpat is, vagy azért, hogy ellenőrizze, kompatibilis-e a törzs a tartóval, vagy azért, hogy rögtön belefaragtassa a fatörzset a talpba. Ez utóbbi műveletet gyakran pár száz forintért megteszik, érdemes erre ennyit áldozni, jelentős vesződséget lehet így megtakarítani.

 

Szintén hasznos tanács, hogy vigyen magával egy régi, rossz pokrócot vagy lepedőt, esetleg festésnél használatos védőfóliát, mert a fenyő az autó belterét könnyen összepiszkolhatja, és ami még rosszabb, ragacsos gyantával szennyezheti be. Több órányi takarítás előzhető meg ezzel az egyszerű óvintézkedéssel.

 

Ne feledje a fát hálóval vagy madzaggal becsomagoltatni, hiszen így lehet könnyebben szállítani, és így biztosítható az is, hogy a ki-be pakolás során az ágak, hajtások ne törjenek le vagy hajoljanak el!

 

************************************************

 

Természetesen Önnek arra is lehetősége van, hogy egy huszáros vágással megmeneküljön az eddig felsorolt mindenféle ügyes-bajos dolgoktól, így a válogatástól, a cipeléstől, az autó bepiszkolásától, és a decemberi sötét délutánokon való faválogatástól.

 

Ehhez nem kell mást tennie, mint ellátogatnia webáruházamba, ahol sokféle vágott fenyő közül válogathat! Kiválaszthatja karácsonyfa fajtáját, magasságát, majd pár egyszerű kattintással el is végezheti a megrendelést.

 

Ezek után csak (az előre egyeztetett időpontban) háza vagy lakása előtt át kell vennie a fát, és mentesült is minden egyéb kellemetlen és fárasztó körülménytől! A faiskolából megrendelt vágott karácsonyfákat az ország egész területén házhoz szállítom, Budapesten ugyanúgy, mint egy távoli megye kis lélekszámú falujában!

 

Rendelje meg az idei karácsonyfát pár kattintással az oldalon!

 

Tetszett Önnek a cikk? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg barátaival, ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: karácsonyfa vágott fenyő