Hasznos tudnivalók
Származás: régi lengyel fajta, a 19. század elején fedezték fel a Visztula melletti Nebrowoban, mint a térségben - Kwizdyn megyében - őshonos, elterjedt fajtát.
Hajtásrendszer: fája erős növekedési erélyű, koronája kezdetben széles kúpos, sűrű, később gömbölyded alakú.
Termőképesség: kicsit később fordul termőre, azt követően rendszeresen és jól terem, idősebb korában hajlamos az alternanciára, amit magasabb hozamú évben termésritkítással mérsékelhetünk. Önmeddő.
Porzói: ’Antonovka’, ’Golden Delicious’.
Gyümölcs: október közepén szedhető, kicsi vagy közepes méretű, lapított vagy kissé megnyúlt gömb alakú, kúpos, enyhén bordázott. Héja vastag, világoszöld, teljes érettségében sárga alapszínű a napos oldalon halványpirossal mosott. Húsa sárgásfehér, kemény, tömött, viszonylag lédús, kellemesen édes-savanykás, fűszeres aromájú, legjobb ízét decemberben éri el.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt kiváló, hosszú ideig - kb. márciusigig - tárolható.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15°C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. márciusig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: október közepe
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy