Hasznos tudnivalók
Származás: Louis Grégoire Despréaux de Saint Sauveur találta az észak-franciaországi Breteuil községben található saint-sauveur-i birtokán. 1836-37 körül hozta forgalomba Jean-Laurent Jamin egy Párizs melletti faiskola tulajdonosa, s nevezte el Calville de Saint Sauveur-nak.
Bereczki Máté a 19. sz-i pomológus szerint ”bízvást helyet adhatunk e jeles fajnak is mindenütt a hazában.”
Hajtásrendszer: fája kezdetben közepesen erős, később mérsékelt növekedési erélyű, felfelé törő, dús lombú, gazdag ágrendszerű, széles gömb alakú koronát nevel. Vesszője középhosszú, viszonylag vastag, merev, barnás sötétvörös, fényes, apró paraszemölcsökkel pontozott. Levele nagy, kissé vastag, tojásdad, tompa fényű, világoszöld, fonáka szürkés, molyhos, széle enyhén hullámos, szabálytalanul fűrészes.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és jól terem. Önmeddő.
Porzói: ’London Pepin’, ’Mollie's Delicious’, ’Téli fehér kálvil’.
Gyümölcs: október második felében szedhető, nagy vagy igen nagy méretű (kb. 7,5-10 cm magas), jellemzően megnyúlt kúpos vagy hengeres kúp alakú, bordázott, kissé aszimmetrikus. Héja vékony, sima, fényes, szívós, zöldessárga alapszínű a napos oldalon világospirossal mosott, apró, fahéjszínű paraszemölcsökkel elszórtan pontozott. Húsa fehér, a magház körül zöldessárgával erezett, puha, omlós, lédús, édeskés, kellemesen savanykás, fűszeresen aromás, ízletes, illatos (a ’Téli fehér kálvilra’ emlékeztető).
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt kiváló, kb. márciusig tárolható.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli. Nagymértékben tűri a szélsőséges éghajlati változásokat. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. Tápanyagigényes lévén a későbbiekben is biztosítsuk számára a megfelelő ellátást.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek. Fája jól alakítható, az idős fák rendszeres termőrészifjító metszést igényelnek, a 3 évesnél idősebb termőrészeket váltani kell.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: október második fele
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. márciusig)