Hasznos tudnivalók
Általános: az MM106-os alanyra két, egymáshoz sok tulajdonságban hasonlító, ugyanakkor egymást jól kiegészítő fajta került ráoltásra. A kombinált gyümölcsfák előnye nemcsak az, hogy egy fáról több faj vagy fajta gyümölcsét szüretelhetjük, hanem a hely megtakarítás - különösen, ha egymást be is porozzák -, a szüret és a tárolás idejének megnyújtása, a termések felhasználási módjainak kiszélesítése is. Nem mellékesek az esztétikai szempontok sem, ez esetben például a piros és az aranysárga gyümölcsök együttes látványa kínál egészen különleges hatást.
Származás: a ’Gloster’ német nemesítők munkája nyomán - a 'Glockenapfel' és a 'Richared Delicious' keresztezésével - jött létre 1951-ben, míg a ’Golden Reinders’ a ’Golden Delicious’ rügymutációja, ami 1962-ben került felfedezésre.
Hajtásrendszer: a fa közepes-közepesen erős növekedési erélyű, felfelé törő, jellegzetes, kompakt, jól alakítható koronát nevel.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és jól terem. A két fajta kölcsönösen porozza egymást.
Gyümölcs: mindkét fajta szeptember végén, október elején szedhető, nagyméretű termést hoz, a ’Gloster’ kb. 160-200 g, megnyúlt, harang alakú, a kocsánya felől hasas, a csésze felől bordázott. Héja matt, hamvas, zöldessárga alapszínű, amit intenzív sötétpiros fedőszín borít, paraszemölcsös, nyomásra kevésbé érzékeny. Húsa zöldesfehér, majd zöldessárga, ropogós, nagyon lédús, kellemesen savanykás, aromás, harmonikus ízvilágú.
A ’Golden Reinders’ termése kb. 150-180 g, megnyúlt gömb alakú, vékony, enyhén viaszos, kezdetben zöldessárga, majd aranysárga héjú. Húsa sárgásfehér, roppanó, lédús, finoman édeskés, aromás, jellegzetes illatú.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmasak, megfelelő körülmények között hosszú ideig tárolhatók (kb. májusig). Jól szállíthatók.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany: az MM106 alanyra oltott fa esetében mérséklődik az erős növekedési erély, a fa zömökebb, alacsonyabb lesz, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A talajhoz jól alkalmazkodik, laza, homoktalajon is megél, de a hideg, nyirkos talajokat nem viseli jól, ezeken érzékeny a fitoftórás gyökérrothadásra. Átültetést követően jól gyökeresedik.
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. májusig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: szeptember vége - október eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy