Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fotoszintetizáló városi bringa

Megyeri Szabolcs
2013. 12. 16. 14:30:17

A nagyvárosokban élőknek a sok előny mellett rengeteg hátránnyal kell megküzdeniük, melyek közül a legégetőbbek - és ez minden bizonnyal Budapestre is igaz - a közlekedés nehézsége és a levegő szennyezettsége. Előbbi rengeteg stresszel és várakozással jár, utóbbi pedig tanulmányok szerint akár 5-7 évbe is kerülhet, melyet várható élettartamukból kell levonniuk a metropoliszok lakosainak. A közlekedést tekintve a hatékonyan és zölden működő tömegközlekedés, az autóforgalom belső részeken való korlátozása, és az alternatív megoldások, például a kerékpározás lehetnek a gyógyír, a légszennyezettséget pedig a hatékony szűrőrendszerek alkalmazásával, környezetbarát járművekkel, és növények telepítésével lehetne orvosolni. Ezeket a megoldásokat ötvözi thaiföldi designerek egyedülálló és szellemes koncepciója, a fotoszintetizáló elektromos kerékpár.

tzj3xm6xw6zsp2caakhyf0101ykrql2.jpg

A bangkoki LightFog formatervező stúdió munkatársai, név szerint Silawat Virakul, Torsakul Kosaikul és Suvaroj Poosrivongvanid az alábbi képeken látható különleges kétkerekű terveinek elkészítésével nyerték meg a RedDot formatervezési díjat. A még csak papíron létező elképzelés szerint az APB (Air Purifier Bike - körülbelül: légtisztító bicikli) kétféle módon javítja a városi levegőt. Elsőként a kormányon elhelyezett szűrőberendezés az azon átáramló levegőt megtisztítja portól, szennyeződésektől, valamint megköti a levegő szén-dioxid tartalmának egy részét, hogy aztán a szűrő mögött görnyedő kerékpáros ezt lélegezhesse be. A rendszer második eleme sokkal izgalmasabb, tulajdonképpen a növények által is elvégzett fotoszintézist utánozza, mégpedig a váz felső részén elhelyezett berendezéssel. A fotoszintetizáló egység a napsugarak, elektromosság és víz segítségével oxigént termel, ráadásul ehhez a folyamathoz még tekerni sem kell a cangát, akár álló helyzetben is működik a rendszer az akkumulátorról. Mindezek mellett az APB mint egyszerű kétkerekű közlekedési eszköz is kedvező hatással bír, használatával csökkenthető a forgalmas utak terhelése, biciklin utazva pedig elfelejthetjük a dugókat, ráadásul a részben elektromos hajtásnak (feltehetően pedelec rendszerről van szó) köszönhetően különösebb edzettség sem kell a használatához.

bangkokdesig.png

A bringa szépsége szubjektív, de a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. A kettős levegőjavító rendszer áldás lehetne a városoknak, persze ha a valóságban is létezne, és működése valóban hatékony lenne. 

ecdn3tc104wyc7ra0qqcs2fkjjmnsas.jpg

A működési elv roppant egyszerű, de a technikai részletek nem világosak

3zxg75um9ltsblm3edf8pz52ggghxe.jpg

A belvárosokban százával - például közbringaként - kihelyezve, akár mérhető eredményt is produkálhatna

article-2523127-1A14429C00000578-329_634x420.jpg

A fotoszintetizáló egység

Mielőtt felállva tapsolnánk a városi légszennyezettség gordiuszi csomóját átvágó futurisztikus drótszamárnak, természetesen meg kell jegyezni, hogy olyan koncepcióról van szó, mely egyáltalán nem biztos, hogy valaha gyártásba kerül, és a működéssel kapcsolatban is felmerülnek kérdések. A kormányon elhelyezett szűrő szuper ötlet, de korántsem biztos, hogy a mozgásban lévő eszköz tekerőjéhez hatékonyan jut el a frissített levegő, maga a szűrő pedig biztosan időnkénti cserére szorul, többletköltségeket generálva tulajdonosának. A fotoszintetizálást imitáló egység ígéretesebb, azonban az értékelhető eredményhez nyilvánvalóan rengeteg ilyen bicikli szükségeltetne, és a technikai részletek sem világosak, például hogy mit kezd a rendszer a rendes fotoszintézis során keletkező cukorral, bár lehet hogy utóbbi kérdésre frappáns válasz lesz, hogy a kávénk édesítését is megoldja a high-tech kütyü. A városi légszennyezettséget és a közlekedés zsúfoltságát enyhítő kerékpár ötlete azonban mindenképpen üdvözlendő, hiszen valós problémákra reflektál igencsak szellemes módon Amennyiben gyártásba kerül egyszer, elsősorban kölcsönözhető közbicikliként, az utcákon nagyobb számban elhelyezve lehetne jó ötlet a bevetése, már csak azért is, mert a mostani elektromos kerékpárok magas árát ismerve, az átlagembernek nehezen lesz elérhető az első időkben. 

article-2523127-1A14428C00000578-689_634x309.jpg

Egy ilyen szerkezettől talán a legendás autós-kerékpáros ellentét is enyhülhetne

Képek és források: innen, innen, és innen.

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus