Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A körte károsítói és növényvédelme

A körtéről általánosságban

A körte a mérsékelt égövi almatermésű gyümölcsök között a második legjelentősebb gyümölcsfaj. A világon megtermelt körtetermést 2 fő fajcsoport adja. Európa, Észak-és Dél- Amerika, Afrika és Ausztrália országaiban az európai körte (Pyrus communis) termesztése zajlik a legnagyobb ütemben. A nashi körte néven is emlegetett japán vagy ázsiai körte a Kelet-Ázsiai földrész meghatározó gyümölcsfaja (a Pyrus pyrifoli, illete a Pyrus x bretschneideri).

A nashi körtével a hazai áruházláncok polcain is találkozhatunk, íze és állaga nagyon jellegzetes és teljesen eltérő az európai körtéhez képest. Ásványi anyag és élelmi rost tartalma igen jelentős a többi gyümölcsfajhoz képest. Kedvező kálium/nátrium aránya s a nyomelemek számottevő mennyisége miatt táplálkozásbiológiai értéke még magasabb.

A körte legfontosabb kórokozói

Ha szeretné jobban megérteni a soron következő, körte károsítóiról szóló cikkemet, akkor ajánlom figyelmében az alma károsítóival és növényvédelmével kapcsolatos írásomat. A két növény kórokozói és kártevői nagyon hasonlóak, így sok helyen nem kerül kifejtésre a károsító jellemzése és az ellene való védekezések, hiszen azt az almánál már egyszer megtárgyaltuk.

1. Almatermésűek tűzelhalásos betegsége – Erwinia amylovora

Körte tűzelhalása

A tűzelhalás betegségétől sínylő leveleket és terméskezdeményeket láthatjuk.

Betegség, tünetek: Az almatermésűek tűzelhalásos betegsége a körte legfontosabb baktériumos betegsége. A tünet együttesek megfelelnek az almánál leírtakkal, az egyetlen különbség, hogy a körte sokkal fogékonyabb növény a betegségre. A betegségnek a magas páratartalmú, esős időjárás kedvez a leginkább. A sérült ágrészek, nyílt sebek, illetve a virágok jelentik a legfőbb fertőzési kapukat. Tünetei hajtás, termés vagy virágfertőzés képében mutatkoznak, hasonlóan, mint az almánál.

A tűzelhalás betegségével fertőzött körtén a legfeltűnőbb tünet maga a hajtáselhalás. A hajtásvégek pásztorbot szerűen megcsavarodnak, a fertőzés mértékétől függően az ágak megfeketednek. A virágok megbarnulnak és kötődésre képtelenné válnak a fertőzés következtében. Olykor-olykor a terméseken is láthatjuk a baktériumos betegség fő tünetét: baktériumcseppek csorognak le a gyümölcs felszínéről.

Védekezés: A rügypattanást megelőző rezes lemosó permetezés létfontosságú beavatkozás a körte gombás és baktériumos betegségeinek megelőzésére. A tűzelhalással megfertőzött feketedő vesszőket el kell távolítani. A metszést nem elég a megfeketedés határáig visszavágni, ugyanis a baktérium előrébb jár a fa szállítószöveteiben, mint ahogyan azt mi kívülről látjuk. A metszések után mindenképpen kezeljük le sebkezelővel a metszési felületet, illetve fertőtlenítsük a vágó eszközt, nehogy átvigyük a baktériumot más növényekre is.

2. A körte ventúriás varasodása – Venturia pyrina

Körte ventúriás varasodása

Ventúriás varasodás tünetei levélen és termésen.

Betegség, tünetek: A körte ventúriás varasodásának tünetei megegyeznek az alma ventúriás varasodásánál leírt tünetekkel. A termésen, illetve a leveleken egységes, barna varas foltok formájában mutatkozik meg a betegség, a virágok barnásan elhalnak a fertőzés következtében. Az egyetlen különbség a Veturia inaequalis-sal szemben, hogy a fertőzési forrás itt nem csak a lehullott levelek és gyümölcsök, hanem a fertőzött hajtásrészek is.

Védekezés: Mivel a kórokozó képes a fertőzött vesszőkön is áttelelni, ezért itt még nagyobb jelentősége van a rügypattanás előtti, rezes lemosó permetezésnek! Ügyeljünk rá, hogy a permetlé kijuttatása során nagyban fedjük le a fás részeket. A kezelések időpontja és a felhasználható szerek megegyeznek az almánál leírtakkal. Természetesen ennél a betegségnél is elengedhetetlen az elsődleges forrást jelentő, lehullott levelek és termések összegyűjtése és megsemmisítése.

3. A körte mikoszferellás levélfoltossága – Mycosphaerella sentina

Körte mikroszferellás levélfoltossága

Apró, kivilágosodó közepű foltok jelzik a mikoszferellás levélfoltosság fő tünetét.

Betegség, tünetek: A körte mikoszferellás betegsége a körte levelein, egy levélfoltosságot okozó, gombás betegség. A levélfoltok apró, 2-3mm nagyságú kerek foltok formájában mutatkoznak meg. A kerek vagy ovális alakú képletek belseje szürkés, ezüstös színű.

Védekezés: A kórokozó a lehullott levelekkel telel át a talajban, éppen ezért a lombhullást követő lomb összeseprése és megsemmisítése fontos növényvédelmi feladat. Emellett kémiai úton is védekezhetünk, mely védekezés a ventúriás varasodásnál leírtak szerint történhet.

4. A körte monilíniás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia fructicola

Körte monília

Kezdődő monilíniás fertőzés tünete körtetermésen.

Betegség, tünetek: A körte monilíniás betegsége teljes egészében megegyezik az almánál leírt monilíniás betegség tüneteivel. Sebparazitaként a kórokozó csak nyílt sérüléseken, sebeken képez megfertőzni a gyümölcsöt. A fertőzött gyümölcs húsa barnulásnak indul, a szürkés színű gombaképletek egyöntetűen vagy körkörös alakban jelennek meg a termés héján.

Védekezés: A rendszeres metszés, valamint a gyümölcsmúmiák fáról való eltávolítása a legjobb módszer a betegség továbbterjedésének megakadályozásában.

5. Körterozsda – Gymnosporangium sabinae

Körterozsda2

Körterozsda

Körterozsda tünetei a főgazda borókán (fent) és a köztes gazda körtén (lent).

Betegség, tünetek: A körterozsda egy hiányos fejlődésmenetű, gazdacserés rozsdagomba faj. Ez azt jelenti, hogy a betegségnek 2 gazdanövénye van: a köztes gazdája maga a körtefa, a főgazdája pedig különböző boróka –Juniperus - fajok. Akinek a kertjében tehát boróka bokor és körtefa is megtalálható, az sűrűn találkozhat a betegség megjelenésével, mindkét növényen. A boróka ágai a fertőzés hatására egyre vastagabb lesznek, repedezni kezdenek.

A vastagodás mentén a gombaképletre jellemző, narancssárga színelváltozás vehető észre. A körte esetében a leveleken mutatkoznak a betegség tünetei. A levelek színén 5–10 mm átmérőjű ovális alakú, kezdetben halványzöld, majd sárga, később pedig narancsvörös foltok figyelhetők meg. A foltok közepe fokozatosan barnul. A levél fonákán 1–2 mm-es, kiemelkedő, világosbarna képletek fejlődnek, amelyek szabad szemmel is jól láthatóak.

Védekezés: Elsősorban ügyeljünk rá, hogy a fent említett 2 növényfaj ne kerüljön egymás szomszédságába. Ha mégis egymás mellé kerültek a növények, akkor sem kell pánikba esni. A boróka beteg ágrészeit távolítsuk el, a körténél pedig elég, ha bízunk a ventúriás varasodás ellen kijuttatott készítményekben, ugyanis azok megfelelően gyérítik a rozsdagomba képleteit is.

A körte legfontosabb kártevői

1. Gyümölcsmolyok: almamoly, körtemoly – Cydia pomonella, Cydia pyrivora

Körtemoly

Alma vagy körtemoly lárvája és annak károsítása látható a képen.

Rovarok biológiája, kártételük: Az almamoly nem válogat: az almán kívül a diót és a körtét is ugyanúgy kedveli. Hozzá képest a körtemoly egy körtére specializálódott károsító. Az almamolyhoz képest csak 1 nemzedéke fejlődik, rajzása pedig a 2 almamoly nemzedék rajzása közé tehető. Másik fontos különbség, hogy a nőstény nem a levélre, hanem egyből a fejlődő termés felületére helyezi tojásait, ahonnan a lárva egyből a gyümölcsbe rág.

Védekezés: Mindkét faj ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, lárvakeléskor ajánlott védekezni. Az acetamiprid hatóanyagú III. forgalmi kategóriás szerek jó megoldást nyújtanak a két gyümölcsmoly ellen.

2. Körte-levélbolhák:
Füstösszárnyú körtelevélbolha, közönséges körtelevélbolha, nagy körtelevélbolha – Psylla pyri, Psylla pyricola, Psylla pyrisuga

Körtebolha

Így fest a körte levélbolhák által ürített mézharmaton megtelepedett korompenész.

Rovarok biológiája, kártételük: A körte legfontosabb kártevői részben levéltetűre, részben kabócára hasonlító, apró termetű rovarok. Kártételük a rügyfakadástól indul egészen a hajtásnövekedési időszak (nyár) végéig. Kártételük a levéltetvekéhez hasonló: tömeges szívogatásuk és mézharmat (és a rajta megtelepedő korompenész) ürítésük révén csökkentik a növény asszimilációs felületét, a körtefa kondíciói fokozatosan romlanak.

Védekezés: A levélbolhák legtöbbször a növényvédőszerekkel túlkezelt és tápanyagokkal túlságosan ellátott ültetvényeken okoznak kárt. Ne adjunk növényeinknek feleslegesen – főként nitrogén túlsúlyos – műtrágyát, lombtrágyát. A rendszeres fenntartó metszésekkel nem csak egy szép körtefát alakítunk ki, de elérjük vele, hogy minél kevesebb kártevő (köztük a levélbolhák) szaporodjon el rajta. A nyugalmi időszakban, a gombás és baktériumos betegségek elleni lemosó permetezés mellett a levélbolhák áttelelő alakjai ellen is védekezhetünk.

A paraffinolajat és rezet tartalmazó lemosó készítmények két legyet ütnek egy csapásra, így használatuk mindenképp javallott. A lárvakelést megelőzően - tavasszal - a spirodiklofen hatóanyagú Envidor nevű készítmény ajánlatos a levélbolhák ellen. A készítmény kifejezetten veszélyes a méhekre, ezért virágzáskor tilos használni ezt a szert!

3. Körte csipkéspoloska – Stephanitis pyri

Csipkéspoloska

A képen a fonákon nagy mennyiségben táplálkozó és ürítő kifejlett csipkéspoloskák láthatóak.

Rovar biológiája, kártétele: Ez a különleges, lapított alakú, átlátszó szárnyfedővel rendelkező rovar a kerti és szórványgyümölcsösök gyakori kártevője. A rovar a fonákon szívogat, melynek nyomai a színi oldalon is jól láthatók. A levél háti oldalán emellett a levedlett lárvabőrök és fekete ürülékszemek jelzik az állat jelenlétét.

Védekezés: A többi rovarkárosító ellen alkalmazott tél végi lemosó permetezés a körte csipkéspoloska ellen is eredményesen használható. Ügyeljünk rá, hogy a fa törzsén belül a kéregrepedésekbe is jusson a szerből, ugyanis itt telel át a legtöbb kártevő.

4. Poloskaszagú körtedarázs – Hoplocampa brevis

Körtedarázs

A fejlődő terméskezdeményben károsító poloskaszagú körtedarázs lárvája látható.

Rovar biológiája, kártétele: A poloskaszagú szilvadarázzsal hasonló felépítésű és életmódú rovar a körte speciális gyümölcskártevője. A nőstény a csészelevelek tövi részébe helyezi el tojásait a körte virágzásának időszakában. A fejlődő gyümölcsön egy tátongó lyukat láthatunk, melyből következtethetünk a lárva kártételére. Az lárva által megrágott, károsított termés idő előtt lehullik.

Védekezés: A szilvamolynál leírtak alapján, a fehér ragacslapok kihelyezése itt is jól szemlélteti a rovar jelenlétét. Minél több ragacslapot helyezünk ki, annál jobban tudjuk mérsékelni a poloskaszagú körtedarázs kártételének mértékét.

5. Hajtáshervasztó darázs – Janus compressus

Körte hajtáshervasztó darázs

A hajtásvégen látható apró szúrásnyomok és a fölötte elhaló hajtásvég a hajtáshervasztó darázs kártételére utalnak.

Rovar biológiája, kártétele: A hajtáshervasztó darázs a házikertben lévő körtefák és a nem túlkezelt ültetvények sajátos kártevője. A körte hajtásvégein a nőstény tojócsövével spirál alakban ejt 20-30 szúrást, melyek közül csak egybe helyez el tojást. Az így károsított hajtásvég elszárad, a levél összesodródik.

Védekezés: Külön védekezés nem szükséges az állat ellen.

6. Piros körte- pajzstetű – Epidiaspis leperii

Piros körte pajzstetű

Az eperpajzstetű petéinek és lárváinak jellegzetesen piros színe van.

Rovar biológiája, kártétele: A kártevő állat a szívogatásával az ágak és a törzs deformációjához, elhalásához vezet. Nevét onnan kapta, hogy a pajzs alatt lévő peték és lárvák színe piros.

Védekezés: A pajzstetvek áttelelő alakjainak elpusztításában nagy szerepe van a tél végi, paraffinolajos lemosó permetezésnek. Emellett a májusban rajzó hímek, illetve a júniusban rajzó lárvák ellen védekezhetünk. Előbbi esetében kontakt, utóbbinál felszívódó szerekkel.

Remélem Ön is hasznosnak vélte a körte legfontosabb betegségeit és kártevőit felsorakoztató és bemutató cikkemet!

Ha szeretné, hogy a körtét kedvelő ismerősei is kellőképpen tájékozottak legyenek a károsítókat illetően, kérem ossza meg velük ezt a cikket!

Nézze meg további cikkeimet is a Blogomban

Szeretne egészséges, életerős körtefa csemetét kertjébe? Tekintse meg választékomat itt

Tartalomhoz tartozó címkék: körtefa növényvédelem