Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Áfonya ültetése a kertbe, vagy dézsába

Megyeri Szabolcs
2020. 03. 25. 09:46:00

Az áfonya ültetése a hírek szerint mindig nehéz, bonyolult művelet, elsősorban az áfonya talajigényének köszönhetően. A valóságban azért az áfonya telepítés korántsem lehetetlen, vagy túlzottan nehéz feladat, csupán a megfelelő savanyú közeget szükséges biztosítani ennek a kedvelt gyümölcstermőnek. Az átlagos kerti föld az esetek többségében nem alkalmas az áfonya ültetéséhez, ugyanis az áfonya kizárólag a savanyú, 4,2 – 5,2 pH értékű talajban él meg és terem ízletes bogyókat. Amennyiben kerti áfonyát ültetnénk, akkor a talaj felső rétegét kell kicserélni a szükséges paraméterekkel rendelkező közegre.

Az áfonya savanyú talaját többféle módon is előállíthatjuk. Az egyik módszer a közeg házilagos feljavítása, a talaj felső rétegének cseréjével. Ebben az esetben savanyú tőzeget, marhatrágyát, fenyő és akácavart kell összemixelni úgy, hogy a keverék pH értéke 4.2-5.2 között legyen. Ennél egyszerűbb, és a kémhatást tekintve biztosabb módszer az előre elkészített savanyú föld, például a Sunin Áfonya virágföld használata, mely ellenőrzött módon került összeállításra, és pH értéke is garantáltan egységes és megfelelő. Amennyiben áfonyát dézsában kívánunk nevelni, szintén a kész virágföldet ajánlom, mely egyszerűen kezelhető, és egy 20 vagy 50 literes kiszerelésű változat indulásnak elegendő is lesz.

Az áfonya fényigénye magas, kedveli a közvetlen napsütést, de emellett a hűvösebb, nyirkos klímát részesíti előnyben. Az áfonya talajigényéhez még az is hozzátartozik, hogy termőtalajában ideális esetben 3%-os humusztartalom van, vagyis gazdag, tápdús közeget szükséges az áfonyának biztosítanunk. Az áfonya vízigénye közepes, gyakori öntözést főleg azért kíván, mert gyökérzete sekélyen terül el a földben, így hajlamos lesz a gyors kiszáradásra. Az áfonya mulcsolása jó ötlet lehet a nedvesség megtartására, tehát érdemes az áfonya tövek környékét mulcsanyaggal (fenyőkéreg, fadarálék, kőzúzalék például) feltölteni.

Az áfonya öntözése különösen a nyár végén fontos, ebben az időszakban alapozhatjuk meg a jövőre bőven termő, sok hajtást hozó bokrokat. Az áfonya talajigényének, tápanyagigényének, vízigényének felmérése és biztosítása után következhet a megrendelt áfonya tövek elültetése. Sokan szokták kérdezni, hogy mikor telepíthető ez a bogyós gyümölcs, amire egyszerű a válasz: az áfonya ültetési ideje tavasztól az ősz végéig bármikor aktuális, csupán a fagyos téli heteket kell kihagyni.

Olvassa el az áfonyanevelési gyorstalpalómat, ahol minden részletre kiterjedően írok az áfonyával kapcsolatos összes fontos tudnivalóról.

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, kérem nyomjon egy Tetsziket.

Nézze meg többi cikkemet is a Blogomban