Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Áfonyanevelési gyorstalpaló

Az áfonya rendkívül sokoldalú dísz-, és haszonnövény, mégsem terjedt el a honi kertekben, aminek oka lehet, hogy ez a cserjeféle különleges igényekkel rendelkezik, elsősorban a talajt tekintve. A nehézségek azonban áthidalhatóak, az ültetőközeg pedig pár trükkel megfelelővé alakítható, ezért bátorítok mindenkit, hogy tegyenek egy próbát ezzel az érdekes, és ízletes termésű növénnyel. A kerti áfonya kiváló választás, ha egy dekoratív, ízletes gyümölcsöt termő, különleges cserjefélét szeretnénk nevelni.

áfonya1.jpg

Az áfonya név nem egyetlen fajt jelöl, hanem nagyjából 200-at, közülük hazánkban a piros bogyós, örökzöld, magasabb területeken (fenyvesekben) élő Vaccinium vitis-idaea, és a fekete bogyós, örökzöld Vaccinum myrtillus honosak.

Áfonya termése

Áfonya termése

A kertészetekben sokféle fajta hozzáférhető, választhatjuk a piros, vagy a fekete bogyós típust, és magasság szerint is válogathatunk.  Az áfonya jó tulajdonsága, hogy minden évszakban dekoratív, a virágzás után, a nyár végi hetekben termésével ajándékozza meg gazdáját, télen pedig színes vesszői díszítik a kertet.

Áfonya ágyásba ültetve

Áfonya ágyásba ültetve

A kerti áfonyák természetesen gazdagabb fajtaválasztékban hozzáférhetőek, válogathatunk a piros és fekete bogyójú típusok közül, és a méretet tekintve is léteznek eltérése, a Vaccinium corymbosum ’Darrow’ fajta például a divatosabb, magasabb változatot képviseli, bogyótermése nagyméretű, az áfonya magassága pedig 80-100 cm. Az áfonya ültetése az első lépéseket tekintve bonyolultabb, mint más cserjeféléké, ugyanis az áfonya talajigénye speciális, a savanyú közeget, vagyis a 4.2-5.2 pH értékű talajt követeli meg.

Nézze meg videón is, amikor az áfonya ültetésről beszéltem

Az áfonya ültetéséhez és neveléséhez be kell tartanunk pár alapszabályt, melyek hiányában áfonyabokrunk nem lesz szép, és termő.

Dióhéjban a következők az áfonyanevelés lépései:

1. Savanyú talaj
Az áfonya csak savanyú, 4.2-5.2 pH értékű talajban növekedik és hoz termést. Savanyú közeget a legegyszerűbben előre elkészített keverékként vehetünk, például a Sunin speciális, áfonya virágföldjét javaslom! Az áfonya ültetési ideje hosszú, egészen késő őszig lehet telepíteni a kertekbe!

2. Öntözés
Az áfonya vízigénye nem túl magas, ellenben csak lágy, vagy lágyított vízzel szabad öntözni. Az áfonya sekélyen gyökeredzik, így hajlamos a gyors kiszáradásra, ezért érdemes a tövek környékét mulcsolni, fenyőkéreggel vagy kőzúzalékkal.

Áfonya termések a növényen

Áfonya termések a növényen

3. Tápanyag utánpótlás
Az áfonya tápanyagigénye magas, időnként igényli az érett marhatrágyát az erőteljes növekedés érdekében. Áfonya ültetésekor is szükséges trágyázni, de a fent említett virágföld választásával ez a kérdés megoldott, hiszen ez már tartalmaz értékes marhatrágyát.

4. Metszés
Az áfonya tavaszi metszése kihagyhatatlan ápolási feladat. A tél utolsó heteiben, a fagyok végleges elmúltakor kell a metszést elvégezni, ha pedig az áfonya sövényként is funkcionál, akkor az alakító, formázó metszésről sem szabad elfeledkezni.

5. Dézsás nevelés
Az áfonyát lehet, sőt ajánlott dézsában nevelni, hiszen így ültetése egyszerűbb, és könnyebb lesz a megfelelő fényviszonyok közé elhelyezni. A dézsában nevelt áfonya ugyanúgy igényli a mulcsolást, a lágy vizes öntözést, és a metszést!

Hogyan ültessek áfonyát?

Vásárlás utáni, vagy még inkább előtti első teendő az áfonya helyének kiválasztása. Napos, félárnyékos helyre tegyük, hogy termése beérjen, kedveli a hűvös, párás klímát. Ültetésekor a legfontosabb, hogy a számára szükséges savanyú talajt (4,8-5,2 pH) biztosítani tudjuk, ugyanis az áfonya kizárólag a savanyú közegben marad meg és fordul termőre, ezért az átlagos kerti talaj az esetek többségében nem megfelelő.

Tápanyagigénye magas, valamint érdemes legalább 3%-os humusztartalmú közegbe ültetni. Amennyiben ezeket a feltételeket biztosítja növényének, a gyors fejlődés és a bő termés nem marad el! Az áfonya ültetésére tavasztól őszig bármikor sor kerülhet, a legideálisabb időszak az ősz első fele, de a konténeres áfonya a fagymentes hetek kivételével bármikor a kertbe kerülhet.

Áfonya tő ültetés szabadföldbe

Áfonya tő ültetés szabadföldbe

Ültetésekor az egyik lehetőség, hogy kiküszöbölve a nem megfelelő kerti talaj hátrányait, nagyobb méretű cserépbe, balkonládába vagy dézsába telepíti az áfonyatöveket, így könnyedén összeállíthatja a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező ültetőközeget.

afonya-2.jpg

A kívánt méretű edénybe savanyú tőzeget kell helyezni, a magas szervesanyag-igényt érett marhatrágya hozzáadásával kell biztosítani, és némi fenyő-, vagy akácavart is keverhet a mixhez a tökéletes talaj kialakításához. Az öntözést az említettek szerint lágy, vagy lágyított vízzel szabad csak megoldani (a begyűjtött esővíz remek erre a célra). Pár éven belül a tövek termőre fordulnak, de a virágok már általában az áfonya ültetését követő évben megjelennek.

Tipp: az áfonya nevelése közel sem olyan nehéz feladat, mint ahogy hírlik, ráadásul konténeres példányai balkonokon is szépen megélnek.

Szabad földbe ültetett áfonyánál ezt úgy oldhatjuk meg, hogy a kerti talajt alakítjuk a növény igényeihez részleges talajcserét végezve. Magyarul, a megvásárolt növény cserepénél kétszer-háromszor nagyobb ültetőgödröt ásunk, ezt geotextíliával béleljük és kertészetben vásárolt savanyú földdel feltöltjük. Ez a közeg már megfelel növényünk számára. A talaj rendszeres visszasavanyítását a növény tápozásával egyidejűleg oldhatjuk meg, a Viano szerves rhododendron táp rendszeres használata ajánlott.

Áfonya tő ültetése geotextília segítségével

Áfonya tő ültetése geotextília segítségével

Az áfonya földjét nem kell túl mélyen a leírt módon átformálni, a növény sekélyen gyökeredzik, ám épp ezért hamar száradásnak is indulhatnak a bokrok, így a locsolás kardinális kérdés. Késleltetheti a kiszáradást mulcsolással, ami ráadásul még díszítőelem is lehet. Mulcsként fakérget, kőzúzalékot, apró kavicsokat használhat. Különösen fontos a nyár végi vízellátás megléte, ez az időszak meghatározó a jövő évi növekedést illetően, így aszályos augusztusokban külön figyeljen oda a bőséges öntözésre!

Az ültetés ideális ideje a tavasz dereka, de tudni kell, hogy az áfonya termőre fordulásához általában 3-4 év szükséges, így az első években az ehető termésről még le kell mondanunk, a látványos tavaszi virágzás azonban már az ültetést követő első évben esedékes lesz.

Áfonya tő rendelés - kattintson ide és nézze meg kínálatomat

Az áfonya metszése

Az áfonyával kapcsolatos teendők nem érnek véget a szakszerű ültetésnél és a rendszeres öntözésnél. Fontos teendő ugyanis még a metszés, amit a telepítés utáni harmadik évtől kezdve évente egyszer szükséges megtenni, jellemzően a nyugalmi időszak végén, tehát a tél végén, vagy kora tavasszal. Ilyenkor a fagy által károsított, elhalt ágacskákat, és a túl idős hajtásokat metsszük le, valamint a gyengécske, vagy a túlságosan egymásba fonódó ágakat távolítsuk el, a bokrok mellett fejlődő tőhajtások közül pedig csak 5-6 erősebb darabot tartsunk meg.

Áfonya tövek tavaszi metszés előtt

Áfonya tövek tavaszi metszés előtt...

És így néz ki vegetáció alatt, ha szépen meg volt metszve

És így néz ki vegetáció alatt, ha szépen meg volt metszve

Dézsás ültetéskor is hasonlóak a teendők, tehát a konténeres áfonya metszése a fentiekkel megegyező módon zajlik. A metszés mellett érdemes alkalmanként az áfonya talajának pH-értékét ellenőrizni, de amennyiben speciális savanyú talajkeveréket (például: Florasca A típusú BIO virágföld) ezzel kevesebb feladatunk lesz.

Az áfonya betegségei

A metszés témaköréhez kapcsolódik a gombás fertőzésekkel terhelt ágak eltávolítása is. Az áfonyán időnként megjelenhetnek gombás betegségek jelei, például rozsdafoltos, vagy elszáradt részek, melyeket a betakarítást követően, a nyár utolsó egy-két hetében ajánlott lemetszeni. A hajtások csúcsainak száradásakor is vegye elő az ollót, és az egészséges részig vágja vissza az ágat.

Két átfogó cikk is készült a témában, érdemes ezeket is elolvasnia:

Az áfonya kórokozói

Az áfonya kártevői

Az áfonya betegsége lehet még a lisztharmat, vagy a levélfoltosság, melyek ellen permetszerekkel lehet védekezni, de a legjobb prevenció, ha minőségi, életerős töveket ültet, és szellősen telepíti a bokrokat. Az állati kártevők közül a szilvamoly és az áfonyahernyó jelenhetnek meg.

áfonya vásárlás

Az áfonya gondozása tehát összefoglalva

Az áfonya savanyú talaját házilag is előállíthatjuk, ám ebben az esetben gyakran kell mérni a pH-értéket, vagyis a hibalehetőség nagy. Jobban járunk, ha előre elkészített, az áfonya talajigényéhez igazított földkeveréket választunk, mely biztosan megfelelő lesz. Az áfonya vízigénye nem kiemelkedő, ám mivel ennek a cserjének a gyökere csak sekélyre kúszik le, a talaj kiszáradásával a növény is hamar kiszárad. Ezért az áfonya öntözése rendszeres legyen, valamint érdemes mulcsolással késleltetni a talaj kiszáradását.

Az áfonya metszése szintén fontos feladat, melyet a tél utolsó napjaiban, a kemény fagyok végleges elmúltával szükséges megejteni. Érdemes tudni, hogy az áfonya sövényként is ültethető, ebben az esetben az áfonya tavaszi metszése egyben alakító, formázó metszés is!

áfonya vásárlás a Megyeri kertészetben

áfonya eladó

Mint a fentiekből láthatja, néhány apró szabály betartásával és egy kis odafigyeléssel Ön is könnyedén tud áfonyát nevelni kertjében, erkélyén. Remélem hasznosnak találta a bejegyzést. Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket, ossza meg barátaival, ismerőseivel is bejegyzésemet.

További hasonló cikkeimet Blogomban találja, melyet ide kattintva érhet el.