Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mi is az a geotextil?

Megyeri Szabolcs

A rendezett, tiszta, gyommentes ágyás minden kertészkedő vágyálmainak listáján a dobogós helyek valamelyikét foglalja el. Noha sokan úgy tartják, hogy a gyomok elleni harc a növénygondozás, növénytermesztés természetes velejárója, nem mindenki törődik bele szívesen a folyamatos küzdelembe. Van azonban egy olyan anyag, segédeszköz, mely hatalmas segítséget jelenthet a gazok elleni harcban, ráadásul sok egyéb kedvező tulajdonsága is akad, felhasználási területe pedig roppant széles. Ez az anyag nem más, mint a geotextilia!

A geotextil vagy geotextilia (mindkét kifejezés helyes) egy olyan tűnemezelt szálszerkezetű, filcszerű anyagból készült textilanyag, amely igazán sokrétűen felhasználható kiskerti díszágyásokban vagy a veteményes kertben, de akár az utcafronti, előkerti beültetések esetén is remek szolgálatot tesz, sőt, még a balkonládákban, nagyobb dézsákban is bevethető!

 

 

A geotextil rengeteg előnnyel rendelkezik, melyek biztosan megkönnyítik majd Önnek a kertészkedést! Ha mindez felkeltette az érdeklődését, akkor mindenképpen olvasson tovább, mert nem csupán bemutatom ezt a kertészeti segédeszközt, hanem részletesen elmagyarázom az előnyeit, valamint érdekes tippeket is adok a felhasználás módjait illetően!

A geotextilről beszélve - ahogy a bevezetőben én is tettem - jellemzően a gyomosodás elleni küzdelem merül fel először, azonban ennél valójában sokkal többről van szó! Alapvető funkciói közé tartozik az elválasztás, a szűrés, a hőszigetelés, a gyomelnyomás, és a vízelvezetés biztosítása is. Használatával megakadályozhatja a különböző anyag-összetételű talajrétegek keveredését, így például a speciális talajösszetételt igénylő dísznövények vagy gyümölcstermők úgy telepíthetők a kerti talajba, hogy Önnek nem kell átfogó talajcserét végrehajtania, elég csupán a textíliát használva leválasztania egy ültetőgödörnyi térfogatot a földből.

 

Geotextil vásárlás a Megyeri kertészetből!

 

Mivel ez az anyag kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, nyáron a szárazság, télen pedig a fagy ellen véd. Sűrű szálszerkezetének köszönhetően kiválóan felfogja a talaj apró szemcséit, miközben a vizet átengedi, így tehát a geotextil hatékonyan segíti a talajból való vízelvezetést, nem képez pangóvizet vagy záróréteget, használatával növelhető a drén, azaz a vízelvezető képesség élettartama.

Végül pedig térjünk vissza a kiindulóponthoz, a talajra fektetett geotextília az erős, sűrű szövésű anyagának valamint a nagy szakítószilárdságának köszönhetően megakadályozza a gyomnövényzet talajból való előtörését és egyben hatékony védvonalat képez a vakonddal szemben is, hiszen nem engedi a vakond előbújását! Természetesen a geotextília nem nyújt olyan száz százalékos biztonságot a vakond ellen, mint a műanyag vakondháló, de az tény, hogy a geotextíliával fedett ágyások jóval nagyobb biztonságban vannak az apró ásógépektől!

 

Kertészetemben többféle geotextilt vásárolhat meg, a kínálat megtekintéséért KATTINTSON IDE!

 

Amennyiben a geotextíliát kombinálja a mulcsolással, még hatékonyabban léphet fel a gyomok ellen. A textíliára szórt mulcs nem csak esztétikailag teszi látványosabbá ágyását, de rendeltetésében is fontos szerepet tölt be a kertépítés során. Ha elfogad egy jó tanácsot, én azt javaslom, hogy a tavaszi kertfelújítás, vagy általános kertrenoválás során mindenképp alkalmazza ezt az anyagot, mellyel a későbbiekben számos bosszúságtól óvhatja meg magát, ráadásul kertje, ágyása szép, dekoratív megjelenését is nagyban elősegíti vele!

A textil és a mulcs együttes használata elsősorban a díszágyásokban, virágágyásokban mellőzhetetlen, hiszen ha a magas esztétikai érték és a praktikum egyaránt fontosak, akkor szükséges mindkét anyag bevetése. A dísznövények mulcsanyagának kiválasztásakor jellemzően a szépészeti szempontok számítanak, így ezekre a helyekre inkább a különféle színben és méretben elérhető zúzott kövek, görgeteg kövek ajánlottak, de jó választás lehet a látványos fenyőkéreg fedés is!

A veteményeskertben, vagy éppen a szamóca alá kihelyezett textília esetében nem feltétlen szükséges a mulcsolás, hiszen ezeken a területeken a dekorációs érték másodlagos szempont. Ugyanakkor természetesen a haszonnövények textíliája is mulcsozható, ez esetben inkább a mulcsanyag gyakorlati haszna miatt, ugyanis ilyen módon például lassítható a talaj kiszáradása, ami védelmet nyújt a terményeknek, illetve csökkenti az öntözési gyakoriságot!

 

Geotextil vagy agroszövet? Melyik mire jó? Az alábbi videóból választ kaphat a kérdésekre!

 

A geotextilia alkalmazása

A geotextil elméleti hasznossága és előnyei a fentiek során röviden kifejtésre kerültek, így amennyiben Ön eddig nem alkalmazta ezt a kertészeti anyagot, valószínűleg mostanra már intenzívebben érdeklődik iránta. Ezért bizonyára hasznosnak találja, ha szó esik a gyakorlati alkalmazás mikéntjéről is. Előzetesen fontos tudnia, hogy a geotextília lefektetéséhez Önnek nem szükséges szakembert hívnia, a textil kihelyezése kifejezetten egyszerű, könnyen tanulható művelet, mely a kezdő kertbarátoknak sem szokott problémát okozni.

A textília leterítésére két lehetőség kínálkozik: a növények elültetése előtti, vagy a növények ültetése utáni kihelyezés.  Értelemszerűen könnyebb a művelet az ültetést megelőzően, ugyanakkor ez a módszer jellemzően tavasszal, az átfogó kertfelújítás, kertébresztés során, vagy egy teljes kertátalakítás során végezhető el. Gyakoribb eset, hogy a növények már a helyükön vannak, és a textíliának utólagosan kell a helyére kerülnie. Érdemes ezért  - főleg tavasszal vagy ősszel, a két fő ültetési szezonban - még a növénytelepítés megkezdése előtt gondoskodni a textília lefektetéséről! Lássuk mindkét lehetőséget részletesebben!

 

Növényültetés utáni geotextil lefektetés:

Amennyiben Ön a növényültetés után, tehát egy már beültetett, kész ágyásra teríti le a geotextiliát, akkor legelső lépésként ássa be azt az ágyás szegélye mentén 20 cm mélyen. A fóliát a takarni kívánt területtel ellentétes irányba hajtsa ki, majd a kiásott résbe fűzze be az egyik részét. A geotextil  optimális feszességének elérése érdekében érdemes több helyen dróttal letűzni azt. Ezután a kiásott földet töltse vissza, tömörítse, majd a végén hajtsa rá a fóliát. Ekkor azonban a növények még a fólia alatt vannak, ez természetesen nem maradhat így!

 

Geotextil rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Most szüksége lesz egy ollóra, éles késre, vagy sniccerre, amellyel óvatosan, a lombozat méretének megfelelő X-alakot vág a fóliába, az így keletkezett résen a növény előbukkan, az "X" által kiadott négy háromszöget pedig hajtogassa be, vagy kerítse a növény alá. Az eddig leírtak akkor érvényesek, ha beteríteni kívánt területen lévő növények kisméretűek, alacsonyak (például növekedő, még zsenge zöldségek, fiatal dísznövények vagy kisméretű cserjék).

Gyakran előfordul, hogy olyan, nagyobb méretű növények vannak az adott területen, melyeket nem lehet már egyszerűen letakarni a fóliával, hogy utána az "X" bevágással kiszabadítsa őket. Ha már sudár cserje, vagy facsemete alá kerül a fólia, akkor a leterítés folyamán a szélétől vágja be a fóliát egy egyenes vonalban, egészen odáig, ahol a takarni kívánt növény töve elhelyezkedik. Így már könnyedén folytathatja a leterítést, második lépésként pedig a növény töve körül kör alakban metsszen ki egy akkora rést, amiben a tő kényelmesen elfér. 

 

Geotextil rendelése

 

Növényültetés előtti geotextil lefektetés:

Amennyiben a növények elültetése előtt teríti le a fóliát, egy kicsit könnyebb dolga lesz, hiszen ekkor nem kell alkalmazkodni a már meglévő növényekhez, hanem Ön szabadon jelölheti ki az ültetnivaló pontos helyét. Fontos azonban, hogy jó előre gondolja át, hogy mi, hova kerül, mert ugyan lehet utólag korrigálni a telepítés során, de túl sokszor nem lehet megváltoztatni egy-egy tő helyét, hiszen így túlságosan szétszabdalná az textilanyagot.

A geotextiliát az előbbieknek megfelelően helyezze ki/terítse le, majd a széleit beásva rögzítse azt. Ha ezzel készen van, akkor jelöljön ki a telepíteni kívánt növény számára a sor- és tőtávolságot. Ezeket az adatokat általában megtalálja a magok csomagolásán, palánták esetében pedig ha nem ismeri a pontos távolságokat, akkor érdeklődjön  szaküzletben, kertészetben, vagy az internetet használva tájékozódjon! Nagy segítség lehet, ha krétával megjelöli a kiszemelt ültetési pontokat, így a későbbiekben könnyebben haladhat majd!

Ha ez is rendben van, akkor egy éles eszközzel vágjon egy megfelelő méretű "X"-et a fóliába és egy kis kiemelő lapáttal segítségével alakítsa ki az ültetőgödröt. A behelyezett dísznövényre, zöldségtőre, vagy csemetére a kiásott földből próbáljon meg a lehető legtöbbet visszatölteni, és ügyeljen arra, hogy a geotextil minél szorosabban körbevegye a növényt, hogy a gyomoknak a lehető legkisebb, lehetőleg semennyi hely ne maradjon!

Mivel az újonnan elültetett növény gyökere még nem kapcsolódik közvetlenül a talajhoz, az ültetést követően mindenképp alaposan öntözze be az ültetvényt, mert  a friss telepítés csak azt a vizet tudja felvenni, amit ilyen módon kap. Miután elültette a növényeket, a fóliát gondosan tisztítsa meg a földmaradványoktól, majd végezze el a mulcs kihelyezését. A mulcsot minden esetben érdemes legalább 5 cm vastagon kiteríteni, így biztosítható leginkább a föld nedvességének megtartása!

 

Geotextil használata a kertben

 

Mire jó még a geotextil?

A gyomok visszaszorítására 

 

A textil és mulcs együttesen igazán hatékony gazosodás elleni védelmet jelentenek, ugyanakkor a hátrányokat sem szabad elhallgatni. a mulcsolt felületre hulló levelek, növényi törmelékek kézi kiszedése fáradságos munka, szerencsére egy lombszívó géppel ez a feladat gyorsan és kényelmesen megoldható.

Azt javaslom Önnek, hogy textillel és mulccsal fedett ágyást, veteményest ne alakítson ki közvetlenül lombhullató növények (fák, cserjék, vagy akár futónövények) alatt, hiszen így ősszel jelentős zöldhulladék kerül majd az ágyásokra. A fűvágás nyesedéke is problémát okozhat, ha a mulcsolt ágyásra kerül, így érdemes ezeket az ágyásokat legalább félarasznyi magas szegéllyel körbevenni, és gyűjtőzsákos fűnyírót használni!

A gyommentesítési célú textiliázást nem csupán a hagyományos virágágyások és veteményesek védelmére ajánlom, remek ötlet a textil bevetése az örökzöldek és évelő növények alá, de használhatja kőágyás,  sziklakert védelmére, vagy terítheti az udvaron lévő térkövek alá is, ezáltal sokkal kevesebb gondot kell fordítania az illesztések közötti gyomlálásra.

 

Geotextil kiszállítás a Megyeri kertészetből!

 

Zöldségek és bogyós gyümölcsök ültetésénél és felszedésénél

 

Bár a veteményeskerti felhasználás eddig is szóba került, de főképpen a gyomok miatt, ugyanakkor a haszonnövények talajának textiliával való lefedése egyéb szempontok mentén is roppant hasznos, például a paradicsom valamint a szamóca esetében!

Előbbinél a geotextil segítségével elkerülhető, hogy az öntözés során felcsapódó víz elrohassza a paradicsom szárátA szamóca termését pedig textiles talajfedés esetén sokkal könnyebb lesz betakarítani, többé nem lesz szükséges a sárból kiszedegetni a szemeket, és nem kell aggódni amiatt sem, hogy esetleg romlásnak indul a nedvességtől, még mielőtt a szüretre kerülne a sor.

Számos egyéb zöldségféle esetén is hasonló előnyökkel lehet számolni, így feltétlen érdemes alkalmazni a textilt, ha olyan terményről van szó, mely alacsony termete vagy éppen a nedvesség miatti rothadásra való hajlama miatt veszélyben van a talaj közvetlen közelében!

 

Geotextil rendelhető a Megyeri kertészet webáruházából!

 

Különböző talajtípusok elkülönítésénél 

 

Nem ritka eset, hogy egy-egy kerti növény különleges talajigénnyel rendelkezik, például a savanyú közeget kedveli, ám a kert földje nem ilyen összetételű. Ha az ilyen növény nem megfelelő közegbe kerül, akkor szenvedni fog, növekedése erőtlen lesz, termése kisszámú, és akár el is pusztulhat.

Megoldás lehet ilyenkor a dézsás tartás, ami azonban nem mindig illeszkedik a kert világába, ráadásul hátrányokkal is jár, hiszen a dézsa kis térfogatú földje nyáron hamarabb forrósodik át, télen pedig rövid idő alatt kihűl. Szintén bevethetők ilyenkor a magasított ágyások, ezek azonban jelentős munkálatokat kívánnak, és szintén tájidegenek lehetnek egy díszkertben. Szintén beválhat az átfogó talajcsere, ilyenkor mélyen és több négyzetméternyi területen kell a kívánt típusú talajjal helyettesíteni az eredeti kerti közeget, ez megintcsak jelentős kiadást és munkát jelent.

Az optimális megoldást elsősorban a geotextil használata jelenti, hiszen így az érzékeny növény kerti, szabadföldi maradhat, látványra semmi nem különbözteti meg a többi kinti növénytől, mégis maradéktalanul teljesülnek az egzotikus fajok igényei! Ebben az esetben tulajdonképpen cserép helyettesítőként alkalmazható a geotextil. Egy speciális földkeveréket igénylő áfonya vagy hortenzia esetén például így lehet megteremteni a megfelelő körülményeket, melyek az adott növény számára szükségesek! 

Maga az alkalmazás rettentően egyszerű, a szokásosnál kicsit nagyobb méretűre elkészített ültetőgödröt ki kell bélelni geotextiliával, majd a szokásos módon ebbe a "bölcsőbe" kell elültetni a növényt. A textil öntözésnél, esőzésnél  anedvességet átengedi, de a két eltérő talajtípust nem engedi keveredni! A talajfelszínen maradt geotextilt vékony földréteggel vagy mulccsal lefedve minden nyom eltűnik, és nem fog látszani a "trükk"!

Tehát ha Ön lát egy földbe ültetett, gazdagon termő áfonyabokrot, szinte biztos lehet abban, hogy geotextilt használt a kert tulajdonosa!

Ha fontos a tiszta munkavégzés 

 

Nem mindig elsődleges szempont, de van, amikor igencsak fontos, hogy az ültetés ne járjon nagy piszokkal. Kerti út mentén, térkövezett felületek mellett, díszkővel kirakott terület mellett, házfalnál,, járda mentén és számos más helyen nagyon hasznos, ha az ültetés és a beöntözés (valamint a későbbi öntözések is) nem járnak földpergéssel, földszóródással, vagy sárfröcsköléssel.

Ezekben az esetekben a növénytelepítést megelőzően kihelyezett geotextil biztosíthatja, hogy a védendő felületekre csak a legminimálisabb föld és sár jusson, nem csupán a munkavégzéskor, de a későbbiekben is, például egy vihar során vagy hevesebb esőzéskor. Sőt, az ösztönükből fakadóan szívesen ásó kutyák ellen is részleges megoldást jelent a textil, melyet a kisebb testű kutyák nehezen tudnak átszakítani, így a földet sem tudják alatta kikaparni!

 

A megszokott felhasználás mellett itt egy kis praktika, amiben segíthet a geotextil Önnek!

 

Ebben a videóban megnézheti a gyakorlatban is, hogy miképp kell használni a geotextilt!

 

Fontos! A geotextil nem összekeverendő az agroszövettel, mivel ez utóbbi funkcióját tekintve egy biztonsági talajtakaró fólia, amely ugyancsak alkalmas a gyomok visszaszorítására és a nedvesség átengedésére, de anyaga merevebb és nem is túl dekoratív. Az agroszövetet elsősorban konténeres faiskolákban alkalmazzák, arra a célra, hogy a növények ne gyökeresedjenek le a talajba, illetve ha Ön járt már nagyobb kertészetben, akkor ezt az anyagot láthatta a földre leterítve, ezen helyezik el a kertészek a cserepes árut, és gyakran ez a járófelület is. Kiskeri 

Mielőtt véget érne a cikk, feltétlen kell pár szót ejtenem a mulcsról, mely többször szóba került az előző bekezdésekben. Ahogy azt olvashatta Ön is, a geotextil és a mulcs kéz a kézben járnak az esetek többségében, főképpen ha dekoratív díszágyásokról van szó. A geotextil számos szempontpól kiemelkedően hasznos anyag, de a földfelszínen hagyva nem a legesztétikusabb látvány, ezért javaslom, hogy használjon a textillel együtt mulcsot is! A mulcsanyag nem csupán megszépíti az ágyást, de vízmegtartó, párolgást késleltető hatásával hatalmas szolgálatot is tes.

A mulcsról sokaknak csak a fakéreg jut eszükbe, de a lehetőségek ennél sokkal tágabbak, Ön igazán változatos anyagok közül választhat, például kihelyezhet különböző méretű kavicsokat, kőzúzalékot, vagy akár színezett műanyag granulátumot is. A mulcsanyagot minden esetben legalább 5 cm vastagon érdemes kiteríteni, ezzel biztosítva a föld nedvességének megtartását, és a vastag, egyenletes, mutatós takarást. Kertészeti webáruházamban természetesen mulcsanyagok széles választékát is megtalálja, IDE KATTINTVA máris megtekintheti a kínálatot!

 

Ha úgy érzi, hogy a geotextilia elengedhetetlen kelléke az Ön kertjének is,

ide kattintva rendelheti meg webáruházamból!

 

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy 'tetszik'-et, hogy ismerőseihez is eljuthasson!

Szívesen olvasna hasonló kertészeti témájú cikkeket? További blog bejegyzéseimet itt találja!