Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rubus idaeus 'Little Goodasgold' – Balkon málna (sárga)

Ár:
5.690 Ft

Kiszerelés: 17 cm átmérőjű cserépben egy palánta (20-60 cm magas)
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Rubus idaeus 'Little Goodasgold' – Balkon málna (sárga) főbb jellemző

 

Jellemzői: A málna fajták közös jellemzője, hogy önbeporzóak és gyökérsarjakkal gyorsan szaporodnak továbbá lombhullató félcserjék. A ’Little Goodasgold’ a német és svájci, Lubera nemesítésből származik és a kompakt bogyós gyümölcs sorozatának a Lowberry-nek a tagja.

A fajta folytontermő (kétszertermő) így július végétől egészen szeptemberig szüretelhetjük az aranysárga bogyókat. A termése édes, zamatos, nem túl erős, mégis kellemes ízű, választékbővítő fajta.

Kifejlett magassága és szélessége kb. 80 cm, így 15-20 literes cserépben teraszon és balkonon is nevelhető. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott fajta.

Érésidő: Július vége – Szeptember vége

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A pangó vizet és a talaj kiszáradását nem tolerálja.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, szélvédett, napos, félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a terméskötés időszakában igényel öntözést.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A 'Little Goodasgold' bár kompakt méretű, metszésében mégis ugyanaz vonatkozik rá, mint a nagyobb termetű fajtákra. Mivel a kétszer termő (folytontermő) málnák közé tartozik, így az egyszer termő fajtákhoz képest metszésére két lehetőség van.

Alkalmazhatjuk az egyszer termő fajták metszési módját, mely egy téli és egy nyári metszésből áll. A téli vagy ritkító metszés során a korábbi évben letermett vesszőket a talaj felett metsszük ki, továbbá a gyenge fejlődésű fiatal hajtásokat is távolítsuk el.

Fontos, hogy egy tövön 2-3 hajtást hagyjunk meg, ennél több nem adna megfelelő mennyiségű termést. A nyári metszés során a letermett kétéves termővesszőket távolítjuk el, ezt közvetlenül a betakarítás után végezzük el.

A kétszer termő málnák esetében megtehetjük, hogy az összes hajtást ősszel visszavágjuk, majd nyár elején a gyengén fejlődő sarjakat eltávolítjuk. Majd az őszi betakarítás után ezt megismételjük.

Ha állományunk besűrűsödik vagy frissíteni akarjuk, akkor a gyökérsarjakat hagyjuk meg, míg a tősarjakat metsszük ki.

Kártevők, betegségek: didmellás vesszőfoltosság, málnavessző szúnyog, gubacsszúnyog, rozsda, szürke rothadás, vírusokkal szemben ellenálló

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 80 cm
Sor- és tőtávolság: Konténeres/cserepes nevelésre ajánlott fajta, Szabadföldben min. 30×30 cm térállás
Termésérés: Július vége – Szeptember vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás

 

Védett tartalom