Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rubus idaeus 'Little Goodasgold' – Folytontermő sárga málna

5.690 Ft

Kiszerelés: 17 cm átmérőjű cserépben egy palánta (20-60 cm magas)
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Általános: a málna önbeporzó, gyökérsarjakkal gyorsan szaporodó, sekélyen gyökerező, lombhullató félcserje.

Származás: a 'Little Goodasgold' fajtát a német - svájci Lubera vállalat nemesítette, a kompakt bogyós gyümölcs sorozatának a Lowberry-nek a tagja. 

Hajtásrendszer: bokra dús növekedésű, robusztus, vesszője finoman tüskézett, sarjképzése jó. Levele páratlan szárnyú, sötétzöld, 3-5 tagú, ráncos, felül sima, alul gyapjas, széle fűrészfogas. Kifejlett magassága kb. 80-100 cm, magaságyásban vagy 15-20 literes cserépben teraszon és balkonon is nevelhető.

Termőképesség: gazdag terméshozamú, folytontermő (kétszer termő), már a telepítés évében megkóstolhatjuk.

Gyümölcs: július végétől szeptember végéig érik. Bogyója közepes méretű, kerekded, aranysárga, édes, csekély savtartalmú, zamatos, kellemes málnaízű és illatú.

Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. 

Fény- és hőigény: közepes. Szélvédett, napos vagy félárnyékos fekvésben fejlődik a legszebben. A forró, száraz időjárást nem kedveli, a gyümölcsök rásülnek a vacokkúpra.

Vízigény: nagy. Sekélyen, néhány centivel a talaj felszíne alatt elhelyezkedő gyökerei és viszonylag nagy lombozata miatt fontos, hogy talaja ne száradjon ki. A terméskötés időszakában és aszályos, csapadékmentes időben rendszeres öntözést igényel. A pangó víztől viszont óvjuk!

Gondozás: telepítés előtt a területet alaposan tisztítsuk meg a gyomoktól. A későbbiekben is ügyeljünk a talaj gyommentesen tartására, de 5-8 cm-nél ne legyen mélyebb a talajművelés. A tövek mulcsolásával - amihez használhatunk szalmát, szénát, faforgácsot, lekaszált zöldtrágyát, szervestrágyát stb. - csökkenthetjük a gyomok számát, a talaj hőmérsékletének ingadozását, segíthetjük a talaj nedvességtartalmának megőrzését, melyek révén kedvezően befolyásolhatjuk a terméshozamot is.

Szívós, könnyen nevelhető. Bár kompakt méretű, metszésében mégis ugyanaz vonatkozik rá, mint a nagyobb termetű fajtákra. Alkalmazhatjuk az egyszer termő fajták metszési módját, ami téli és nyári metszésből áll.

A téli vagy ritkító metszés során a korábbi évben letermett vesszőket, a gyenge fejlődésű fiatal hajtásokat a talaj felett  távolítsuk el. Egy tövön 2-3 hajtást hagyjunk csak meg, ennél több nem adna megfelelő mennyiségű termést. A nyári metszés során a letermett kétéves termővesszőket, közvetlenül a betakarítás után vágjuk ki.

A kétszer termő málnák esetében megtehetjük, hogy ősszel a szüret befejése után tarra vágjuk, vagyis valamennyi vesszőt visszavágjuk, majd következő évben, nyár elején a gyengén fejlődő sarjakat eltávolítjuk. Ha állományunk besűrűsödik vagy frissíteni akarjuk, akkor a gyökérsarjakat hagyjuk meg, míg a tősarjakat metsszük ki.

Vírusokkal szemben ellenálló.

Ültetési idő:szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-november között, míg a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 80-100 cm
Sor- és tőtávolság: konténeres/cserepes nevelésre ajánlott fajta, szabadföldben min. 30×30 cm térállás
Termésérés: július vége - szeptember vége
Fény- és hőigény: közepes
Vízigény: nagy

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás

Védett tartalom