Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Rubus hybrid 'Japanese Wineberry' - Szedermálna

Ár:
2.690 Ft

Várható termőre fordulás: 1 éven belül 
Kiszerelés: 1-3 literes konténer
Közeg:  kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tudnivalók

A Rubus hybrid 'Japanese Wineberry' - Szedermálna főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Japanese Wineberry’ szedermálna erőteljes növekedésű fajta, mely igen hosszú hajtásokat nevel a vegetációs időszak során. A hajtások tüskések, a lombozat élénkzöld színű.

Lombhullató, enyhén fagyérzékeny cserje, így a fagyok beállta előtt tövét takarni kell. A fajta kései érésű, így az első terméseket júliusban szüretelhetjük.

A bogyók kerekdedek, teljes érésben piros színűek, lédúsak, ízanyagaikat tekintve kellemesen édes, de kissé savas gyümölcs, mely mellé egy narancsos aroma is párosul. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra, az egyedi ízvilág miatt édességek egyre kedveltebb alapanyaga.

Érésidő: Július - Augusztus

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött enyhén savas vagy semleges kémhatású talaj ideális a számára, mely kiszáradásra nem hajlamos.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, szélvédett, de napos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, öntözzük rendszeresen, talaját pedig ne hagyjuk kiszáradni.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A szedermálnát habitusából adódóan kerítés vagy támrendszer mellé telepítsük, így a betakarítás folyamata is egyszerűbb, hogy ez még könnyebb legyen a vesszőket úgy igazítsuk, hogy a támrendszer ne akadályozza a termések fejlődését.

A telepítés évében a metszés elhagyható de a következő években a megfelelő termésmennyiség eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő metszés.

A második év tavaszán 5-6 erős vesszőt hagyjunk meg, a többit metsszük ki. A meghagyott vesszőket 65-75 cm hosszúra vágjuk vissza. Az oldalhajtásokat 10-15 cm hosszúra vágjuk vissza. Fontos tudni, hogy a szedermálna az egyéves vesszőkön terem, így mikor ezek letermettek tőből eltávolíthatók.

Kártevők, betegségek: betegségekkel szemben ellenálló, gyökérgolyva jelenhet meg

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 2-2,5 m
Termésérés: Július - Augusztus
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom