Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Solanum lycopersicum 'Kecskeméti Jubileum' – Paradicsom

1.890 Ft

Nagyon jó termőképességű, méltán kedvelt fajta, nagyméretű bogyója lédús, kellemesen édes, finoman savas, harmonikus, klasszikus paradicsomízű, igen finom nemcsak frissen fogyasztva, de feldolgozva is. Kiváló befőzéshez, mivel jól viseli a hőkezelést, sűrű, tartalmas alapot ad, ezért a konzervipar egyik legkeresettebb fajtája is.

Kiszerelés: 9-12 cm átmérőjű cserép
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim 2024-ben egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.
Megyeri Szabolcs

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.790 Ft / db
Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Általános: a paradicsom a burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozó, hazánkban egyévesként nevelt, lágy szárú, igen kedvelt zöldségféle. Számos fajtája ismert, melyeket különböző szempontok szerint csoportosíthatunk.

A tenyészidő alapján beszélhetünk rövid, középhosszú és hosszú tenyészidejűről.

Növekedés szerint determinált (meghatározott), féldeterminált és folytonnövő fajták léteznek. A determináltakra jellemző, hogy a 7-8. levél után minden levelet virágfürt követ, főhajtásuk 3-5 fürt után befejezi növekedését, s a hajtások virágfürtben záródnak. A folytonnövő fajták esetében a 7-8. levelet követő minden 3. levél után van virágfürt, fő szára pedig az egész tenyészidőszak folyamán képes növekedni. A féldetermináltak átmenetet képeznek előbbi kettő között.

A bogyó nagysága (kis, közepes, nagy) és alakja (gömb, lapított gömb, megnyúlt vagy hosszúkás, szögletes, szilva, körte, szív) alapján is különbséget tehetünk közöttük.

A levélzetet illetően külön csoportot képeznek az ún. burgonyalevelűek, melyek szára többnyire merevebb.

Származás: Dél- és Közép-Amerikában őshonos, évelő kúszónövény, először Mexikóban kezdték termeszteni. Európába a 16. sz. végén került, sokáig kizárólag dísznövényként nevelték és nem ajánlották fogyasztását. Hazai termesztésének kezdete 1651-re tehető, de csak a 19. sz. közepétől került igazán az érdeklődés középpontjába.

A ’Kecskeméti Jubileum’ fajtát a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézetben (ZKI) nemesítették, állami elismerést 1971-ben kapott.

Hajtásrendszer: determinált növekedésű, bokra kompakt, zárt habitusú, sűrű lombú, kifejlett magassága kb. 60-80 cm, szélessége 50-70 cm, középerős növekedési erélyű, szára erős, szilárd.

Termés: július végétől augusztus végéig, szeptember elejéig szedhető, fürtönként 4-6 db, nagyméretű (kb. 110-130 g), enyhén lapított gömb alakú, zöldtalpasságra nem hajlamos. Héja vékony, sima, fényes, egységes sötétpiros. Húsa közepesen kemény, vastag, lédús, kellemesen édes, finoman savas, harmonikus, klasszikus paradicsomízű, nagyon finom.

Friss fogyasztásra (saláták, hidegtálak, szendvicsek) és konyhai feldolgozásra (lé, szósz, fagyasztás stb.) kiválóan használható, jól viseli a hőkezelést, sűrű, tartalmas alapot ad. Jól szállítható és tárolható.

Talajigény: mély rétegű, tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű, korán felmelegedő talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fény- és hőigény: nagy, napos, erős szelektől védett helyre ültessük, árnyékolását kerüljük, mivel felnyurgul, terméshozama és annak minősége is csökken. Közepesen melegigényes, ideális fejlődéséhez 20-25°C szükséges, a hidegtűrése más melegigényes növényekhez viszonyítva jónak mondható.

Vízigény: közepes, de a gyümölcskötődés és a kezdeti gyümölcsnövekedés idején rendszeres öntözést kíván, fejlett, mélyre hatoló, erősen elágazó, nagy szívóerővel rendelkező gyökerével a vizet gazdaságosan hasznosítja. A túlöntözést - különösen, ha cserépben, konténerben neveljük - kerüljük, akárcsak a párásítást.

Tápanyagigény: közepes, frissen trágyázott talajba ne telepítsük, de a megfelelő nitrogén, kálium és foszfor ellátottságot biztosítsuk, ui. előbbiek hiánya a bogyó fejlődését és színeződését, utóbbié a virágok számát és a termékenyülést befolyásolja negatívan.

Fejtrágyázása a virágzás kezdetén, a tömeges kötődéskor, végül a zöld bogyók fejlődésekor (az első szedés előtt) ajánlott.

Konténerben, cserépben neveléskor különösen fontos a folyamatos tápoldatozás.

Gondozás: kiültetés előtt legfontosabb teendő a talaj alapos előkészítése, későbbiekben annak lazítása, gyommentesen tartása, a víz- és tápanyag utánpótlás, valamint a növényvédelem. Jó előveteménye pl.: a borsó, bab, lucerna stb., a burgonya mellé való telepítést kerüljük.

A palántát május közepe, június eleje közötti időszakban, fagyok elmúltával ültessük ki, mélyebbre, mint a cserépben, kertészeti konténerben volt, ui. a földbe kerülő szárrész is legyökeresedik és ez növeli a tápanyagfelvételt, a stabilitást és a várható termésmennyiséget.

Emelt ágyás, magaságyás és komposztdomb szintén alkalmas lehet a neveléséhez.

Mulcsozással (ami lehet szalma, faapríték, de paradicsom levél is) csökkenthetjük a talaj kiszáradását, a hőingadozást - mindezzel a növény fejlődését segítve elő - továbbá a termések földdel való szennyeződését is elkerülhetjük.

Öntözéskor csak a talajt nedvesítsük, a leveleket lehetőleg ne.

A ’Kecskeméti Jubileum’ determinált növekedésű fajta lévén támrendszert, karózást nem feltétlenül igényel, de a gazdag és nagyméretű termések miatt javasolt.

A levélhónaljakban megjelenő oldalhajtásokat ajánlott kicsípni az egyenletes virágzás és termésérés biztosítása végett. A talaj feletti 2-3 levelet is távolítsuk el a fitoftórás fertőzés megakadályozását segítendő.

Fontos tudni!

Növekedés: determinált
Kifejlett magasság: 0,6-0,8 m
Ajánlott sortáv: 70-80 cm
Ajánlott tőtáv: 50-60 cm
Kiültetés ideje: május közepe - június eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: közepes
Tápanyagigény: nagy
Tenyészidő: középhosszú
Érési idő: július vége – augusztus vége/szeptember eleje
Bogyó: nagyméretű, enyhén lapított gömb, sötétpiros

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás

 

 

Védett tartalom