Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Színes házfal festés nélkül?

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 16. 17:52:41

A kapaszkodó növények ellágyítják a házfalak sarkait, valamint varázslatossá teszik minden évszakban változó levélszínükkel. Egy régi ház szürkés homlokzatát újjá lehet éleszteni a kúszónövényekkel. Mivel a házfalon mászik fel a növény, ezért a szobák hőmérsékletét kiegyenlítik a forró, nyári napokon. Ennek persze hátránya is van, mivel az esővizet a levelek felfogják, így a pára okozhat problémákat. Nem érdemes közvetlenül a házfalra felfuttatni a kapaszkodó növényt, mert az oldalhajtásai könnyen benőhetnek a házfal repedéseibe, vagy károsíthatják a vakolatot. Emiatt érdemes támaszt nyújtani a növényeknek, hogy ne okozzanak kárt a házban.

Használhatunk támasznak műanyag, vagy fémszerkezetet illetve fát is. Arra kell ügyelni, hogy a fent említett hátrányok elkerülése miatt ne legyen túl közel téve a házfalhoz a szerkezet. Érdemes 15-20 cm távolságra elhelyezni az állványt, valamint 1 méterenként ültetni a töveket, így könnyedén át tudnak nyúlni a másik oszlopra. Arra figyelni kell, hogy a műanyag meghajolhat a kapaszkodó növény súlya alatt, ezért érdemes erősebb anyagú szerkezetet választani.

A kanyargós növények, mint a wisteria, vagy a repkényszőlő képesek mindenhova feltekeredni, még a házfalon futó elektromos kábelekre is. Mivel az egyszerű kötelek gyorsan lebomlanak, és törékennyé válnak, ezért érdemes rozsdamentes acél kábeleket használni. Az acél kábelek rögzítésére üssünk szögeket a faoszlopokba, így képezve vízszintes hidat, amin a kapaszkodó növények könnyedén át tudjak ívelni a két oszlop közti távolságot.

A kapaszkodó növények a természetben, az első időszakban először csak a hűvös, nyirkos erdei földben terjeszkednek gyökereikkel, majd a fák teteje felé nőnek, hogy minél hamarabb elérjék a napfényt. Ezt a tulajdonságukat tartják meg kertünkben is, ezért az első egy-két évben nem nőnek gyorsan, csak a gyökerükkel dolgoznak a föld alatt. Utána azonban megindul a gyors növekedés, ezért figyelemmel kell követni őket minden héten, és ha kell, akkor közbe kell avatkozni metszéssel. Általában a virághozamért ültetett növényeket a virágzás után szükséges megmetszeni. Ekkor érdemes azokat a vesszőket eltávolítani, amik túlzottan elkanyarodtak az állványtól.

Tartalomhoz tartozó címkék: vadszőlő futónövény lila akác