Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Színes házfal festés nélkül?

A csupasz, esetleg unalmasnak tetsző házfalak takarása, felpezsdítése során számításba jön, hogy kúszó és kapaszkodó habitusú növényekkel tegyék azt színesebbé és karakteresebbé. Szinte mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy az angol vidéki kertek hangulatát idéző, borostyán, vadszőlő vagy éppen rózsa és wisteria által borított fallal büszkélkedhessen. Megfelelő előkészítés és növényválasztás mellett, ezt mi magunk is valósággá változtathatjuk. Abban az esetben pedig, ha a fal tabu, kerítések és pergolák befuttatásával hasonlóan gazdag látványt érhetünk el.

A falazat kérdése

A növényeket soha ne romos, málladozó fal eltakarására használjuk, ugyanis az erőteljesebben kapaszkodók, mint a borostyán is kárt okozhat benne, de a kevésbé „ragaszkodó” növények, mint a háromkaréjú vadszőlő vagy a tapadó vadszőlő sem javasolt sérült fal befuttatására. A fal állapotán túl kérdés az, hogy okoz-e problémát, vizesedést a növényborítás.

A válasz az esetek többségében erre a kérdésre nem, ugyanis egy ilyen bevonattal kedvező mikroklímát hozhatunk létre, ráadásul a kertünk kisebb állatainak is otthont teremthetünk. Viszont itt fontos az, hogy a faltól megfelelő távolságba (tehát ne túl közel) ültessük el a növényeket, valamint ügyeljünk a gondozásra, ugyanis a túlnőtt, csatorna vagy tető, esetleg ablaktáblák felé meginduló növényt metsszük vissza. A kúszó- és kapaszkodó növények a metszést jól tűrik, így akár erőteljesebben is visszavághatjuk őket.

Kertészetem színes klemátisz kínálatát itt találja!

A megfelelő növény kiválasztása

A választott növénytől függően éves szinten sok időt tölthetünk el a zöld falunk ápolásával, mely leginkább a túlburjánzott, túlnőtt részek visszametszéséből áll. Azonban nem csak a metszésre, hanem az esetleges sarjak eltávolítására is érdemes odafigyelni. A sokak által kedvelt trombitafolyondár is például alkalmas falak befuttatására, viszont igen sok sarjat nevel, így érdemes gyökércsapdával együtt telepíteni, hogy a gondozási időt lecsökkentsük.

A legkedveltebb faltakaró növények közé tartozik a vadszőlő. Tudjon meg róla többet ebben a cikkemben!

A gondozási igényen túl, ahogy kertünk többi növénye estében, úgy itt is figyelembe kell venni a növények fény és vízigényét is. A nagyobb fényigényű növényeket így a déli, esetleg nyugati fekvésű falak befuttatására alkalmasak, ugyanígy a nagyobb hőigénnyel rendelkező fajtákat is ilyen fekvésbe érdemes telepíteni. A kevésbé hőigényes, árnyékos körülményeket is kedvelő növények gond nélkül megbirkóznak az északi vagy keleti fekvésű falakkal is. Ilyen fekvésbe nagy hőigényű fajokat lehetőség szerint ne telepítsünk.

Az árnyékos falakra telepíthetünk kúszó hortenziát. Kertészetem kínálatát itt találja!

A vízigény fontos szempont minden növény esetében, de a fal közelsége és az eresz miatt ezek a növények sokszor esőárnyékba kerülnek, így rendszeres öntözésükkel mindenképp számoljunk, ennek hiányában kezdeti fejlődésük vontatott lesz!

Kúszó-mászó növények

A fal takarására alkalmas növényeket három nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik ilyen csoport azok a növények melyek képesek megkapaszkodni mindenféle támaszték nélkül, ilyen például a már említett borostyán vagy vadszőlő. Vannak olyan növények melyek csak támaszték mellett, ahhoz rögzítve képesek a falat takarni, ezt a csoportot a klemátisz is.

Tekintse meg a témával kapcsolatos videómat:

A harmadik, akár köztes állapotként is felfogható csoportot képviselnek azok a növények, melyek kezdetben ugyan támasztékot igényelnek, de később erre nem lesz szükségük, amikor száruk eléggé megvastagszik. Erre jó példa a tűztövis.

A borostyán falra futtatásáról ebben a cikkemben olvashat részletesen!

A fal takarására alkalmas növények

A következőkben olyan növényeket gyűjtöttem össze, melyek alkalmasak arra, hogy vagy önállóan vagy tám mellett kisebb-nagyobb falfelületeket takarjunk be velük. A sok fórumon ismertetett vadszőlő és borostyán kettősére ebben a felsorolásban külön nem térek ki.

Egy jól megválasztott támaszték segíti növényeink megkapaszkodását!

Rózsák

A futó- és kúszórózsák alkalmasak a falfelületek befedésére, azonban mindenképp támrendszert igényelnek, ugyanis ellentétben a valódi kapaszkodó növényekkel, nem képesek megkapaszkodni a fal felületén. Ezek a rózsák hosszú vesszőik végén hoznak egy-egy virágot vagy kisebb virágcsokrokat fajtától függően. Ha összefüggő, rózsa borította falat akarunk létrehozni, akkor megfelelő metszést kell alkalmaznunk és több ponton kell rögzítenünk a vesszőket. Ezeket a munkákat pedig évről-évre ismételni kell.

A rózsák rengeteg változata között nehéz eligazodni. Ebben a cikkemben összegyűjtöttem, milyen nagy kategóriákra lehet bontani őket!

Kúszólonc

A loncfélék bár teljes napsütésben fejlődnek és virágoznak a legszebben, habár részleges árnyékot elviselnek, mégis a napos fekvés ideális a számukra. Támrendszert részben igénylő növény, ugyanis egy fa keretet a falra rögzítve megkönnyíthetjük számára a területfoglalást. Ez a cserje 4-5 méteres magasságig képes felkúszni. Mivel sűrű hajtásrendszerű, így évről-évre érdemes visszametszeni, így egyrészt a tám elbírja, másrészt egységes hatást nyújt.

A kúszólonc egy sokféleképpen felhasználható növény. Tudjon meg róla többet!

Kertészetem futólonc fajtái közül itt válogathat!

Klemátisz

A klemátisz kedvelt dísznövény, hiszen apró, cserében is nevelhető változatoktól a nagy felületeket befutni képes fajtákig igen sokszínű növénycsoportról van szó. Mindenképpen támrendszert igényel, mivel a fal repedéseibe nem fog megkapaszkodni, viszont így rögtön alternatívát jelent azok számára, akik közvetlenül a falon kapaszkodó növények telepítésétől tartanak. Gondozása egyszerű, azonban rendszeres öntözésére figyeljünk, a gyorsan kiszáradó talaj ellen talajtakarással védekezve pedig a virágzás ideje kismértékben kitolható.

Az iszalag gondozásáról és típusairól ebben a cikkemben talál több információt!

Lilaakác

A lilaakác egy sokak által kedvelt növény, mely Kínában és Japánban őshonos. Hazai klímán kis odafigyelés mellett sikerrel nevelhető, hiszen fagyok nem károsítják és alapvetően életerős növényről van szó. Kifejlett magassága, melyre felkúszhat, eléri a 7-10 métert, viszont nem kell megijedni rendszeres metszéssel magassága egyszerűen kordában tartható. A klemátiszhoz hasonlóan támasztékra van szüksége, de az évek alatt hajtásai megvastagodnak és a több éves növények 2-4 méteres magasságban képesek megtartani magukat.

A lilaakác könnyen nevelhető növény. Nézze meg cikkemben, mire érdemes figyelni az ültetése során!

Tűztövis

A tűztövis egy sokszor közterületeken is látott növény, melynél előbb gondolnánk arra, hogy sűrűs sövényként megállja a helyét, mintsem falra futtatnák. Pedig kezdeti támaszték mellett tökéletes választás a falak befedésére, hiszen a korosodó tövek már megtartják a saját súlyokat. Nagyon nagy előnye, hogy metszéssel könnyen alakítható, így különböző geometrikus formák is kialakíthatók belőle. Egyik kedvelt ilyen kialakítási formája, amikor apáca rácsos formára nevelik. forrás:

A tűztövis fal takarására és sövény telepítésre is alkalmas. Nézze meg, hogy érdemes gondozni sövényként!

Kúszó hortenzia

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) egy durvább felületeken könnyen megkapaszkodó növény, ezért például kő- és tégla kerítések befuttatására is alkalmas. Fal mellé telepítve azonban érdemes – de nem kötelező – támrendszert használni mellé, így a fiatal hajtások megfelelő irányba „terelhetők”. A falazatban nem tesz kárt, ráadásul árnyéki és félárnyéki fekvésben érzi igazán jól magát.

A hortenziák sokszínű növények. Főbb típusaikról és színváltozásáról ebben a cikkemben olvashat!

Téli jázmin

A téli jázmin nem csupán egy egyszerű, tél végén virágzó bokros cserje, hanem jó választás lehet, ha kőkerítést vagy rézsű mellé épített falat szeretnénk takarni. Ebben az esetben ugyanis nem a fal elé, hanem a fölé telepítve egy lelógó habitusú, különleges takarást hozhatunk létre.

A téli jázmin csüngő ágrendszerével jól beilleszthető a kertbe. Ismerje meg jobban ezt a növényt itt!

Ebben a cikkemben a növényekkel történő faltakarás lehetőségeivel ismerkedtünk meg, így a makacs borostyán és a vörösre színeződő vadszőlőn túl más, erre a célra is alkalmas növényeket is sorba vettük.

Tekintse meg kertészetem kapaszkodó növény kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Forrás: kúszó hortenzia fotó, téli jázmin