Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Az iszalag ültetése 3+1 lépésben

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 26. 17:18:27

 

Ha szeretnénk az iszalag fajták színpompás virágait sokáig élvezni kertünkben, az első fontos teendőnél, az ültetésnél minden igényét teljesítenünk kell.


Ez három plusz egy lépést jelent, attól függően, hogy mikor kezdtünk hozzá az ültetéshez.1. A támaszték elkészítése:


Egy támaszték segítségével a Clematis 3-4 méter magasra is képes felkapaszkodni, ezért fontos támrendszerről gondoskodnunk.


A házfal mellé is készíthetünk állványt, de az legyen acélhuzalból, mert az évek alatt egyre nehezedő, csavarodó fás szárát tartania kell.

 


2. Talaj- és ültetőgödör előkészítése:


Az ültetési helynél tartsuk szem előtt, hogy az iszalag a napos, félárnyékos helyet, valamint a tápanyagban dús földet kedveli. Ilyen közegbe ültessük a töveket.


Ez a második lépés a gyökerek növekedésére és terjedésére helyezi a hangsúlyt. Ha kiválasztottuk kertünkben az ültetési területet, akkor ásóval párszor forgassuk át, valamint fontos tudni, hogy az ültetőgödör kétszer olyan mély és széles legyen, mint amekkora konténerben kertészetemből megkapja iszalagját.


 


3. Az ültetés:


A Clematis fajták a tápanyagban dús földet kedvelik, ezért célszerű az ültetés során ilyen földkeverékbe ültetni a töveket. Ehhez javaslom a Dolce Vital általános virágföldet, mely használatával biztosak lehetünk abban, hogy a növény az egész vegetációs idő alatt megfelelő mennyiségű mikroelemet kap.


Ha 1 méterenként ültetjük a töveket, az iszalag könnyen átmászik majd a támaszték elemeire.


Miután az ültetőgödörben elhelyeztük a növényeket alaposan öntözzük meg, és ezt rendszeresen, hetente ismételjük, hogy az iszalag körüli talaj ne száradjon ki.

 


+1 Téli takarás:


Ha a télhez közeli napok valamelyikén kezdjük meg az ültetést, ez a lépés mindenképpen szükséges.


Ahhoz, hogy a növény tövét megóvjuk a téli talajfagyás okozta gyengüléstől, 30-40 centiméter magasságig takarjuk be talajtakaró hánccsal, szalmával, vagy felaprított levelekkel.


A szakszerű ültetéssel megtettük az első lépést ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a Clematis.


Ha Önt is elvarázsolták a Clematis színpompás virágai, ide kattintva rendelheti meg őket!

Tartalomhoz tartozó címkék: clematis iszalag