Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Futónövény best of: a vadszőlő

Mire jó a vadszőlő?

Az ültetési szezonok ami rengeteg izgalmas lehetőséget nyújtanak, akár a konyhakert benépesítéséről, fa, vagy cserjeültetésről, esetleg átfogó kertrendezésről van szó. Amennyiben olyan növényt telepítene, ami dekoratív, feltűnő, alacsony gondozási igényű, és széleskörűen felhasználható, megkerülhetetlenek a futónövények!

Számos fajtája van, s mind egyre népszerűbbek

A jól megválasztott futónövény a kerítésre, vagy házfalra terelve képes egészen új arculatot adni az épületnek, kiválóan takarja a csúf falrészeket, kis befektetéssel látványos változást idéz elő, és nem ró sok feladatot a házigazdára. A futónövények egyik örök slágertípusa a vadszőlő, ami a fentieken kívül egyéb jótéteményeket is tartogat, persze hátrányok is akadnak, mint minden futónövénynél.

Mik közül választhatok?

1. A kacsokkal kapaszkodó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) sok tulajdonságában a borostyánhoz hasonlítható, ellenben lombhullató, ami a rovarokat tekintve kedvező, hiszen így az apró élőlények nem tudnak áttelelni alatta, ezért a vegetációs időszakban is kisebb számban lesznek jelen. A Parthenocissus quinquefolia kacsokkal kapaszkodik felfelé, kerítések, oszlopok, támfalak befuttatására célszerű ültetni. Lejtős területekre is telepíthetjük gyep helyett, gyökereivel védi a talajt az eróziótól.

2. A tapadókorongos vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata "Veitchii") előbbi rokonával ellentétben tapadókorongokkal kapaszkodik, vagyis a falra feltapad a korong rész, majd a növény ennek a leszáradásával húzza rá magát a felületre. Ez hatásos és jól működő technika, nem csak a növény szempontjából, hanem a miénkből is, ugyanis így a fal nem sérül, onnan a növény könnyen leszedhető, és nyomot sem hagy.

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható vadszőlő fajtákat!

Ez a vadszőlő változat szinte bármire képes felfutni, mivel az előzőekben leírtaknak megfelelően terjeszkedése nem résekhez, egyenetlen felületekhez, vagy falhibákhoz kötődik. Szintén lombhullató, erőteljes növekedés jellemzi, vegetációs színei változatosak, így díszítőértéke kiemelkedően magas.

S miért szeretjük?

A vadszőlőt csodálatos színek jellemzik, akár komplett, nagy tűzfalakat is be lehet vele futtatni, ellenálló fajta, gyorsan terjed, és nem igényes. Hátrány azonban nála is akad, falbontásban, a vakolat pusztításában - bár közel nem olyan mértékben, mint például a trombitafolyondár és a lilaakác - a vadszőlő is jeleskedik.

Az alábbi videóban megmutatom, hogy hogyan fest egy vadszőlővel befuttatott kerítés:

A vadszőlő házfalra futtatva is csodaszép látvány. Az alábbi videómban megnézhetik, milyen gyönyörű:

A vadszőlő leszedése után jellemző látvány a fal csíkosodása, jól követhetővé válik ilyenkor a növény egykori útja, ez az utóhatás azonban viszonylag könnyen eltüntethető. Kerítések, falak befuttatásához tehát az egyik legjobb választás a vadszőlők valamely fajtája. A vadszőlők legszebb őszi színüket napos, félárnyékos környezetben adják, ugyanakkor az árnyékos helyeken is megélnek. A vadszőlő igényei A talajra sem érzékeny egyik fajta sem, homokos és agyagos földben egyaránt jól fejlődnek.

Vadszőlő telepítésekor javaslom, hogy az ültetőgödörbe kerüljön tápanyagban gazdag virágföld, hogy segítse a csemete meggyökeresedését és a későbbi fejlődését. Hosszú, akár 10-12 méteres hajtásainak köszönhetően méterenként 1-2 növényt érdemes ültetni, így hamar befutja a kívánt felületet.

Ugye, milyen figyelemfelkeltő látványt nyújt?

A vadszőlő nem kíván sok törődést, a metszés az egyetlen kardinális kérdés az esetében. A metszés ideje a tél vége vagy kora tavaszi hetek valamelyike. Ekkor eltávolíthatja a kiálló hajtásokat, formára igazíthatja a növényt, és ilyenkor kell szanálni az elöregedett, elhalt vagy fagykárt szenvedett részeket is. Rendszeres metszéssel a fiatal vadszőlő tövet növekedésre serkentheti, de a későbbiekben inkább azért lesz erre szükség, hogy megfelelő méretűre tudja igazítani a növényt.

Ház falára futtatva fontos, hogy a nem megfelelő irányba elinduló hajtásokat időben vágja vissza, ne hagyja, hogy a vadszőlő akár az ablakokat is beborítsa.

A borostyán egy szintén nagyon népszerű kúszócserje. Melyiket válasszuk? A videómban megmutatom:

 

Megmutatom, hogyan mutat a vadszőlő, kerítésre felfuttatva:

Ilyen csodákra képes a vízesésként lehulló vadszőlő

Lássunk csodát

Hazánkban egyelőre még nem jött divatba az osztrákoknál látható kerítések nélküli kertek kialakítása ezért akik nem szeretik a fából, betonból vagy drótból készült telekhatárok látványát, jobb ha megpróbálják eltakarni azokat.

Ha szívesen olvasna a vadszőlőről még, akkor KATTINTSON IDE és olvassa el a cikkemet!

Kerítésre! És még hová?

A már sokszor elültetésüktől kezdve betegeskedő tuják helyett választhatunk örökzöld vagy virágzó cserjéket. Ha kevesebb hely áll a rendelkezésünkre akkor a legjobb választás a vadszőlő, mely hosszú, gyors növekedésű hajtásaival könnyen befutja kerítésünket.

 

Falakra is szépen felfuttatható

Sok gondozást nem igényeli szinte bármilyen kerti körülményt elvisel. Tavasztól nyárig zöld lombjával biztosítja a takarást. Nyár végétől megjelennek kékesfekete bogyói, melyeket az élénkvörösből bordós-lilás árnyalatúba forduló lombszín csak még jobban kiemel. Igazán különleges látványt nyújt ekkor a vadszőlő. Ültessen pár tővel kerítése mellé és örökre felejtse el a hagyományos kerítések látványát.

Egzotikus, vad látványt kölcsönöz

Összefoglalva azt mondhatnánk, hogy a vadszőlő egy igen sokoldalúan felhasználható növénye lehet a kertünknek. S bár sokszor vádolják, hogy a befuttatott falakon nyomot hagy, a rovarok és más állatok menedéket találnak lombja alatt. A tőle való félelem ugyanakkor csak a tudatlan butaságból fakad. Egy vegetációs időszak alatt akár 5 különböző színben is pompázhatnak a levelei. A friss zöldtől halad a sötétzöld felé, majd ősszel a piros, vörös, bordó egészen hihetetlen színárnyalataiban játszik nekünk.

A vadszőlő télen is mesés látványt nyújt

Befuttathatunk vele ódon falakat, akár 10 - 15 méteres magasságig, kerítéseket, kapukat, kutakat, garázst és kutyaházat. Körülüleltethetjük vele az eltört kaspót, a kiömlött komposztládát, vagy éppen az erkélyünk korlátját. Ha Ön egy igazi álmodozó kertbarát, akkor ez a növény Önnek teremtetett. Ne hallgasson senkire! Ha vadszőlővel szeretné befuttatni házát, vagy kerítését, ha játszani szeretne végre egy igazit akkor csak a szívére figyeljen, és ültessen tapadókorongos vadszőlőt!

Dobja ki a konvenciókat, és alkosson ennek a növénynek a segítségével igazi buja, intim hangulatú mesebeli kertet. Magának, örömmel. Bármelyik fajtát is választja, kertje sokkal élőbbé és színesebbé változik!

IDE KATTINTVA tekintse meg a kertészetemben kapható vadszőlő fajtákat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!