Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Téli jázmin ültetése

téli jázmin ültetése

Mi látható a fenti képen? Ezt a szép téli jázmint (Jasminum nudiflorum) egy utcafronton találtam és fényképeztem le, és azon kezdtem el gondolkozni, vajon miért használják olyan kevesen? Ez a szétterülő cserje nagyon sokrétűen bevethető, igazi univerzális mindenes, több figyelmet érdemelne!

Kiválóan alkalmas ágyások befuttatására, a kert belső részein is remekül mutat, aki pedig az előkertjét szeretné látványossá és egyúttal szinte gondozásmentessé varázsolni, annak szintén ajánlhatom. A téli jázmin a nevét onnan kapta, hogy már tél végétől virágzik, és akár április közepéig különösen dekoratív marad, átható, kellemes illatával is elvarázsolja Önt!

Kezdő kertbarátok és utcafrontszépítők ideális növénye, ha teheti keressen neki félárnyékos helyet, és nyugodtan tegyen egy próbát vele. A téli jázmin alacsony termetű, jó takaróképességű, talajtakaró cserje, sövényként is alkalmazható,a betegségekkel szemben ellenálló. Bár nem igényes, a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Ha lehetséges, félárnyékba telepítsük, mert tűző napon jó időben már decemberben nyílni kezd, és ilyenkor a rákövetkező hidegben a virágok elfagynak.

A Jasminum nudiflorumot ültethetjük támfalak tetejére, rézsűk megkötésére, akár rézsűkövekbe is, jól takar, és támasszal 3-4 méterre is felkúszik. Ha valahol megtelepszik, ott hamar elterjed.

A téli jázmin szaporítható tőosztással, zölddugvánnyal és nyári félfás dugvánnyal is. Könnyen eredeztethető, hiszen a földig hajoló hajtások maguktól meggyökeresednek. Ezeket a meggyökeresedett hajtásokat akár szét is szedhetjük. A zölddugványozást végezzük május-június környékén a kb. 20 cm-es hajtásokat dugjuk le valahova a kert egy árnyékos sarkába, ahol azok a sok öntözés során pár hét alatt meggyökeresednek. Ezután kiültethetjük őket a végleges helyükre, ahol ugyancsak sok öntözéssel segítenünk kell, hogy megeredjenek.

2-3 évente ritkítása szükséges, amit közvetlenül elvirágzás után tegyünk meg, de ha lehet minden évben metszük meg, és szabadítsuk meg az öreg hajtásoktól. A kora tavaszi metszéssel a virágoktól fosztanánk meg növényünket. A téli jázmin szereti a nedvességet, így az öntözést meghálálja főleg a nyári melegben.

Kertészetemből akár egyből rendelhet is ebből a növényből IDE kattintva

Érdekes volt a cikk? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

Olvasgasson blogomban a többi bejegyzés között

Tartalomhoz tartozó címkék: jázmin téli jázmin