Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Borostyán futtatása falra, kerítésre

A borostyán és az általa befuttatott falak és kerítések látványa magában hordoz valamiféle rusztikus romantikát, mely megkörnyékez minden kertészt és sokan eljátszanak a gondolattal, hogy ezzel a növénnyel futtassák be a falat, míg mások teljesen elutasítják ezt a fajta kertészeti megoldást.

Ebben a cikkemben összegyűjtöttem pro- és kontra, milyen feltételek szólnak a fal borostyánnal való befuttatása mellett és ellen és azt is, mire kell ügyelni, ha mégis faltakaróként szeretnénk használni.

A borostyán kerti alkalmazása sok lehetőséget hordoz magában, ráadásul nagy felületek gyors takarását is lehetővé teszi!

A borostyán és a falazat

A borostyán erősen kapaszkodik a falazatba és a habarcs anyagba is, így ezért csak jó állapotú falra lehet felfuttatni, de ez igaz a borostyán helyettesítésére használt háromkaréjú vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii') és a tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) esetében is.

A borostyán egy jól terjedő növény, így telepítése előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy nem vadul ki a kertből és kordában tudjuk tartani. A borostyánnal befuttatott fal a hiedelemmel ellentétben nem vizesedik, sőt kedvező mikroklíma miatt hűvösebb lesz nyáron a házban.

E mellett pedig madarak számára fészkelőhelyet és táplálékot is ad, ha pedig megijednénk, hogy a borostyán miatt elárasztják otthonunkat a rovarok, emiatt sem kell aggódni, ugyanis számukra egy tökéletes élettér, ahonnan nem szívesen mozdulnak ki.

A képen is látható vadszőlő jó helyettesítője a borostyánnak, azonban nem örökzöld növény!

Ajánlom ezt a cikkemet is a témában, ismerje meg jobban a vadszőlőt is!

A borostyán és a kerítés

A kerítés befuttatására már jóval többen használják és biztonságosabbnak tartják. Az egyszerű hálós kerítésekre futtatva gyors takarás érhető el, ráadásul örökzöld volta miatt egész évben megvédi kertünket a kíváncsi szemektől.

Vadszőlő vagy borostyán? Ön melyiket kedveli jobban? Nézze meg erről a témáról az alábbi videómat!

Ebben az esetben gondozása egyszerűbb, történhet a talajról a metszés. Fontos ebben az esetben is, hogy egy stabil alapot adjunk a növénynek, ugyanis az évek alatt a metszés ellenére is nagy zöldtömeget és egyre vastagodó szárat fejleszt, melyet a kerítésnek el kell bírnia.

Ha ez a körülmény adott, akkor csak a rendszeres metszésre kell figyelni és arra, hogy ne vaduljon ki a kertünkből.

A borostyán megfelelő telepítés mellett egy igénytelen növény, gondozásának fő feladata a metszés!

A borostyán egy igen megosztó növény. Olvassa el ebben a cikkemben, miért!

Hogyan végezzem a telepítést?

A fal méretétől függően több tő borostyánra is szükségünk lehet, ezek között az ültetési tőtávolság legyen legalább 30 centiméter és a faltól is ilyen távolra ültessük, így a talajban lévő gyökerek nem okoznak kárt a falban. Ez a minimális tőtávolság biztosítja azt is, hogy a növényeink megfelelően fejlődjenek és ne versengjenek egymással.

A telepítés történjen megfelelően kialakított ültetőgödörbe, melybe előzőleg érett komposztot, trágyát is beledolgoztunk. A beültetést követően az első évben öntözzük a telepített növényeket, a következő szezonra általában már megfelelő gyökértömeggel rendelkeznek, így az öntözés elhagyható feladat lesz.

A falhoz, kerítéshez való igazításhoz használhatunk hálót, drótot, de ezek helyet akár pergolára is futtathatjuk a borostyánt.

A borostyán nem csak falra futtatva alkalmazható, társíthatjuk is, de ebben az esetben figyeljünk arra ne nyomja el a többi növényt!

A helyes ültetősgödör készítés menetéről ide kattintva olvashat bővebben!

Hogyan gondozzam a borostyánnal benőtt falat?

A gondozás fontos része a megfelelő metszés és a falak állapotának telepítés előtti és folyamatos későbbi ellenőrzése is. A falra futtatott növények esetében ne engedjük azokat, hogy ajtó- és ablaktokok, csatorna, széldeszka alá benőjenek, vagy a cserepek közé furakodjanak.

Telepítés előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy lesz időnk és energiánk kezelni egy ilyen falat. A metszés során a csatornától, így széldeszkától tetőtől is legalább 40-50 cm-t hagyjunk szabadon. az ablakok mellett 10-15 cm elegendő, de ezen a részen számítsunk sűrűbb metszésre!

A borostyánnal benőtt fal és kerítés minden évszakban üdítő látvány.

Milyen gyorsan nő a borostyán?

A borostyán egy gyorsan növő növény, de a növekedési sebesség az egyes fajtáknál eltérő lehet, a közönséges borostyán (Hedera helix) a leggyorsabban növő, míg hozzá viszonyítva a kaukázusi borostyán (Hedera colchica) lassabb ütemben növekszik.

Nézze meg a borostyánfalat a gyakorlatban is!

Mindegyik változatra igaz, hogy a kezdeti növekedésük lassú, az első évben a gyökérzet fejlődik nagyobb ütemben, második évben már észrevehetően növekszik, míg harmadik évtől 1,5-2 méter magasba is felfuthat már.

A növekedés sebességét befolyásolja a talaj minősége, a száraz időszakok hossza (öntözés hiánya vagy épp megléte), a fény és a hőmérséklet. A közönséges borostyán számára az ideális hőmérséklet 15-25°C között van.

Bármilyen felületre futtatva impozáns látványt nyújt

 

A borostyánhoz hasonlóan a futólonc is gyorsan nő, de nem a falra kapaszkodik, hanem támrendszer kell mellé!

Határolóként használjunk borostyánfalat!

Ha teljes falra vagy kerítésre nem akarunk borostyánt futtatni és megzabolázható módon szeretnénk bevinni a kertbe, udvarra, akkor alternatívaként választhatjuk a borostyánpanelt is. Egy ilyen panel az ültetőládából és stabil, fémszerkezetes keretből áll, melyre felfut a borostyán.

A kertészetemből rendelhet borostyánfalat kertjébe!

Előnye, hogy így meghatározott korlátok között nevelhetjük a borostyánt, anélkül, hogy aggódnunk kellene a térhódításán. A borostyánpanel árnyékolónak, térelválasztónak egyaránt alkalmas.

Gondozása nagyobb odafigyelést igényel, hiszen rendszeres tápanyagutánpótlás és öntözés kell ahhoz, hogy növényünk megfelelően fejlődjön, ha ezekre odafigyelünk növekedési üteme jobb is lehet, mint a szabadföldi telepítés esetén.

Ebben a cikkemben jobban megismerheti a borostyánfalat!

Milyen borostyánt válasszak?

A borostyán fajtája kertünk stílusától és az elérni kívánt hatástól függ. Mivel növekedésük viszonylag gyors mindegyik fajta esetében fel kell készülnünk arra, hogy évente legalább két alkalommal metsszük meg, a gyorsabb növekedésűeket pedig 3-4 alkalommal. A fajták között három alapvető különbség van a levélszín, a levélforma és a levélméret.

Ezeket alapul véve kezdjük meg a tökéletes növény kiválasztását: kis vagy nagy levelűt, szív alakút vagy inkább csúcsos formájút, egyszínűt vagy tarkát szeretnénk? Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor néhány fajtára szűkítettük a kört.

A borostyán kiválasztása során mindig vegyük figyelembe kertünk hangulatát is, a sötétebb lombú fajták érzetre sötétebbé teszik a kertet, míg a tarka és világos lombú változatok világosabbá változtatják az árnyékos kertrészeket.

A borostyán fajták között számos szemrevaló változat akad!

Ha megtetszett a borostyán, és van olyan felülete a kertjében, ahol jól mutatna, akkor érdemes mindenképpen tennie vele egy próbát!

Válogasson a kertészetemben kapható boostyánfajták közül!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!