Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Neveljünk lilaakácot!

A lilaakác (Wisteria sinensis) egy népszerű, mégis különleges kúszócserje, amely engem személy szerint mindig elvarázsol. Tényleg számos helyen lehet vele találkozni, de az ember nem tudja megszokni a látványt, amit ez a növény ad akkor, amikor virágba borul.

A hatalmas, lila fürtök, amelyek lomhán és kényelmesen csüngenek le a hajtásokról, egyszerűen csodálatosak. Ezért gondoltam azt, hogy a cikkem témája legyen a lilaakác, mégpedig minden, ami a gondozásával kapcsolatos. A cikkben szó lesz az ültetéséről, a metszéséről, az ápolásáról, a neveléséről. Tartsanak velem!

Általában a lilaakácról

A Kínában és Japánban őshonos lilaakác (Wisteria sinensis) egyik legszebb futónövényként ültetett növényünk. Fagyra nem érzékeny, szívós cserje. Növekedése igen erőteljes, akár 7-10 méteres hajtásokat is hozhat. Rendszeres metszéssel könnyen kordában tudjuk tartani lilaakácunkat.

Ha kertünkbe ültetünk ilyen futónövényt, akkor biztosítsunk számára támrendszert egy erős oszlop, lugas vagy rács formájában. Kevésbé dekoratív kerítésünknek egészen más arculatot adhatunk, ha befuttatjuk lilaakáccal. A kisebb kerttel vagy erkéllyel rendelkezőknek sem kell lemondani a tavaszi lila, fehér vagy kékes virágözönről, hiszen a lilaakác nagyon jól bírja a metszést, így növekedését bárki könnyen szabályozhatja.

Lilaakácunkat nem szükséges tápoldatozni vagy trágyázni, mert ezzel a virágzás serkentése helyett valószínűleg a növény hajtásai fognak növekedni. Elegendő tápanyagot biztosíthatunk futónövényünk számára, ha a tő beültetésekor tápanyagban gazdag virágföldbe ültetjük. Fiatal lilaakácunkat öntözzük rendszeresen, a törődést később gyönyörű virágzuhataggal hálája meg.

Ültetés

Ha megismertük a lilaakácot, akkor folytassuk a sort az ültetéssel, hiszen el az első dolog, amit tennünk kell, ha egy konténeres kis növényke kerül a kertünkbe. Az ültetés egyszerű, csak egy pár lépése van, ami könnyen betartható.

1. Támaszték készítés

A lilaakác, akár 10 méter magasra is fel tud kapaszkodni, hogy ha van helye terjeszkedni és jó körülmények között tud fejlődni. Készíthetünk számára fából pergolát vagy lugast, ekkor a szerkezet lábához ültetett tövek felcsavarodnak rá. A házfal mellé is elhelyezhetjük a lilaakácot, azonban ilyenkor érdemes támasztékot készíteni neki. Ezt javasolt acélhuzalból elkészíteni, hiszen a felfele növekvő lila virágú lilaakác az évek alatt igen súlyossá válik. Akár melyik támasztékot választjuk, arra figyelni kell, hogy napos helyre legyen ültetve a lilaakác.

2. Talaj- és ültető gödör elkészítése

A második lépéssel a gyökerek növekedését segítjük. A kiszemelt napos terület talaját forgassuk át párszor ásóval, azért, hogy minél porhanyósabb talajba lehessen beültetni a lilaakác töveket. Az ültető gödör elkészítésénél arra kell figyelni, hogy kétszer olyan mély és széles helyet készítsünk neki, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.

3. Az ültetés

A lilaakác fajtái igénylik a tápanyagban dús és jó vízáteresztő képességű talajt, ezért érdemes már az ültető gödröt Mabako szerves istállótrágyával feltölteni, így biztos lehet abban, hogy optimális mennyiségű tápanyagot kap a lilaakác az egész vegetációs idő alatt.

Ahhoz, hogy könnyen át tudja hidalni a támasztékok közti távolságot, javasolt 1 méterenként ültetni a lilaakácot. Miután elhelyeztük a gödörbe már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit heti rendszerességgel meg is kell ismételni.

Természetesen melegebb, szárazabb nyári napokon ajánlott még egy öntözései napot beiktatni.

+1. Téli felkészítés

A negyedik lépésre akkor van szükség, hogyha télhez közeli napot választ a lilaakác elhelyezésére. Mivel fiatal korban fagyérzékenyek a lilaakácok, ezért mindenképpen érdemes betakarni a növény alsó részét 30-40 cm-es magasságig szalmával, felaprított levelekkel vagy talajtakaró hánccsal. Ezzel az egyszerű lépéssel megelőztük a téli talajátfagyás okozta növénygyengülést.

A helyes ültetés elvégzése az első lépés ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a lilaakác. Ha kellő figyelmet fordítottunk az elhelyezésére is, akkor már megelőztük az első, és leggyakrabban előforduló problémát, ami miatt kevesebb lila árnyalatú pillangósvirág fejlődik a kapaszkodó növényen.

Szaporítás

A lilaakácot zölddugványozással és fás-dugványozással is lehet tovább szaporítani. Magról való szaporítással nem érdemes próbálkozni, mert több tíz évbe is telhet, amíg olyan nagy hozamú virágot tud hozni a lilaakác, mint amilyet elvárunk tőle.

a.) Zölddugványozás

 Ehhez a dugványozáshoz tavasszal és nyáron lehet begyűjteni a levágott hajtásokat. A kékeslila virágú lilaakác tövek aljáról érdemes begyűjteni a 10-15 cm hosszú hajtásokat. A legvégét célszerű levágni, mert azok túlságosan fiatalok és könnyedén elhervadnak. Ez után 10 cm hosszú dugványt kell készíteni úgy, hogy 2-3 db levelet hagyjunk rajta.

Alábbi videómban is bemutatom Önnek a lilaakácot:

A zölddugványok végét növényi hormonokba kell mártogatni, ami a gyökérképződést és a tápanyagfelvételt segíti. Az így elkészült dugványokat tőzeg és homokkeverékébe kell állítani, majd alaposan meg kell öntözni a tálcában lévő növény kezdeményeket. A szaporító tálcát zacskóval kell körbevenni, hogy a pára kifejthesse jótékony hatását.

Végezetül egy hideg helyre kell helyezni a tálcát, ahol bőven éri a növényeket természetes fény. 6-8 hét múlva már a gyökerek elkezdenek nőni, amit a dugványon lévő új virágkezdemények mutatnak. Heti egyszer érdemes megöntözni a tálcát, semmiképpen sem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a föld. Miután vannak új virágkezdemények, kis lyukakat lehet vágni a zacskón, hogy fokozatosan hozzászokjanak a kinti környezethez. A következő év tavaszán már ki lehet őket ültetni a végleges helyükre.

b.) Fásdugványozás

Ez a fajta szaporítási mód jóval egyszerűbb, mint a fent említett. Késő ősszel, vagy kora télen érdemes elkezdeni a már fejlett ágakról a gyűjtést a dugványozáshoz. Ekkor 15-20 cm-es növényi részt kell eltávolítani úgy, hogy levélkezdemény felett legyen elvágva az ág. A levágott dugványokat növényi hormonokba mártogatva össze kell kötözni, és el kell ásni egészen tavaszig a kerti földbe. Tavasszal elő lehet őket ásni, egyesével vagy cserépbe helyezni őket.

Cserépbe helyezni előnyösebb, mert így meg lehet védeni a gyökérkárosodásoktól mindaddig, amíg nem lesz elég erős a kékeslila virágú lilaakác. 4-6 hét múlva már lesz annyi gyökere, hogy ki lehessen ültetni egyesével őket a végleges helyükre. Mindkét esetben fontos, hogy tápanyagban dús legyen az a közeg, amibe elhelyezzük a dugványokat.

Az alábbi videómban pedig arról beszélek, hogyan alakítható fává a lilaakác:

Kertészetemtől már előnevelt lilaakácot kap konténeres kiszerelésben, amit a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely időszakában el lehet ültetni.

Metszés

A lilaakác egy erőteljes növekedésű futó- illetve kúszónövény. Hajtásai akár 10 méteresre is megnőhetnek, így a legtöbb kertben előbb-utóbb szükségessé válik a növény visszavágása. Ezt megtehetjük kora tavasszal, a fagyok elmúltával. Ilyenkor azonban eltávolíthatjuk a leendő virágokat.

Ha szeretnénk élvezni a hófehér, lila, kékeslila vagy akár rózsaszín pompába boruló lugasunk látványát akkor inkább virágzás után, nyár elején végezzük el a túl hosszú hajtások metszését. A lilaakác fajtákat évente két alkalommal javasolt megmetszeni.

Nézze meg, a kertészetemben kapható lilaakác milyen szépen fest:

A metszés az a kertészeti teendő, amit rendszeresen el kell végezni ahhoz, hogy megannyi gyönyörű virág legyen a kapaszkodó növény hajtásain. Ez a folyamat pár órát igénybe vesz, de előnyei közé tartozik, hogy csillapíthatjuk a lilaakác túlzott növekedését, megfiatalíthatjuk a régi kapaszkodó növényt, valamint remekül meg lehet fékezni vele a betegségek terjedését is

IDE KATTINTVA megtekintheti a lilaakác kínálatomat!

a.) Őszi metszés

Az őszi, kora téli metszés célja a tisztítás. Ekkor meg kell figyelni, hogy vannak-e beteg ágak, amiket mindenképpen el kell távolítani. A téli metszéssel megkönnyítjük saját magunk dolgát is, hiszen tavasszal egyszerűbb lesz hozzáférni a kapaszkodó növényhez.

Az őszi metszésnél 30-40 cm-es hajtásokat kell hagyni a növényen, ami hozzávetőleg 4-6 levélbimbót jelent. Ha olyan hajtással találkozunk, ami nagyon elkanyarodott a támasztéktól, akkor érdemes visszavezetni azt, és szépen az állványra csavarni.

b.) Kora tavaszi metszés

Február környékén kell elvégezni a kora tavaszi metszést, amikor erőteljesebben kell szabályozni lilaakác növekedését. Ekkor csupán 10-20 cm-t kell meghagyni, ami 2-3 virágbimbót jelent.

Ezzel serkenteni lehet a lilaakácot arra, hogy minél erősebben növekedjen, és sok virágot hozzon tavasz végére. A kora tavaszi metszést minden évben el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy minél több pillangós virág legyen a hajtásokon. Minden metszés alkalmával le kell ellenőrizni a metszőollót, hogy elég éles-e és tiszta-e.

Csak az éles metszőollóval lehet tiszta és sima metszlapot készíteni, valamint a tiszta szerszám felelős azért, hogy nehogy befertőzzük a kertünket.

Nevelési tippek

Lilaakác fává nevelése

A legtöbb kertbarát kerítésre, lugasra futtatva neveli lilaakácát, de egy kevés odafigyeléssel akár kisebb fát is nevelhetünk belőle. Ehhez általában egy erősebb oszlopra lesz szükségünk, melyre lilaakácunk felfuthat. A növény hajtásait az oszlopra tekerve kialakítható a fa törzse, ami az évek során megerősödik, megvastagszik, eltakarja az oszlopot. Végül futónövényünk egy igazi törzses fa látványát fogja nyújtani. Egyedülálló növényünket bárki megirigyelheti, érdemes megpróbálni a lilaakácnak ezt az alternatív felhasználását.

Szoliter lilaakác

A lilaakác liláskék színe hiánypótló lehet a kertben, látványos, erőteljes hatás érhető el vele. Biztos, erős támasztékot igényel, tehát ne futtassa csak úgy a nagyvilágba, de akár törzset is nevelhetünk belőle, a futónövények közül a lilaakác a legjobban formázható, alakítható. Sok metszést igényel, indái bárhova befurakodnak, de viszonylag egyszerű kordában tartani, ám mindenképp törődést, felügyeletet igényel.

Sajnos a lilaakác hajlamos a tetvesedésre, permetezése szükséges lehet. Szépsége miatt sokan döntenek mellette, de csak olyan helyre telepítse, amit folyamatosan tud felügyelni, így például ritkábban használt nyaralók, hétvégi házak esetében nem a legjobb választás, az otthoni kert dekorálására azonban kiemelkedően alkalmas! A lilaakác ugyanis nem csak falak, pergolák befuttatására alkalmas, hanem kiváló szoliter dísznövény, mini fácska is nevelhető belőle!

A fotón látható nagyon szemrevaló szoliterként alkalmazott lilaakácot egy lakótelep utcafrontján kaptam lencsevégre, ami azt is bizonyítja, hogy a csodás küllemű növény a nem túl kedvező környezeti körülmények között is szépen fejlődik!

Lilaakác az erkélyen

Bár a lilaakác egy erőteljes növekedésű, több méteres hajtásokat hozó növény, erkélyünkön is nevelhetünk belőle pár tövet. Ültessük egy nagyobb, erős dézsába, tápanyagban gazdag virágföldbe, öntözzük rendszeresen és növényünk már a következő évben virágot hoz. Fontos, hogy a lilaakác támrendszert igénylő növény, önmagában nem tud a falra felfutni ezért építsük egy erős rácsozatot a fal mentén, de egyszerűen a teraszkorláton is futtathatjuk.

Balkonon nevelt lilaakácunkat fontos rendszeresen visszavágni, mert hosszú hajtásai hamar kinőhetik erkélyünket. Kora tavasszal is metszhetjük, de jobb ha virágzás után vágjuk vissza a túlnőtt ágakat, így következő évben is gyönyörködhetünk virágzó lilaakácunkban.

Hasznos tanácsok a lilaakác gondozásával kapcsolatban

A lilaakác fajták nem tartoznak a túlzottan munkaigényes növények közé, de azért párszor javasolt ránézni illatos kertbarátunkra. Érdemes kora tavasszal pár napot a lilaakáccal tölteni, és munkánk gyümölcsét a hosszú, illatos virágaiban élvezhetjük, melyek a lila minden árnyalatában pompáznak.

Lilaakác tavaszi virágzása

Leginkább gyönyörű lila virágfürtjeiért ültetjük ezt a növényt, és évről évre szeretnénk megcsodálni. Sok kertbarát tapasztalta, hogy lilaakáca nem hoz virágot, vagy éppen nagyon keveset. Probléma lehet ilyenkor, hogy rossz helyre ültettük a növényt és nem kap elég fényt. Ha napos helyen van és mégsem virágzik, akkor érdemes rendszeresen öntözni illetve magas kálium és foszfor tartalmú műtrágyával kezelni. Metszéssel is serkenthetjük lilaakácunk virágzási kedvét.

Július-augusztusban, a virágok elnyílása után vágjuk vissza a lilaakác hajtásait, illetve tavasszal a fagyok elmúltával is megismételhetjük a metszést. Érdemes 3 évente egy erősebb visszavágást iktatni a kerti teendőink közé, hogy növényünk sokáig életerős maradhasson.

Helyes gondozás esetén igazán lenyűgöző lugasokat alakíthatunk ki lilaakáccal való befuttatással. Virágtengerrel borított alagutak készítéséhez ihletet nyerhetnek Japán népszerű és közismert parkjainak fotóiból.

Talajtakarás

A téli talajtakaráshoz használt háncsot nem szükséges rögtön eltávolítani, hiszen továbbra is megvédi a lilaakácot a gyomoktól, illetve a talajt is segíti abban, hogy ne száradjon ki túl gyorsan. Esetleg ha nem elég vastag már a takaró, akkor lehet pótolni újabb talajtakaró háncs kiszórásával, hogy legalább 4-5 cm-es legyen a réteg.

Öntözés

Az ültetés végén mindenképpen alaposan meg kell öntözni a lilaakácot, amit minden héten legalább egyszer meg is kell ismételni. Forró, száraz nyári napokon azonban érdemes még egy öntözési napot beiktatni, hogy megelőzzük a talaj kiszáradását.

Növényvédelem

Ha minden igényét teljesítettük a lilaakácnak, és pár napot szántunk rá, akkor az évek alatt nem szabhat gátat a virágzásnak kórokozó vagy kártevő. Ha esetleg ültetésnél nem figyeltünk, hogy napos helyre legyen téve a lilaakác, vagy a metszés során a szennyezett szerszámmal véletlenül befertőztük, akkor könnyen legyengíthetik a pajzstetvek vagy a levélfodrosodás és a lisztharmat kórokozói.

Látható, hogy nem igényelnek mindennapi, folyamatos munkát a lilaakác fajták, azonban azt a pár napot, amit rájuk szánunk, valóban teljes erőbedobással csináljuk végig. Amennyiben Ön a virághozam miatt választotta valamelyik lilaakác fajtát, akkor biztosan lesz ideje pár alkalommal időt szánni az illatos kapaszkodó növényre.

IDE KATTINTVA megtekintheti a lilaakác kínálatomat!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!