Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rózsa, de milyen?

A rózsák tagadhatatlanul a legkedveltebb, sőt a legnépszerűbb kerti növények, ennek ékes bizonyítéka, hogy több mint 30000 fajtát tartanak számon, így valóban egyedülálló változatosságról van szó.

Ezeket a rózsákat különböző csoportokba sorolják virágformájuk, nemesítésük ideje vagy éppen habitusuk miatt. A jól ismert futórózsák, a teahibridek, a virágágyi- és talajtakaró rózsák elnevezéseket sokan ismerik, de ennél jóval árnyaltabb a kép, ezért ebben a cikkemben összegyűjtöttem azokat a rózsacsoportokat és jellemzőiket, melyekkel találkozhatunk.

Történelmi rózsák, melyek biztos alapot adtak

A történelmi rózsák nagy múltra tekintenek vissza, azokat a fajtákat soroljuk ide, melyeket 1867 előtt nemesítettek, de mások szerint az I. világháború előtt nemesített fajták is ebbe a kategóriába tartoznak. Közös tulajdonságok, hogy kisebb virágméretűek, sokszirmúak és illatosak. Virágzásuk rövidebb ideig tart, vágott virágként pedig közepesen tartósak.​

A történelmi rózsák sajátos forma- és színvilágukkal is díszítenek

A modern rózsák, melyek meghódították a világot

Minden olyan rózsafajtát, melyet 1867 után nemesítettek ebbe a kategóriába tartozik és ezek az általunk leggyakrabban látott rózsák is. Ezeknek a rózsáknak, bár a hagyományos rózsák az őseik, számos olyan tulajdonságuk van, am alapján elkülöníthetők, ilyen például a hosszú virágzási idő, a kiváló vázaállóság, tehát hosszan díszítő vágott virágok és az erőteljes növekedési erély. Az előnyökkel azonban hátrány is jár, ugyanis nem vagy alig illatosak és betegségekre is érzékenyebb csoport.

Olvassa el ezt a cikkemet is a rózsákkal kapcsolatban!

Kúszó rózsák, melyek többször virágoznak

Bár sokszor a futó- és kúszó rózsákat nem különítik el, mégis két különböző csoportról van szó, ugyanis a kúszó (climber) rózsák felfelé törekvő habitussal rendelkeznek, mely gazdag virágzással párosul, melyre a vegetációs időszak alatt többször is sor kerül. Emiatt ezeket a fajtákat használják fel kerítések befuttatására, de a sokak által kedvelt rózsakapuk kialakítása is ezekkel a rózsákkal történik. Támasztékon nevelhetők, inkább horizontális növekedés jellemző rájuk.

A kúszó rózsák között számtalan színvariációt találunk!

Futó rózsák, melyeket kordában kell tartani

A futó (rambler) rózsák felfelé törekvő habitussal rendelkeznek, de ez csak addig van így, amíg megfelelő támasztékot biztosítunk a számukra, ha ez nincs, akkor talajtakaró jelleggel elterülnek, de falakra, fákra, kerti bútorokra is „rátámaszkodnak”. A climber rózsákkal ellentétben legtöbbször csak egyszer virágoznak a szezonban, de ismert néhány kétszer virágzó, tehát remontáló fajta is. Ennek az az oka, hogy a virágokat a tavalyi vesszőkön hozzák, míg a többször virágzó climber rózsák az új hajtásokon virágoznak, ezért metszésük is eltérő.

A futó rózsák tökéletesek, ha virágzó rózsakaput akarunk létrehozni

Ezen a linken megtekintheti a kertészetemben kapható futó és kúszó rózsák választékát!

A fél kategória: Angol rózsák vagy David Austin rózsák

Az angol rózsák nem elfogadottak, mint önálló kategória, de a David Austin rózsák nagy népszerűsége miatt a köztudatban így élnek, így a kertészetek is ezzel a névvel jelzik ezeket a rózsákat, hasonlóan a hazai Márk Gergely rózsákhoz. David Austin 1951-ben mutatta be első fajtáját a ’Constance Spry’, majd 1967-ben a ’Chianti’, 1968-ban pedig a ’Shropshire Lass’ fajtákat, 2018-ban bekövetkezett haláláig pedig több, mint 200 fajtát nemesített. Rózsái sikere a mai napig töretlen, ezért érdemelte ki helyét a kategóriák között is.

A gyönyörű angol rózsák szinte vonzzák a tekintetet

Teahibridek, a legnépszerűbbek

A teahibridek a modern rózsákon belül a legnépszerűbb kategóriát képviselik, ugyanis annyira változatos színű fajták tartoznak ide, hogy a gyűjtők és a hobbi kertészek egyaránt a lehető legtöbb színvariációt akarták belőlük birtokolni. Megjelenésükre a hosszú egyenes szár jellemző, emiatt kedvelt vágott virág is, de ehhez a nagyméretű virágfejek is hozzájárultak.

Nagy rajongótáboruk miatt sokan telepítik őket, de a modern rózsák közül ezek a legnagyobb odafigyelést és törődést igénylő csoport, mivel betegségekkel szemben kevésbé ellenállók, telepítés előtt ez mérlegeljük! A teahibrid rózsák a tearózsákból származnak, melyek a virág fekete teára emlékeztető illat miatt kapták nevüket.

A teahibridek színgazdagsága nem ismer határokat

Polyantha rózsák, a hosszan virágzók

Az ide tartozó rózsák híresek az extrém hosszú virágzási idejükről, ugyanis késő tavasztól egészen október végéig, nem egyszer az első fagyok beálltáig folyamatosan virágoznak. A virágok kisebb méretűek, nem egyesével állnak, hanem kisebb csokrokban, fürtökben. Bár színekben kevésbé változatos, hiszen a fehér, rózsaszín és piros árnyalatok a jellemzőek, mégis kedvelt csoport, mivel kiemelkedő ellenállóképességgel rendelkeznek.

A polyantha rózsák között szokatlan virágformával is találkozhatunk!

Ha szeretne teahibrideket ültetni kertjében, akkor csak kattintson erre a linkre és pár mozdulattal rendelhet rózsatöveket kertészetemből!

Floribunda rózsák, az új irány

A floribunda rózsákat a fentebb részletezett teahibridek és a polyantha rózsák keresztezésével hozták létre, így ötvözve a két csoport előnyös tulajdonságait. Ezek a rózsák közepes termetűek, betegségekkel szemben ellenállók, virágaik között fehér, sárga, narancssárga, lila árnyalatúakat is találunk, de virágméretük kisebb, mint a teahibrideké.

A parkokban, közterületeken leggyakrabban ilyen rózsákat látunk, hiszen a híresen kényes növényként számon tartott rózsák közül, kifejezetten kevés törődést igénylő csoport.

A floribundák között számtalan tarka szirmú fajtát találhatunk

Grandiflora rózsák, a figyelemre vágyók

Egy köztes csoport a teahibridek és a floribunda rózsák között, hiszen nagyméretű, látványos virágokat fejlesztenek, hosszú hajtásokon, melyek egyesével vagy hármasával állnak. A teahibridekhez képest nagyobb bokrot képez és bár az ellenállósága is jobb, népszerűségben még nem tudta legyőzni ezt a kategóriát.

A grandiflora rózsák kertünk meghatározó elemei lehetnek

Talajtakaró rózsák, a gazdagon virágzók

Ezeket a rózsákat azért hozták létre, hogy a pluszt struktúraelemként kapjanak helyet a kertben, mindent úgy, hogy többször virágoznak (remontálnak) és szinte gondozásmentesek. A talajtakaró rózsák alacsonyak, 30-50 centiméter magasak, oldalirányba viszont jóval szélesebbek. Betegségekkel szemben ellenállók, így karbantartást sem nagyon igényelnek, csupán néha egy igazító, ritkító metszést.

A talajtakaró rózsák sokfunkciós kerti növények, melyeket ágyásaink előterébe is helyezhetünk!

Törpe rózsák, a miniatűr csodák

Ezeket a rózsákat úgy képzeljük el, mint a teahibridek kicsinyített változatait, ugyanis széles színskálán mozognak. Betegségekkel szemben ellenállók, és apró 20-30 centiméteres magasságuk miatt, gyakran szobanövényként árusítják őket. A kisebb alapterületű kertek, virágágyak meghatározó virágzó növényei. Remontálnak, egy virágzási periódus pedig 2-3 hétig tart.

A törperózsák gazdag virágzása szinte felülmúlhatatlan, kompakt méretük miatt pedig könnyen elhelyezhetők a kertben!

Kattintson erre a linkre és vessen egy pillantást kertészetem rózsatő kínálatára, ahonnan akár rendelni is tud!

Bourbon rózsák, a tüskétlenek

A damaszkuszi és ’Old Blush China’ rózsák keresztezéséből származó fajták tartoznak ide. Az első ilyen rózsákat 1817-ben mutatták be a franciaországi Ile de Bourbon-ban, mely a ’Bourbon Queen’ nevet kapta. A virágok közepes méretűek, egy bokron sok nyílik, ami viszont igazán különlegessé teszik őket az az erős, intenzív rózsa illat. Érdekességük, hogy a száron kevés tüske található és jó növekedési erélyüknek köszönhetően támaszték mellett is nevelhetjük.

Centifolia rózsák, a százszirmúak

A centifolia vagy káposztarózsákat illetik a Provence-i rózsa és szászszirmú rózsa néven is. Bár rózsát zöldséghez hasonlítani tiszteletlenségnek tűnhet, valóban egy tömött káposztafejre hasonlítanak ezek a rózsák. Nagyon intenzív illatúak, így a kozmetikai ipar is használja őket. Ha díszkertbe választjuk, akkor ügyeljünk rá, hiszen betegségekkel szemben csak közepesen ellenálló! 

A sűrű, tömött virágfejekről könnyen felismerhetőek a centifolia rózsák!

Gallika rózsák, a legrégebbiek

A gallika rózsák igen nagy múltra tekintenek vissza, hiszen már a XII. századból származó feljegyzések is említik őket. Francia rózsának is nevezik őket, így ha ezzel a névvel találkozunk is a gallika rózsákról van szó.

Színvilágukra a rózsaszín, piros, lilás árnyalatok és a nem egyszer csíkozott szirmok jellemzőek. Egyszer virágzó fajták, viszont az árnyékos fekvést is tolerálják, sőt kifejezetten jó hidegtűréssel rendelkeznek, így olyan kertekbe is telepíthetők, ahol más rózsák nem maradnak meg.

A gallika rózsák kevés fajtát számlálnak, de azok színvilága egészen egyedi!

Noisette rózsák, az első amerikai rózsák

Ez az első és talán a legjelentősebb rózsacsoport, mely Amerikában született. 1802-ben John Champneys keresztezte a fehér pézsmarózsa és egy rózsaszín kínai rózsa keresztezésével állított elő egy illatós, rózsaszín fajtát, melyet a szomszédjának ajándékozott, akit Noisette-nek hívtak, innen kertül Párizsba a növény ahol tovább folytatódott a nemesítése nevét pedig Phillippe Noisette-ről kapta. A Noisette rózsák szinte folyamatosan virágoznak és bokros habitusúak, így könnyen elhelyezhetők a kertben.

Ha megtetszettek Önnek a rózsák, akkor rendeljen kertészetem rózsatövei közül!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!