Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Rózsa tudnivalók á-tól z-ig!

Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,
Minden évben négyszer virágba borulnék.
Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak,
Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak. – Koncz Zsuzsa

 

Az interneten a rózsa szóra keresve ezernyi szép és tartalmas idézet található, nekem a fenti sorok tetszettek meg elsőre a legjobban. Ezek a rózsával kapcsolatos verssorok, dalszövegek, közmondások mind azt bizonyítják, hogy a rózsa nem csupán egy dísznövény, egy mutatós virág, hanem beépült kultúránkba, szimbolikus jelentősége van, része a mindennapoknak! Természetesen az a legszerencsésebb, ha a rózsa nem csak átvitt értelemben, hanem fizikai valójában is az Ön közelében lehet! Ehhez csupán ki kell választania az Önnek megtetsző rózsafajtát, el kell ültetnie, majd folyamatosan gondoznia kell.

 

Rózsa rendelés a Megyeri kertészetből!

 

Egyszerűnek hangzik mindez? Igen, és tényleg, a rózsanevelés nem ördöngösség, nem olyan bonyolult és nehezen tanulható dolog, mint amilyennek sokan mondják, de az is igaz, hogy a rózsa egy kicsivel több törődést igényel, mint az átlagos dísznövények. Hogy Ön is tisztán láthassa a rózsanevelés mikéntjét, az alábbiakban egy tartalmas, általános leírást olvashat a rózsákkal kapcsolatos teendőkről, érdemes elolvasnia, ha úgy döntött, hogy belevág a rózsagondozásba!

 

Elsőként lássuk a rózsák ápolásának öt alaplépését!

 

Öntözés

A rózsák vízigénye jellemzően magas, a rózsa öntözésére rendszerint 8-12 naponta kell sort keríteni, attól függő gyakorisággal, hogy az időjárás nedves, vagy szárazabb. Értelemszerűen esős hetekben ritkábban, aszályos időszakban gyakrabban kell a nedvességet pótolni.

A rózsák öntözését kannával (ún. árasztásos módszerrel – vagyis a vizet óvatosan a tövekhez öntve) ajánlott elvégezni, a kisebb-nagyobb nyomással működő kerti locsolók használata nem ajánlott, és jobban teszi, ha mellőzi a felülről spriccelést (az eső imitálását), ezzel ugyanis a gombás megbetegedések megjelenését segítheti elő. Egy rózsatő egyszerre átlagosan 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatja mércével rendelkező kannát használva.

 

Tápanyag ellátás

A rózsák nagy általánosságban tápanyagigényes növények, általában a tápanyagdús, gazdag közeget kedvelik. A rózsa táplálását már az ültetésnél el kell kezdeni, az ültetőgödör alját érdemes vastagon kibélelni érett marhatrágyával, és/vagy komposzttal, hogy a meginduláshoz szükséges tápanyagok rendelkezésre álljanak (azonban az ültetőgödör aljára helyezett trágyát mindig be kell fedni földdel, hogy a gyökerek ne érintkezhessenek közvetlenül azzal, de erről még szó esik majd).

A szakszerű rózsaültetéssel nagyjából egy évre biztosított a rózsa tápanyagellátása, a későbbiekben pedig évente egyszer, négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges kihelyezni a tövekhez, valamint hasonló időközönként komposztot is adagolhat rózsáinak. A talajt illetően fontos feladat lesz még a tömörödöttség rendszeres megszüntetése, például kézi kultivátoros, vagy kapás talajlazítással.

 

Rózsafajták széles választéka kapható a Megyeri kertészetben!

 

Rózsa növényvédelem

Mint minden dísznövény, a rózsa is megbetegedhet időnként, sajnos néha el is pusztul emiatt. Tudni kell, hogy a rózsabetegségek megjelenéséhez, és súlyosra fordulásához nagyban hozzájárul az, ha a növény a nem megfelelő gondozás miatt legyengült, erőtlen. A betegségek kivédésében tehát első a prevenció, ami azt jelenti, hogy a rózsát szakszerűen, odafigyelve kell gondozni, hogy mindig a lehető legjobb kondícióban legyen, és magától vissza tudja verni a támadásokat.

Természetesen betegségmentes rózsa nem létezik, a megszokott rózsabetegségek, így például a lisztharmat, a mozaikvírus, a csillagpenész, a rózsarozsda bármikor felüthetik a fejüket, és a rózsáknál a tetvesedés sem túl ritka, de a sor még folytatható. Meg kell említeni, hogy ahogy minden termék esetében, úgy a rózsák közt is léteznek minőségi különbségek, a megbízható forrásból származó, gondosan előnevelt, márkás rózsatövekkel mindig nagyobb az esély a problémamentes fejlődésre!

A rózsákat kártevők és betegségek olykor megtámadhatják. A kezelésükkel kapcsolatosan ide kattintva olvashat bővebben.

 

Rózsák teleltetése

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkezésekor a rózsákat fel kell készíteni majd a hideg időszakra. A rengeteg féle rózsafajta többsége ugyan nem kifejezetten fagyérzékeny, sőt, sok típus teljesen télálló, ugyanakkor a hirtelen megérkező erős, extrém hidegek károsíthatják a töveket, ezért szokás a rózsát az ősz végén kupacolni. 

A kupacolás nagyon egyszerű művelet, ilyenkor egy kisebb dombnyi földet kell húzni a rózsatőre, mégpedig úgy, hogy a földhalom a szemzés fölött 10-15 centivel legyen. Előkészületként a rózsa őszi, télre felkészítő metszését kell elvégezni, vagyis kupacolás előtt az elvirágzott részeket és a lombozatot el kell távolítani a betakarni kívánt részről. 

 

Rózsa rendelés országos kiszállítással!

 

A rózsa metszése

Rendszerint a metszés a legproblémásabbnak ítélt művelet a rózsák gondozásánál, ez az a feladat, amely sokakat visszatart a rózsa telepítésétől, ugyanis nehéz, összetett művelet hírében áll. Ön azonban ne ijedjen meg, a rózsa metszése a valóságban egyáltalán nem túl bonyolult tudomány, bár az igaz, hogy némi tanulás és gyakorlat szükséges hozzá, de a fogásokat hamar el lehet sajátítani.

A rózsametszésnek szerencsére bőséges internetes és hagyományos papíralapú irodalma van, lehet tehát honnan ötletet meríteni. A rózsametszés azért fontos, mert a visszavágással egyrészt rózsája szép külalakját, formáját alakíthatja ki, másfelől az elhalt rózsarészek (virágok, levelek) lemetszésével a növény egészségét tarthatja fenn. 

Rózsametszés lépésről-lépésre:

- A rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a növény későbbi formájának kialakítását alapozzuk meg. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjen meg, bátran használja a metszőollót!

- A rózsák tavaszi metszése során úgy vágja vissza a hajtásokat, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtse meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretné!

- A rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtse meg.

- Év közben a rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket lát rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszavágni a szárakat, mert később, a tél beálltával a rózsa visszafagyásának esélye fog megnőni.

- A rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjon, a csorba vágófelület betegségek megjelenéséhez vezethet, a szennyezett pengék pedig fertőzéseket vihetnek át egyik növényről a másikra!

 

**********************************

 

Ha idáig eljutott az olvasásban, akkor mostanra már biztosan látja Ön is, hogy a rózsa gondozása nem kifejezetten nehéz feladat, sőt, Ön akár kezdő kertbarátként is bátran belevághat a rózsatartásba! Nem mindegy azonban, hogy melyik rózsafajtát választja! Mikor azt mondjuk, hogy „rózsa”, akkor tulajdonképpen egy hatalmas növénycsalád gyűjtőnevét használjuk, a gyakorlatban számos különféle rózsafajta hozzáférhető, melyek tulajdonságai és felhasználási lehetőségei merőben eltérőek lehetnek.

 

Ismerje meg a legáltalánosabb rózsa fajtákat!

 

A virágágyi ágyás rózsák, más néven parkrózsák… 

a legsokoldalúbban felhasználható, legkiegyensúlyozottabb tulajdonságokkal rendelkező rózsák. Kerti, virágágyi rózsaként leginkább ezek javasoltak, így ha Ön csupán pár tő szép megjelenésű, könnyen gondozható, bármilyen kertstílushoz illeszkedő rózsát vásárolna, mindenképp ezek közül szemezgessen! Ezek a rózsák kompakt méretűek, magasságuk 60 és 150 centiméter közötti, így a kisebb és a nagyobb kertekben egyaránt jól mutatnak. Változatos szín-, és formaviláguk, bódító illatuk miatt felhasználhatóságuk univerzális.

 

A mini virágágyi törpe rózsák

legjellemzőbb tulajdonsága a méretük, magasságuk jellemzően alig haladja meg a harminc centimétert, ezért remekül illenek oda, ahová nagyobb társaik már nem férnének el, vagy nem mutatnának jól. A törpe rózsák felhasználási területe széles, alkalmasak balkonládás, dézsás ültetésre, így díszíthetik az erkélyt, vagy a teraszt, és ültethetőek nagyon kicsi előkertekbe is. A mini virágágyi törpe rózsák sziklakertekbe is telepíthetőek!

 

A teahibrid rózsák…

könnyen felismerhetőek, ezek alkotják ugyanis a királykategóriát a rózsák között! A teahibridek megjelenése elegáns és különleges, hosszú, daliás szárakon hozzák jellemzően egyesével virágjaikat, így a kertben is esztétikusak, de vágott virágként is a legmutatósabbak közé tartoznak. A teahibrid rózsák ültetésével angolparki, kastélyparki hangulat hozható a kertbe, a sudár rózsaszálak komolyságot, arisztokratikus bájt hordoznak, érvényesülésükhöz általában nagyobb, nyílt tér szükséges. A teahibrid rózsák illata nem minden esetben intenzív, egyes változatok gyengédebb, míg más fajták átható rózsaillattal ajándékozzák meg a kertet.

 

A talajtakaró rózsák…

nem csupán szépek, hanem nagyon praktikusak is! Ezek a rózsák alkalmasak arra, hogy elfedjenek, beborítsanak olyan parlagi kertrészeket, melyeket nem használ, ugyanakkor valamilyen dísznövénnyel dekorálna. A talajtakaró rózsák robosztusak, tél-, és fagyállóságuk kiváló, kevés gondozással is beérik, így tökéletesek arra a célra, hogy használaton kívüli területek díszes takarói, elfedői legyenek! Egyes típusok felálló szárral rendelkeznek, míg mások kifejezetten földközeliek maradnak, négyzetméterenként általában 2-6 tő ültetésével már tökéletes takaróhatást lehet elérni.

 

Talajtakaró rózsák vásárolhatók kertészetemben!

 

A futórózsák…

…is a szépséget és a praktikumot egyesítik, csak nem vízszintes, hanem függőleges felületeken. Speciális felhasználhatóságukkal kiemelkedő látványhatás érhető el a kertben. A futórózsáknak mindenképpen támrendszerre van szükségük, ami lehet drótháló, oszlopos, huzalos támaszték, vagy éppen pergola is, de befuttatható a kerítés, a házfal. A futórózsák telepítésének csak a képzelet szabhat határt, a lehetőségek szinte végtelenek. Készíthetőek egyedi megjelenésű ívelt, figuratív támrendszerek is, melyek rózsával borítva extravagáns hatást nyújtanak majd!

 

Természetesen a rózsafajták köre még ennél is szélesebb, az érdeklődők számos szempontot követve válogathatnak, például illatintenzitás alapján, vagy a történelmi fajták közül szemezgetve, de akár a kifejezetten romantikus hangulatot árasztó rózsák csoportját is választhatja!

Remélem, hogy mostanra már Ön is kedvet kapott a rózsaneveléshez, ha pedig eddig is rózsabarát volt, akkor bízom benne, hogy lelkesedése csak tovább nőtt! Amennyiben még ültetés előtt áll, azt ajánlom, nézzen körül online kertészetemben, hiszen egyedülállóan gazdag rózsaválasztékkal állok a rózsakedvelők rendelkezésére, eladó rózsáim mind hazai termesztésű, kiemelkedő minőségű, folyamatosan ellenőrzött dísznövények!

 

Kertészetem teljes rózsa választékát IDE KATTINTVA tekintheti meg!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa