Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rózsa tudnivalók A-tól Z-ig!

Ha én rózsa volnék, nem csak egyszer nyílnék,

Minden évben négyszer virágba borulnék.

Nyílnék a fiúnak, nyílnék én a lánynak,

Az igaz szerelemnek és az elmúlásnak.

– Koncz Zsuzsa

Az interneten a rózsa szóra keresve ezernyi szép és tartalmas idézet található, nekem a fenti sorok tetszettek meg elsőre a legjobban. Ezek a rózsával kapcsolatos verssorok, dalszövegek, közmondások mind azt bizonyítják, hogy a rózsa nem csupán egy dísznövény, egy mutatós virág, hanem beépült kultúránkba, szimbolikus jelentősége van, része a mindennapoknak!

A rózsa örök

Természetesen az a legszerencsésebb, ha a rózsa nem csak átvitt értelemben, hanem fizikai valójában is az Ön közelében lehet! Ehhez csupán ki kell választania az Önnek megtetsző rózsafajtát, el kell ültetnie, majd folyamatosan gondoznia kell. Egyszerűnek hangzik mindez? Igen, és tényleg, a rózsanevelés nem ördöngösség, nem olyan bonyolult és nehezen tanulható dolog, mint amilyennek sokan mondják, de az is igaz, hogy a rózsa egy kicsivel több törődést igényel, mint az átlagos dísznövények.

Hogy Ön is tisztán láthassa a rózsanevelés mikéntjét, az alábbiakban egy tartalmas, általános leírást olvashat a rózsákkal kapcsolatos teendőkről, érdemes elolvasnia, ha úgy döntött, hogy belevág a rózsagondozásba!

A megfelelő rózsa kiválasztása

Kezdjük a történetet a rózsával való közös életünk első lépésével, a rózsa ültetéssel! Rózsákat különféle kiszerelésekben lehet kapni a kereskedelmi forgalomban. Hozzá lehet jutni szabadgyökerű tövekhez, viasszal bevont, esetleg tőzeggel körbevett, zsákokkal bevont rózsákhoz is, és persze konténeres rózsákat is lehet vásárolni.

Fontos, hogy egészséges töveket válasszon!

A konténeres rózsák előnye, hogy amennyiben nem fagyos a talaj, az év bármely szakaszában ültethető a növény, hiszen a konténerben megfelelő a gyökérzet fejlődése, és ha óvatosan kiemeljük onnan a növényt, és áthelyezzük az ültetőgödörbe, semmilyen kárt nem okozunk számára. Úgy lehetne megfogalmazni, hogy a növény ügyes kezek segítségével észre sem fogja venni, hogy elültetésre került.

Tekintse meg konténeres rózsakínálatomat!

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen állapotú rózsát érdemes választani? Ha megtalálta az Ön számára ideális fajtát, akkor érdemes meggyőződnie arról, hogy a növény egészséges: nincsenek rajta foltok, kártevő rovarok, atkák, valamint a növény él, nincs elszáradva, életerős. Ha minden feltétel stimmel, akkor nyugodt szívvel elültetheti a rózsáját!

A rózsa ideális helye a kertben

Válasszon egy napsütéses helyet a kertben számára. Ideális helynek bizonyul fényviszonyok szempontjából az a kertrész, ahol naponta több, mint 6 órán át süt a nap. Vannak rózsafajok, amelyek a részleges árnyékot is elviselik, de a legtöbb rózsa a kifejezetten napos helyeket kedveli. Akár a tűző napot is megbírják, de ez esetben fontos figyelni a rendszeres öntözésre és tápanyag utánpótlásra is.

Ha ideális helyen fejlődik, számtalan virággal kápráztat el minket

A talaj minőségére is figyeljen!

A rózsák ugyan nem kényesek a talaj pH-értékére, mint például az áfonyák, vagy a hortenziák, de érdemes enyhén savas, vagy semleges pH-jú talajba ültetni, mert ekkor fog a legszebben fejlődni. Ideálisak a vályogtalajok, de az agyagosabb, kötöttebb talajban és a homoktalajban is megfelelően nevelkednek, amennyiben gondjukat viseljük. Ez alatt azt értem, hogy fontos a rendszeres öntözés, növényvédelem és tápanyag utánpótlás is.

Ha gyengébb a talaja, akkor sincs vész, hiszen Mabako szerves trágyát használva könnyen segíthet a problémán. A tápanyagot a talajba dolgozva hosszú hónapokig nem lesz gondja a talajerő utánpótlással.

Tekintse meg konténeres rózsakínálatomat!

A kötött talajt érdemes kicsit lazítani (pl. homokkal vagy tőzeggel), ugyanis ez a talajféleség sokáig magában tartja a nedvességet. A rózsa viszont érzékeny a talaj nedvességtartalmára. A szárazságot nehezen viseli, de a folyamatosan nedves talajt is. Ekkor könnyen kirohadnak a gyökerei.

Fontos, hogy a megfelelő hely kiválasztásánál ne preferálja a nagy fák árnyékterét, mert a legtöbb rózsa nem kedveli az árnyékos területeket. Mindazonáltal a leeső ágak esetlegesen károsíthatják a rózsabokrot. Válasszon szélvédett helyet, amennyiben lehetséges.

Az alábbi videóban egy rózsaágyást mutatok be Önnek:

És még egy fontos tényező a megfelelő hely kiválasztásához: ne zsúfolja össze a rózsáit! Igen, valóban szép látvány a sűrűn virágzó, dús rózsaágyás, viszont a túlsűrített állományban a tövek nem tudnak megfelelően fejlődni. A mikroklíma páradússá válik, ezért a gombás- és baktériumos megbetegedések terjedése igen egyszerűvé és könnyűvé válhat.

A rózsa ültetése

Nos, elérkeztünk a rózsa ültetéséhez. Egy kis odafigyeléssel igen könnyen megoldható feladat, aggodalomra semmi ok! Először is ássa ki a megfelelő méretű ültetőgödröt! Ez legyen valamivel szélesebb és mélyebb, mint a növény földlabdája. Általában (persze ez a növény gyökérzetének méretétől függ) elég egy 30-35 cm mély és 30 cm átmérőjű gödör. A kiemelt földet keverje össze Mabako szerves tárgyával, valamint különféle talajjavító anyagokkal, amennyiben a talaj túl kötött (pl. perlit).

A helyes ültetés kardinális kérdés

Készítse elő a növényt az ültetéshez! Óvatosan emelje ki a növényt a konténerból vagy zsákból, tegye láthatóvá a gyökereit és lazítsa meg őket óvatosan. A hajszálgyökerekre vigyázzon és próbálja meg a lehető legtöbb földet a gyökereken hagyni a stresszhatás elkerülése érdekében! Amennyiben olyan gyökereket lát, amelyek nem élnek, feketésbarna színűek, kocsonyásak vagy éppen teljesen kiszáradtak, akkor ezeket távolítsa el a növényről.

Ha szabadgyökeres rózsát ültet, akkor az ültetés előtt áztassa be vízbe a gyökereket körülbelül 12 óra hosszáig, hogy megfelelően megszívják magukat vízzel. Ha a zöld részek túl nagyok ( túl magasak, vagy túl sűrűek), akkor vágja őket vissza! Ezzel segíti a növényt, hogy az energiáját a gyökerekbe vigye, és ne a zöld részek emésszék fel. Ez addig nagyon fontos, amíg a gyökérzet további fejlődése meg nem indult.

Tekintse meg konténeres rózsakínálatomat!

Ezt követően nincs más hátra, mint előre, vagyis tegyen az ültetőgödör aljára szerves trágyát, erre pedig vékony rétegben földet. Helyezze a növényt az ültetőgödörbe és a földet is. A növény legyen függőlegesen, 90 fokos szöget zárjon be a talajjal. A ferdén ültetett növényekkel később sok gondja lehet, és ez a módszer a növények számára sem megfelelő. 

Az ültetés minősége kihat a rózsa későbbi életére

A gyökérnyakig takarja be talajjal a növényt, képezzen köré tányért azért, hogy az öntözővíz vagy esővíz valóban a gyökerekhez jusson. Ha gyökérnyakba oltott a rózsa, a gyökérnyak kerüljön a talajba. Ha konténeres rózsát ültet, akkor nem lesz sok gondja, ugyanis a konténerben a megfelelő magasságban ültetettek a növények, így nagyjából csak át kell helyeznie a cserépből a talajba.

Ültetés után bőségesen (szinte iszapot képezve) öntözze be a növényt. Innentől kezdve 2 naponta öntözze a rózsát kisebb vízadagokkal, amíg a növény ’be nem állt’, vagyis nem kezd el új gyökereket és hajtásokat hozni.

A rózsa metszése

Rendszerint a metszés a legproblémásabbnak ítélt művelet a rózsák gondozásánál, ez az a feladat, amely sokakat visszatart a rózsa telepítésétől, ugyanis nehéz, összetett művelet hírében áll. Ön azonban ne ijedjen meg, a rózsa metszése a valóságban egyáltalán nem túl bonyolult tudomány, bár az igaz, hogy némi tanulás és gyakorlat szükséges hozzá, de a fogásokat hamar el lehet sajátítani.

A rendszeres metszés elengedhetetlen

A rózsametszésnek szerencsére bőséges internetes és hagyományos papíralapú irodalma van, lehet tehát honnan ötletet meríteni. A rózsametszés azért fontos, mert a visszavágással egyrészt rózsája szép külalakját, formáját alakíthatja ki, másfelől az elhalt rózsarészek (virágok, levelek) lemetszésével a növény egészségét tarthatja fenn.

Rózsametszés lépésről-lépésre:

- A rózsákat általában tél végén, kora tavasszal kell megmetszeni, amikor a növény későbbi formájának kialakítását alapozzuk meg. Akadnak kertbarátok, akiknek az év eleji metszés kicsit drasztikusnak tűnik, de ne ijedjen meg, bátran használja a metszőollót!

- A rózsák tavaszi metszése során úgy vágja vissza a hajtásokat, hogy a vágást a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtse meg. A felső rügy abba az irányba nézzen, amerre az új hajtást nevelni szeretné! - A rózsa tavaszi metszése során alakíthatjuk ki a rózsa alakját, formáját, ezért a metszéseket alaposan átgondolva ejtse meg.

Az alábbi videómban a rózsák tavaszi metszését mutatom be:

- Év közben a rózsát csak akkor szükséges megmetszeni, hogy ha elszáradt virágokat, leveleket, növényi részeket lát rajta. Ekkor nem szabad túl erőteljesen visszavágni a szárakat, mert később, a tél beálltával a rózsa visszafagyásának esélye fog megnőni.

- A rózsa metszéséhez mindig tiszta, éles metszőollót használjon, a csorba vágófelület betegségek megjelenéséhez vezethet, a szennyezett pengék pedig fertőzéseket vihetnek át egyik növényről a másikra!

A rózsa gondozása

Öntözés

A rózsák vízigénye jellemzően magas, a rózsa öntözésére rendszerint 8-12 naponta kell sort keríteni, attól függő gyakorisággal, hogy az időjárás nedves, vagy szárazabb. Értelemszerűen esős hetekben ritkábban, aszályos időszakban gyakrabban kell a nedvességet pótolni.

Rózsáit rendszeresen öntözze!

A rózsák öntözését kannával (ún. árasztásos módszerrel – vagyis a vizet óvatosan a tövekhez öntve) ajánlott elvégezni, a kisebb-nagyobb nyomással működő kerti locsolók használata nem ajánlott, és jobban teszi, ha mellőzi a felülről spriccelést (az eső imitálását), ezzel ugyanis a gombás megbetegedések megjelenését segítheti elő. Egy rózsatő egyszerre átlagosan 10-15 liter vizet igényel, a mennyiséget könnyen beállíthatja mércével rendelkező kannát használva.

Tápanyag ellátás

A rózsák nagy általánosságban tápanyagigényes növények, általában a tápanyagdús, gazdag közeget kedvelik. A rózsa táplálását már az ültetésnél el kell kezdeni, az ültetőgödör alját érdemes vastagon kibélelni érett marhatrágyával, és/vagy komposzttal, hogy a meginduláshoz szükséges tápanyagok rendelkezésre álljanak (azonban az ültetőgödör aljára helyezett trágyát mindig be kell fedni földdel, hogy a gyökerek ne érintkezhessenek közvetlenül azzal.

A bőséges virágzáshoz a növényt el kell látni tápanyaggal

A szakszerű rózsaültetéssel nagyjából egy évre biztosított a rózsa tápanyagellátása, a későbbiekben pedig évente egyszer, négyzetméterenként 5-10 kg érett istállótrágyát szükséges kihelyezni a tövekhez, valamint hasonló időközönként komposztot is adagolhat rózsáinak. A talajt illetően fontos feladat lesz még a tömörödöttség rendszeres megszüntetése, például kézi kultivátoros, vagy kapás talajlazítással.

Rózsa növényvédelem

Mint minden dísznövény, a rózsa is megbetegedhet időnként, sajnos néha el is pusztul emiatt. Tudni kell, hogy a rózsabetegségek megjelenéséhez, és súlyosra fordulásához nagyban hozzájárul az, ha a növény a nem megfelelő gondozás miatt legyengült, erőtlen. A betegségek kivédésében tehát első a prevenció, ami azt jelenti, hogy a rózsát szakszerűen, odafigyelve kell gondozni, hogy mindig a lehető legjobb kondícióban legyen, és magától vissza tudja verni a támadásokat.

Kártevők is megtámadhatják

Természetesen betegségmentes rózsa nem létezik, a megszokott rózsabetegségek, így például a lisztharmat, a mozaikvírus, a csillagpenész, a rózsarozsda bármikor felüthetik a fejüket, és a rózsáknál a tetvesedés sem túl ritka, de a sor még folytatható.

Meg kell említeni, hogy ahogy minden termék esetében, úgy a rózsák közt is léteznek minőségi különbségek, a megbízható forrásból származó, gondosan előnevelt, márkás rózsatövekkel mindig nagyobb az esély a problémamentes fejlődésre!

Fontos feladatok az év szinte minden szakaszában

A rózsák ősszel

Ha vége a nyárnak és a virágzási szezonnak, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni a rózsáinkról. Pedig ilyenkor is sok tennivalónk lesz illatos barátainkkal. Fontos a rendszeres öntözés és a tápanyagutánpótlás. A fagyos idő érkezése előtt (ez általában október vége) 4-5 héttel már ne juttasson ki tápanyagot, mert akkor a növény továbbra is vitális marad, zöldellni fog.

Bővebben is olvasna a rózsákról? Akkor tekintse meg az alábbi cikkemet!

Ez nagyon szép látvány lehet, de sajnos ezzel többet ártunk, mint használunk számára. Ugyanis emiatt nem tud felkészülni a télre, nem tud megfelelően megtörténni a lombhullás, a fás részek megfelelő kialakulása. Az ilyen növények tele veszélyes lesz, ugyanis könnyen kifagyhatnak.

A teleltetés is fontos

A rózsák teleltetése

Az ősz elmúltával, az első keményebb fagyok megérkezésekor a rózsákat fel kell készíteni majd a hideg időszakra. A rengeteg féle rózsafajta többsége ugyan nem kifejezetten fagyérzékeny, sőt, sok típus teljesen télálló, ugyanakkor a hirtelen megérkező erős, extrém hidegek károsíthatják a töveket, ezért szokás a rózsát az ősz végén kupacolni. Nézzük ezt a témát kicsit bővebben is!

A téliesítés folyamata

A rózsáknak rengeteg típusa van, az ember nem győz közülük válogatni. A télálló képességük viszont nem minden esetben ugyanolyan. Vannak a télnek ellenállóbb fajták is már, hiszen ez is egy fontos nemesítési szempont, de ha nagyon egyszerűen szeretném meghatározni ezt a kérdéskört, akkor azt mondanám, hogy az eredeti fajhoz közelebb álló, természetesebb típusok ellenállnak a fagynak és a zimankónak - ilyenek a futórózsák, a termetes bokorrózsák, a floribunda és a polianta típusok és a vadrózsák. Az esetükben nincs különösebb tennivalónk a télen (csak fiatal korban, vagyis ültetés után 1-2 évig). Ezek a típusok vígan mosolyogják át a telet.

A magastörzsű rózsák koronáját is érdemes textillel beburkolni a leghidegebb napokon - de persze a felkupacolást sem szabad elfelejteni, ahogyan a képen tették

Azonban a nemesített, nagy virágokkal rendelkező, kényesebb fajtáknál nagyon is szükséges a téli fagyvédelem. Ilyenek a teahibridek, a történelmi, a romantikus rózsák, és a magastörzsű, vagy épp a miniatűr rózsák is. Az esetükben az első nagy hidegek előtt húzzunk földkupacot a tövükre és figyeljünk, hogy ne sértsük meg a növényt, hiszen ilyenkor nagyon nehezen regenerálódik. A talaj lehet zsákos virágföld, de ennek hiányában a kerti föld is megfelelő. A lényeg az, hogy ne a rózsa körül ássuk fel a talajt és fedjük be vele a növényt, hiszen így megsebezhetjük a rózsánkat.

A rózsák téliesítése sok fajtacsoportnál fontos

A keményebb időszakban pedig fedjük le mulccsal vagy textillel. Fontos, hogy ne használjunk műanyagot, ugyanis ezen keresztül a növény nem tud szellőzni és el is pusztulhat. A felkupacolás során 15-20 cm vastagon takarjuk be a növényt. Ne vágjuk vissza a töveket a felkupacolás előtt! Ne okozzunk rajta sebeket, mert így könnyen megfázhat vagy beteg lehet.. Csakis az ekkor beteg, vagy száraz hajtásokat érdemes ilyenkor eltávolítani, minden mást majd tavasszal.

Fontos az időzítés a rózsák teleltetésénél?

Nagyon is fontos. Igen, ősz végén már kevesebb a kertben a feladat, de a fennmaradó szabadidőnket ne arra szánjuk, hogy betakarjuk a rózsát még jó időben. Ezzel csakis árthatunk a növénynek, hiszen ha idő előtt felkupacoljuk, még a nedvkeringés leállása előtt, megbetegíthetjük szegényt. Várjuk meg a hideget!

Ha pedig nagyon él bennünk a gondoskodás az ősz melegebb napjaiban is a rózsa iránt, akkor vágjuk le az elnyílt virágokat, a száraz hajtásokat és gereblyézzük össze a rózsabokor alól a lehullott leveleket. Ez utóbbi művelet azért fontos, mert a levelek sok (általában gombás és baktériumos) betegséget terjeszthetnek és szolgálhatnak áttelelő helyként tavaszig. 

A vadrózsák nem igényelnek különösebb gondoskodást tél előtt

A tél beállta előtt csak ritkán öntözzük a rózsát, kezdjük el felkészíteni a télre, és ne adjunk már tápanyagot neki. Ha folyamatosan tápanyagot kap tőlünk, akkor fel kell dolgoznia azt, és ez a folyamat nem engedi, hogy megfelelően fel tudjon készülni a hidegre. Az így telelő rózsa nagyobb eséllyel lesz beteg vagy fagy meg.  

Olvassa el ezt a cikkemet is a rózsákról!

Talán még annyival kiegészítem ezt a részt, hogy ne metssze meg ősszel a rózsáit! Ez nagyon káros folyamat ilyenkor - ahogy ezt fent is említettem. Várjuk meg vele a tavaszt és ilyenkor indulhat a rózsametszés!

Fegyvertény a megfelelő időben történt kezelés

…és jöhet a tavasz!

Milyen tavaszi teendőink vannak a rózsákkal? Először is a legfontosabb, hogy a téli felkupacolást eltávolítsuk. Ezt a feladatot nem szabad sokáig húznunk, mert a rózsa hamar kihajt. Ekkora pedig már nem szabad a kupacoknak a növények tövénél lenniük. A második fontos dolog a metszés, amelyről fentebb már bővebben is szó esett.

Amennyiben ezzel is készen vagyunk, akkor jöhet – a rózsánk állapotához mérten – a tápanyagutánpótlás, a rendszeres öntözés, majd egy pár hónap múlva a virágtenger.

Ismerje meg a legáltalánosabb rózsa fajtákat!

Ha idáig eljutott az olvasásban, akkor mostanra már biztosan látja Ön is, hogy a rózsa gondozása nem kifejezetten nehéz feladat, sőt, Ön akár kezdő kertbarátként is bátran belevághat a rózsatartásba! Nem mindegy azonban, hogy melyik rózsafajtát választja! Mikor azt mondjuk, hogy „rózsa”, akkor tulajdonképpen egy hatalmas növénycsalád gyűjtőnevét használjuk, a gyakorlatban számos különféle rózsafajta hozzáférhető, melyek tulajdonságai és felhasználási lehetőségei merőben eltérőek lehetnek.

Ismerje meg cikkemből a magastörzsű rózsákat is!

A virágágyi ágyás rózsák, más néven parkrózsák…

…a legsokoldalúbban felhasználható, legkiegyensúlyozottabb tulajdonságokkal rendelkező rózsák. Kerti, virágágyi rózsaként leginkább ezek javasoltak, így ha Ön csupán pár tő szép megjelenésű, könnyen gondozható, bármilyen kertstílushoz illeszkedő rózsát vásárolna, mindenképp ezek közül szemezgessen!

Jól mutatnak a parkokban

Ezek a rózsák kompakt méretűek, magasságuk 60 és 150 centiméter közötti, így a kisebb és a nagyobb kertekben egyaránt jól mutatnak. Változatos szín-, és formaviláguk, bódító illatuk miatt felhasználhatóságuk univerzális.

A csoport neves tagjai például a 'Chewgentpech', vagy a 'Mewrouw Nathalie Nypels'

Itt nézheti meg parkrózsa kínálatomat!

A mini virágágyi törpe rózsák

…legjellemzőbb tulajdonsága a méretük, magasságuk jellemzően alig haladja meg a harminc centimétert, ezért remekül illenek oda, ahová nagyobb társaik már nem férnének el, vagy nem mutatnának jól. A törpe rózsák felhasználási területe széles, alkalmasak balkonládás, dézsás ültetésre, így díszíthetik az erkélyt, vagy a teraszt, és ültethetőek nagyon kicsi előkertekbe is. A mini virágágyi törpe rózsák sziklakertekbe is telepíthetőek!

Népszerűek a törperózsák között a BayTM' és a 'Dopey' fajták. 

Tekintse meg mini virágágyi törperózsa kínálatomat!

A teahibrid rózsák…

…könnyen felismerhetőek, ezek alkotják ugyanis a királykategóriát a rózsák között! A teahibridek megjelenése elegáns és különleges, hosszú, daliás szárakon hozzák jellemzően egyesével virágjaikat, így a kertben is esztétikusak, de vágott virágként is a legmutatósabbak közé tartoznak.

Itt nézheti meg a teahibrid rózsakínálatomat!

A teahibrid rózsák ültetésével angolparki, kastélyparki hangulat hozható a kertbe, a sudár rózsaszálak komolyságot, arisztokratikus bájt hordoznak, érvényesülésükhöz általában nagyobb, nyílt tér szükséges. A teahibrid rózsák illata nem minden esetben intenzív, egyes változatok gyengédebb, míg más fajták átható rózsaillattal ajándékozzák meg a kertet. Népszerű tehibrid fajták például a 'Golden Tower' vagy a 'Madame Caroline Testout' fajták.

A talajtakaró rózsák…

…nem csupán szépek, hanem nagyon praktikusak is! Ezek a rózsák alkalmasak arra, hogy elfedjenek, beborítsanak olyan parlagi kertrészeket, melyeket nem használ, ugyanakkor valamilyen dísznövénnyel dekorálna.

Itt rendelhet talajtakaró rózsákat kertészetemből!

A talajtakaró rózsák robosztusak, tél-, és fagyállóságuk kiváló, kevés gondozással is beérik, így tökéletesek arra a célra, hogy használaton kívüli területek díszes takarói, elfedői legyenek! Egyes típusok felálló szárral rendelkeznek, míg mások kifejezetten földközeliek maradnak, négyzetméterenként általában 2-6 tő ültetésével már tökéletes takaróhatást lehet elérni.

A futórózsák…

…is a szépséget és a praktikumot egyesítik, csak nem vízszintes, hanem függőleges felületeken. Speciális felhasználhatóságukkal kiemelkedő látványhatás érhető el a kertben. A futórózsáknak mindenképpen támrendszerre van szükségük, ami lehet drótháló, oszlopos, huzalos támaszték, vagy éppen pergola is, de befuttatható a kerítés, a házfal.

A futórózsák telepítésének csak a képzelet szabhat határt, a lehetőségek szinte végtelenek. Készíthetőek egyedi megjelenésű ívelt, figuratív támrendszerek is, melyek rózsával borítva extravagáns hatást nyújtanak majd!

Tekintse meg futórózsa kínálatomat!

Természetesen a rózsafajták köre még ennél is szélesebb, az érdeklődők számos szempontot követve válogathatnak, például illatintenzitás alapján, vagy a történelmi fajták közül szemezgetve, de akár a kifejezetten romantikus hangulatot árasztó rózsák csoportját is választhatja!

Ismerje meg a legfontosabb rózsákat!

Remélem, hogy mostanra már Ön is kedvet kapott a rózsaneveléshez, ha pedig eddig is rózsabarát volt, akkor bízom benne, hogy lelkesedése csak tovább nőtt!

Amennyiben még ültetés előtt áll, azt ajánlom, nézzen körül online kertészetemben, hiszen egyedülállóan gazdag rózsaválasztékkal állok a rózsakedvelők rendelkezésére, eladó rózsáim mind hazai termesztésű, kiemelkedő minőségű, folyamatosan ellenőrzött dísznövények!

Tekintse meg a kertészetemben kapható rózsaféléket!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!