Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Nyílt levél

Nyílt levél az országgyűlési képviselőknek a kertészeti árudák vasárnapi bezáratásának következményeiről
 
Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úrhölgy! Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr!
 
Újra nyílt levélben fordulok Önökhöz, miután kicsit több mint egy évvel ezelőtti levelem nem került megfontolásra, a kertész szakma érveit nem vették figyelembe. Egy évvel ezelőtti levelemet erre a sorra kattintva olvashatják el.
 
Az alábbiakban röviden 3 pillérre építettem fel az Önök rossz – és a továbbiakban fenntarthatatlan – döntésének következményeit:
 
1.   Mit okozott az Önök döntése, miszerint a kertészeti árudákat vasárnap bezáratták?
 
-      a 2015. március 15-én életbe lépő törvény után az összes kertészeti áruda több héten keresztül vasárnaponként a betarthatatlan törvény ellenére betartotta a szabályozást.
-      a vasárnapi bevétel biztosan elveszett, hiszen ez egy szezonális szakma, ahol a bevételeket alig 5 hónap alatt kell megtermelni, míg a cégköltségek, járulékok és adókat egész évben kénytelen fizetni.
-      ami forgalom valamelyest áttevődött szombatra az  - a jól menő árudákban - embertelen feladat elé állította az ott dolgozó kiszolgálást végző kertész kollégákat, többségükben nőket, édesanyákat. (Azt ugye senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy széleskörű latinnév ismeretet igénylő vevőorientált munkára a képtelen szabályozás miatt heti egyetlen napra fel lehet venni még egy embert. )
-      majd a kertészeti szezon április közepi természetes módon megnövekedett forgalmának következtében a hazai kertészeti árudákból (számuk 300 – 400 körül lehet) nagyjából 50 – 100 áruda úgy döntött: nem fogja tudni kigazdálkodni a létét veszélyeztető szabályozásból fakadó bevétel kiesést és
meghajlítja az igazságot
 
és vasárnaponként virágbolttá változva kinyit.
 
2.   Hogyan reagálták le a kertészeti árudák a szakma érveit figyelmen kívül hagyó törvényt?
 
-      többségük fogcsikorgatva betartja, mert pici vagy közepes családi vállalkozás és fél, és mert még az életidegen törvényt is betartja.
-      ugyanakkor az értelmetlen szabályozásból a fennmaradásukat mérlegre tevő  - döntően nagyobb, sok embert foglakoztató - árudák a virágboltokra vonatkozó kivétel kategóriába menekültek.
 
Mindezt így kell elképzelni:
 
Az adott kertészeti áruda vezetője bement a helyi jegyzőhöz, és azt mondta neki: mi vasárnaponként leválasztunk a több ezer négyzetméteres eladótérből 150 négyzetmétert, családtagokkal fogunk árusítani és mintha virágboltként lennénk nyitva, kinyitunk minden vasárnap reggel 6:00 – 12:00 óráig.
 
Erre több tucatnyi jegyző mondhatott igent.  Figyelmen kívül hagyva, hogy a kertészeti árudák
-      területe több ezer négyzetméter
-      árbevételüknek kétharmada nem vágott virágból származik
 
3.   Mindezeket végiggondolva az alábbiakra válaszoljanak kérem konkrétan:
 
-      mi lesz ha a tavalyi év tapasztalatai után a többi kertészeti áruda is felbátorodik és kinyit vasárnap?
-      mi lesz azzal, hogy egy közel 2 milliárdos forgalmat bonyolító, háttérkiszolgálókkal együtt több tízezer család megélhetését biztosító szakma  egy teljes éven keresztül felborult versenyhelyzetben  működött?
-      Ugye a több százmillió forintos növény készlettel rendelkező, sok ezer család megélhetést biztosító, de a szabályt az életben maradásukért be nem tartó árudákat nem büntetik meg veszélybe sodorva ezzel az ott dolgozók munkahelyét?
-      Nyomatékosan kérem, hogy ne frusztrálják tovább ezzel a betarthatatlan szabállyal a hazai zöld szakma vállalkozóit!
 
Jelöljenek ki egy képviselőt aki arca lehet a tárgyalásoknak és felelőse a kertészeti szakmával haladéktalanul megkezdendő tárgyalásoknak.
 
Öntsenek tiszta vizet a pohárba és fogalmazzanak meg egyértelmű szabályozást a kertészetek nyitva tartását illetően, melyet kizárólag a kertészeti szakmával egyeztetve lehetséges meghatározni.
 
Az alábbiakban a Demján Sándor vezette VOSZ főtitkárjával, Dávid Ferenccel vettem végig pontról pontra a fent körülírt továbbiakban fenntarthatatlan helyzetet:
 
 
 
A kertészeti árudákban dolgozók érdekében tehát az az igény és kérés fogalmazódik meg a Törvényhozás felé, hogy kezdjenek a szakma képviselőivel egyeztetéseket, és korrigálják a vasárnapi korlátozásokat!
 
Ezt a nyílt levelet eljuttatom az Országgyűlés minden egyes megválasztott képviselőjéhez, akihez találtam nyilvánosan elérhető e-mail címet, valamint a hazai média szereplőihez.
Levelem célja kizárólag a szakmámra nézve súlyos következményekkel járt vasárnapi üzletbezárásra való figyelem felhívás volt, mely szándékom szerint nélkülöz mindennemű pártpolitikai felhangot.
 
Megyeri Szabolcs
kertész
Budapest, 2015. Január 5. Budapest, 2016.március 16. 
 
A Magyar Díszkertészek Szövetsége és a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének,  Dr. Orlóci László MDSZ elnök és Biza Klára Makert elnök közleményét   itt olvashatja el.
 
Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok