Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Levisticum officinale - Lestyán

1.990 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 9-10,5 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim 2024-ben egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Levisticum officinale - Lestyán főbb jellemző

 

Jellemzők: A lestyán felfelé törekvő, terebélyes, közel két méter kifejlett magasságú évelő gyógy- és fűszernövény. Levelei összetettek, középzöldek, aromás illatúak. Gyöktrözse elágazó, sárgásbarna színű, szivacsos.

A levelei aromás illatúak, mely aromát a gyöktörzs is hordozza, sokszor nevezik „ételízesítő növénynek”, mivel azok fő alkotó elemeként ismerik legtöbben az ízét. Ipari felhasználásra a föld alatti részeit (levistici radix) gyűjtik be.

Magas illóolajtartalmú növény, de cukortartalma sem elhanyagolható. A leveleket kihajtástól folyamatosan szedhetjük és a zellerhez, petrezselyemhez hasonlóan zöldfűszerként használhatjuk fel.

A gyöktörzs a 3. évtől szedhető fel az őszi időszakban. Gyógynövényként felhasználva emésztőrendszeri panaszok esetén sikerrel alkalmazható, megelőzi a felfúvódást, étvágyjavító és emésztésgyorsító.

Talajigény: Középkötött, nyirkos talajon fejlődik a legszebben.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, talaját óvjuk a kiszáradástól.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény. A vegetációs időszak alatt a nitrogén utánpótlást meghálálja, mivel nagy lombozatot nevel.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldi termesztésre alkalmas növény. A talaját óvjuk a kiszáradástól, mulcsozzuk vagy szalmával takarjuk. Amennyiben nem kívánunk magot fogni, úgy a megjelenő virágszárat törjük ki. 3-5 évente célszerű átültetni a növényt, ekkor végezhetünk tőosztást is.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny.

Fontos tudni:
Fényigény: Nagy
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 150-200 cm
Ajánlott sortáv: 100 cm
Ajánlott tőtáv: 70 cm
Virágzási idő: Június - Augusztus
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom