Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Használjon geotextilt és legyen könnyen gondozható a kertje!

Sokan nem tudják, de a geotextil számos területen felhasználható kertészkedés során, legyen szó veteményesről, előkertről, utcafronti részről vagy virágágyásról. Minimális kiadással hadat üzenhet a gyomosodásnak, egységes, dekoratív látványt hozhat létre birtokán, a fenntartási munkálatokat pedig minimálisra csökkentheti.
Engedje meg, hogy bemutassam Önnek a geotextilt, melynek segítségéve egy új korszak kezdődhet el a kertjében.

Tulajdonképpen mi az a geotextil?

Ha lát valahol egy gyönyörű, gyommentes virágágyást és valahogy az egész olyan egységes és dekoratív, akkor elképzelhető, hogy a kert tulajdonosa már élvezi a geotextil használatának pozitív hatásait. Ez tulajdonképpen egy tűnemezelt szálszerkezetű, filcszerű textil anyag, amelynek igen sokféle felhasználási módja létezik.

Alapvető funkciói közé tartozik az elválasztás, szűrés, hőszigetelés, gyomelnyomás, valamint a vízelvezetés is. Kiváló hőszigetelő tulajdonsága révén pedig nyáron a szárazság, télen a fagy ellen véd. Sűrű szálszerkezetének köszönhetően kiválóan felfogja a talaj apró szemcséit, miközben a vizet átengedi.

A teljes geotextil választékot ide kattintva tekintheti meg webáruházamban

Pontosan mire jó a geotextil?

Alapvetően négy fő terület van, ahol érdemes geotextilt használni. Lássuk, melyek ezek!

Bátran használhatja, ha egy adott területre talajtakaró növényeket vagy háncsot szeretne helyezni. Amennyiben a művelet előtt lerak egy geotextíliát a területre, megakadályozhatja a talaj kiszáradását és elkerülheti a felesleges gyomosodást is.

Szintén kifejezetten hasznos a különböző zöldségek és bogyós gyümölcsök ültetésénél is, kiemelten a paradicsom, valamint a szamóca esetében. Előbbinél a geotextil segítségével például elkerülhető, hogy az öntözés során felcsapódó víz elrohassza a paradicsom szárát. A szamóca termését pedig többé nem szükséges a sárból kiszedegetni és nem kell aggódni amiatt sem, hogy esetleg romlásnak indul a nedvességtől, még mielőtt leszednénk.

A harmadik praktikus terület a különleges talajigényű növények világa, ahol tulajdonképpen cserép helyettesítőként alkalmazható a geotextil. Egy speciális földkeveréket igénylő áfonya vagy hortenzia esetén például így lehet megteremteni a megfelelő körülményeket, melyek az adott növény számára szükségesek. Tehát ha lát egy földbe ültetett, gazdagon termő áfonyabokrot, szinte biztos lehet abban, hogy geotextilt használt a kert tulajdonosa.

Mindezek mellett a tiszta munkavégzéshez is fontos kellék a geotextil, ebben a videóban például láthatja, hogy ültetek el egy császárfát úgy, hogy sem a gyep, sem pedig a térkő nem szennyeződik be.

A geotextil ugyanaz mint az agroszövet?

Nem, fontos a két dolog között különbséget tenni. Az agroszövetet legtöbbször kertészetekben sétálva láthat az ember, ez a fekete fólia, amelyen helyet kapnak a növények az ilyen árudákban. Ezt látva sokan kedvet kapnak hozzá, milyen jó lenne például gyomfojtásnak használni ezt a saját kertben. Tudni kell azonban, hogy ez egy ilyen filces anyag, mely kifejezetten kertészeti technológiákhoz készült, helyette házi kertekbe inkább a geotextíliák használata ajánlott.

Ebben a videóban megnézheti, mi a különbség a két anyag között.

A geotextil használata nem bonyolult!

Sokan azért nem használják, mert úgy vélik, a geotextil lerakása és használata összetett feladat és egy laikus számára lehetetlen megfelelően elhelyezni azt. Mások pedig azért mondanak le róla, mert nem gondolják, hogy egy már beültetett kertben is használható ez az anyag.

A helyzet viszont az, hogy akár beültetett, akár még a munkálatok előtt álló területről van szó, a geotextil lerakása nem bonyolult feladat. A növények elültetése előtt könnyebb dolgunk van. Ilyenkor a rögzítés után fontos kijelölni az ültetendő növények számára az ideális sor- és tőtávolságot.

A megjelölt helyekre egy olló segítségével vágjon egy X-et, ide kell ugyanis kialakítani az ültetőgödröt. Miután elhelyezte a növényt, a textilt igazítsa úgy, hogy minél inkább vegye körbe a gyökerét. Ha mindezzel elkészült, már csak egy alapos öntözés szükséges.

A növények ültetése után is van lehetőség a geotextília lerakására. A fólia leterítése után az ágyás szegélye mentén ásson le 20 cm mélyen, majd a fóliát a takarni kívánt területtel ellentétes irányba hajtsa ki és egyszerűen fűzze be a végét. Ezután már csak annyi a feladat, hogy a kiásott földet visszatöltse és tömörítse majd a végén ráhajtva a fóliát el is készült az első munkálatok egyik része.

Ott, ahol a növények vannak egy olló segítségével vágjon X-et a textilbe, majd a fóliát a növény gyökeréhez szorosan hajtogatva esztétikussá teheti a területet. Higgye el, senki nem fogja észrevenni a textilt, viszont a gazdagon virágzó és termő növényekre mindenki felfigyel majd.

Minderről részletesen írtam már az oldalamon, ide kattintva részletesen olvashat az egyes lépésekről.  

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: geotextil