Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Olympia' eper palánta

990 Ft
Kiszerelés
Konténeres

Közép-középkéső eper palánta

Konténeres szamóca (eper) palántáim egész évben rendelhetőek.

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az 'Olympia' eper palánta főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Olympia’ szamóca fajtát gyors növekedési erély jellemzi. A télállósága kiváló, az erős fagyok sem károsítják. Levelei a többi fajtához hasonlóan összetettek, fűrészes szélűek. Korán termő fajta.

Virágai fehér színűek és május közepétől június végéig nyílnak. A fajta rendkívül bőtermő, hiszen egy bokorról akár fél kilogramm termés is szüretelhető. A terméseket több menetben takaríthatjuk be. A gyümölcs maga nagy méretű, széles, kúp alakú sötét vörös színű.

A felület jellegzetességét adó aszmagok kisméretűek, sűrűn állók és a gyümölcshúsba mélyednek. Ízanyagai kellemesek elsősorban az édes íz dominál. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas fajta, de piaci fajtaként is nagyüzemben is alkalmazható.

Talajigény: Normál kerti talajra is telepíthető, de ideális számára a laza szerkezetű, enyhén savas kémhatású, tápanyagban gazdag talaj, mely kiszáradásra nem hajlamos.

Fény- és hőigény: Az egyszer, illetve folytontermő fajták fényigényesek, árnyékolásukat érdemes kerülni.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de száraz időszakokban rendszeres öntözést igényel, e nélkül hozama jelentősen csökkenhet.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az eper gondozása egyszerű feladat, ha a telepítést körültekintően végezzük. Ez kétféleképpen történhet, talajtakaró geotextil vagy szalma takarás alkalmazásával vagy ezek nélkül.

A telepítés esetében töveket 30-40 centiméteres tőtávra és ugyanennyi sortávra ültessük. A telepítés előtt érett komposztot vagy trágyát juttassunk ki a talajba, így megalapozva a gyors fejlődést és a bő termést.

A beállt állományban az elhalt leveleket távolítsuk el, valamint száraz időszakokban öntözzük. Mivel indáival terjed, ha nem szeretnénk, hogy kertünkben egyeduralkodó legyen, így ritkítsuk az állományt.

Kártevők, betegségek: Feltűnő gombás betegsége a szürkepenész (Botrytis), mely során a bogyók indulnak rothadásnak.

A levélbetegségei a lisztharmat, a mikoszferellás, diplokarponos és cítiás levélfoltosság. Gyökérbetegségei a fitoftora, verticilliumos hervadás és fuzárium.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 20-30 cm
Sor- és tőtávolság: 30×40 cm
Termésérés: Május – Június vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, piaci áru

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: késői
Kiszerelés Konténeres

Videók