Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula' - Csüngő vörös bükk (extra méretű koros)

132.490 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: fágusz szilvatika) 

Szállítási méret: 80-100 cm magas, háromszor faiskolázott fa
Kiszerelés: földlabdás
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

A földlabdás kiszerelésű növényeink elültetésének az ideális időszaka tavasszal, lombfakadás előtt, fagymentes időben február vége és április eleje között, valamint ősszel október 20 - a és december eleje között lehetséges. A tavaszi és őszi időszakon túl, egész évben ezek a növények konténeres kiszerelésben elérhetők, ültethetők.

A Méret és Kiszerelés változatoknál használt rövidítések Jelmagyarázata.

Fontos: Ön egy speciális kiszállítást igénylő díszfa oldalán jár.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a bükk Európában mindenütt elterjedt, Magyarországon is őshonos 20-30 m magas, terebélyes, formás, dekoratív lombhullató fa. A fiatalabb fák koronája karcsú, az idősebbeké viszont széles, kúp alakú, felfelé ívelő.

A ’Purpurea Pendula’ fajtát 1865-ben Németországban nemesítették és merőben eltér méretében és megjelenésében is az alapfajtól.

Habitus: kb. 3-5 m magas, lassú növekedésű, ágai, hajtásai ívben lefelé hajlanak, emiatt koronája szélesen csüngő. Lombozatát 5-10 cm-es, tojásdad és elliptikus, hullámos szélű, fényes, kihajtáskor vérvörös, később feketésvörös, ősszel bronzszínű levelek alkotják.

Virág: termős virágzatai zöldesfehérek, szőrös fejecskét alkotnak, a porzósok sárgásak, 5-6 cm hosszú kocsányon lógó barkavirágzatban helyezkednek el, április-májusban nyílnak.

Termés: háromélű, fényes, barna makk, melyet bozontos, puha töviskés, felnyíló kupacs vesz körül.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott, meszes, üde talaj ideális a számára. 

Fényigény: nagy, napos, világos helyre ültessük, a lombszíneződés csak ebben az esetben lesz megfelelő.

Vízigény: közepes, rendszeresen öntözzük, de a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető, fagytűrése kimagasló, betegségekkel és kártevőkkel nem igazán kell számolni.

Társítás és elhelyezés a kertben: a bükk az egyik legszebb megjelenésű parkfa, ami tömött, terebélyes koronája révén nagyszerű árnyékot biztosít a forró nyári napokon. A számos, különböző formájú és lombszínű kertészeti változatának köszönhetően megtalálhatjuk a kertünkbe leginkább megfelelőt.

A 'Purpurea Pendula' fajta pedig különösen alkalmas arra, ha egy feltűnően dekoratív, kiváló fókuszpontot jelentő, különleges fát szeretnénk, ami szoliterként, de társításba helyezve is meghatározó eleme lehet kertünknek.

Amennyiben egy hosszan díszítő, harmonikus színvilágú, illatban gazdag összeállítást alakítanánk ki a felhasználásával, válasszuk a mindössze 80-100 cm magasra növő, gömb habitusú, gazdag virágzású ’Piri’ babérmeggyet és a kihajtáskor pirosas-bronzos, majd sárgászöld levelű ’Magical Carpet’ gyöngyvesszőt.

A halvány rózsaszínű, teltvirágú, intenzív illatú ’Constanze Mozart’ és a barackos-rózsaszín ’Delpabra’ floribunda rózsák, valamint a krémes narancssárga-rózsaszín árnyalatokban tündöklő ’Canary Brilliants’ itoh bazsarózsa nagyszerűen illenek a bükk színvilágához.

Az összeállításba mindenképpen adjunk helyet a sásliliomoknak, mint amilyen a mélylila, szinte fekete virágú ’Black Stockings’ és a fehér szirmú, bíboros torkú ’Blueberry Candy’ fajták.

A szegélyrégiót a mélybordó színnel árnyalt levelű 'Purpurascens' kerti zsályából telepített foltokkal alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Prunus laurocerasus 'Piri klón' – Törpe babérmeggy
Spiraea japonica 'Magical Carpet' – Sárga lombú gyöngyvessző
Rosa 'Constanze Mozart®' - rózsaszín - virágágyi floribunda rózsa
Rosa 'Delpabra' - rózsaszín - virágágyi floribunda rózsa
Paeonia itoh 'Canary Brilliants' – Itoh bazsarózsa
Hemerocallis 'Black Stockings' – Sásliliom
Hemerocallis 'Blueberry Candy' – Sásliliom
Salvia officinalis 'Purpurascens' - Bíboros kerti zsálya 

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 3-5 m
Kifejlett szélesség: 2,5-3 m
Ültetési tőtáv: 3 m
Virágzási idő: április – május
Méhlegelő: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: közepes
Lombhullató: igen

Felhasználási terület: évelő- és cserjeágyak központi vagy háttérnövénye, szoliter, cserjecsoportok háttere, erdei kert, madárbarát kert, rovarbarát kert

Védett tartalom

 

 

Videók