Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ehető termésű díszcserje kertjében

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 16. 15:21:02

A som termését nem csak a madarak fogják csipegetni, hanem Ön is készíthet belőle lekvárokat, szörpöket vagy akár pálinkát is. Késő tavasszal jelennek meg a csoportosan csüngő, halványsárga virágok, melyekből ősszel apró termések fejlődnek. A termések színe függ a fajtától. Egyedül a Lutea fajtának különbözik a színe a megszokottól, mert ennek a bokronak sárga termései lesznek. Ezeket a terméseket le lehet szüretelni és eltenni télre. A leggyakoribb tárolási módjuk az aszalás.

Ekkor a beltartalom semmiben sem fog változni, ugyanúgy megtartja jótékony hatásait. A somfélék termésének C-vitamin tartalma magas, emellett cukrot, illat és zamatanyagot is tartalmaznak. Kissé fanyarkás íze miatt lehet, hogy jobban kedveli majd lekvárban vagy befőttben. Amennyiben túlérett somot talál, vagy úgy tudja leszüretelni, akkor kellemesen édeskés ízű gyümölcsöt fogyaszthat. Éretlen formában szokták sós, ecetes lébe is elrakni, ekkor az olajbogyó remekül helyettesíthető vele. 

Tartalomhoz tartozó címkék: som