Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia 'Black Beauty' – Liliomfa

16.990 Ft

(ejtsd: magnólia)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 5 literes faiskolai konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

A Méret és Kiszerelés változatoknál használt rövidítések Jelmagyarázata.

Védett tartalom
Ár: Díszfa méret: Díszfa kiszerelés: Kosárba
16.990 Ft
M: 40/50
K 5L
Menny.:
20.990 Ft
M: 60/80
K 6L
Menny.:
22.990 Ft
M: 80/100
K 5L
Menny.:
23.490 Ft
M: 100/120
K 5L
Menny.:
49.990 Ft
M: 300/350
K 10L
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Magnolia 'Black Beauty' – Liliomfa főbb jellemző

 

Habitus: 3-4 méter kifejlett magasságú, lombhullató liliomfa.

Virág: Virágai közepesen nagyok, és különlegességük a parfümös illatukon túl a sötétlila, majdnem fekete virágszín. A virágok tulipán alakúak és a szirmok belső oldala krémfehér. Ezzel az összhatással igazi kuriózum.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket.

A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel. Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: Levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A Magnolia ’Black Beauty’ fajta az egyik legsötétebb virágszínű magnóliafajta. Amerikai nemesítésű, Magyarországon teljesen tálálló. Nagyon lassan nő, és viszonylag kis termetű, így bátran választhatják azok is, akik csak kisebb térrel, kisebb kerttel rendelkeznek.

Különlegessége a virág színe, amely szirmainak külső része feketéslila, míg belülről krémszínben pompáznak. Ezt a kontrasztot még különlegesebbé teszi a virágok parfümös illata.

Ehhez az összhatáshoz, amit a fajta nyújt, inkább olyan növények megfelelőek, amelyek méltán kiemelik a fajta különlegességét, s nem elnyomják azt. Ajánlom az árnyékliliomok közül a Hosta 'August Moon' fajtát, vagy a bíbor színű Vinca minor 'Atropurpurea' (Kis télizöld) fajtát, amelyek kiemelik a magnóliát.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 3 m
Ültetési tőtáv: 3 m
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

Felhasználási terület: szoliter, tavaszi kert, előkertek

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 2-3 m
Virágszín: fehér-lila
Virágzási idő: április-május