Hasznos tudnivalók
A Capsicum 'Korál' – Cseresznyepaprika főbb jellemző
Jellemzés: A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó fontos zöldségnövényünk. Hazánkban az egyik legfontosabb zöldségféle, hiszen a magyar konyha egyik fő alapanyaga. Magas a C-vitamintartalma, a víztartalma, viszont a kalóriatartalma rendkívül alacsony. Javasolt végtagfájdalmak, fáradtság kezelésére.
A ’Korál’ a klasszikus, erős cseresznyepaprika, ötvözi a cseresznyepaprikák minden jó tulajdonságát. Kifejezetten csípős ízvilágú fajta. A termése lapított gömb, éretten tűzpiros, fényes. A terméshús vékony vagy közepesen vastag, átlagos tömege 4-7 g. Alkalmas szárításra, majd fűszerezésre, valamint savanyúságként is kiváló választás.
Talajigény: Kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját.
Fényigény: Fényigényes.
Vízigény: Vízigénye viszonylag nagy, gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük.
Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet számára 22-26 °C.
Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni. Ha túl sok nitrogént kap, lerúgja a virágokat, a termést. Fontos neki a kálium a termésérés idején.
Betegségek, kártevők: Paprikaállományunkon megjelenhetnek az atkák, tripszek, levéltetvek. Kórokozók között fontos megemlítenünk a lisztharmatot és vírusos betegségeket. Ha az állományt gyommentesen tartjuk és odafigyelünk a nevelésére, akkor a betegségek, kártevők nagy része mellőzni fogja növényeinket.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Kifejlett magasság: 50-80 cm
Ajánlott sortáv: 60 cm
Ajánlott tőtáv: 40 cm
Kiültetés ideje: a tavaszi fagyok elmúltával (május eleje)
Betakarítás: nyár közepétől késő őszig.
Termés: Kifejezetten csípős ízvilágú fajta. A termése lapított gömb, éretten tűzpiros, fényes. A terméshús vékony vagy közepesen vastag, átlagos tömege 4-7 g. Alkalmas szárításra, majd fűszerezésre, valamint savanyúságként is kiváló választás.