Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ehető sövények

Természetesen a sövénykerítés ötlete nem újkeletű, sőt, talán régebbi, mint az épített kerítéseké, ráadásul egy gondozott, nyírt sövény mindig szebb, mint bármilyen fém, vagy kőkerítés. A jól megválasztott cserjefélékből kialakított térhatároló emellett a védelem terén is roppant hatékony, a sűrű ágrendszerű, tüskés, szúrós növényen átmászni, átbújni sem lehet. 

Galagonya

Gyakran mondjuk, hogy itt vagy ott kolbászból van a kerítés, ami elsősorban nem arra utalás, hogy ehető, sokkal inkább a jómódra és gazdagságra. Ugyanakkor nem lehetetlen dolog, hogy ehető kerítésünk legyen, persze nem kolbászból, hanem fogyasztható termésű bokrokból nevelt sövényből.

Előnyei

A sövénykerítésnek alapvetően rengeteg előnye van. A zöld birtokhatárolók szépek, ízlésesek, illeszkednek a rendezett kert látványába, ráadásul a tüskés fajták kiváló védvonalat alkotnak, sokszor a fémrudaknál, fadeszkáknál, és a szögesdrótnál is hatékonyabban tartják vissza a betolakodókat. Ha ezen jótékony tulajdonságokhoz még az is társul, hogy az élő kerítés ehető termést hoz, akkor tiszta haszonról beszélhetünk.

Hátrányai

Természetesen nincsen rózsa tövis nélkül, vagyis hátrányok is jelentkezhetnek. A sövénykerítés a hagyományos épített elemeknél több törődést kíván, metszeni, formázni kell a bokrokat, különben esztétikai értéküket vesztik. Az anyagiakat tekintve is több az áldozat, hiszen a sövény gyakran kiegészítő öntözést kíván, egyes fajtákat pedig permetezni is szükséges. Aki azonban a sövény mellett dönt, próbálkozhat ehető termésű fajtákkal is, melyek a látvány mellett csemegével is szolgálnak, vagy adott esetben vitaminforrásként, gyógyteák alapanyagaként hasznosíthatóak.

Homoktövis

Tipp: a sövénykerítés szebb bármilyen hagyományos kerítésnél, de gondozása több időt és munkát igényel, és az öntözés költségeit sem szabad elfelejteni a tervezéskor!

Mit válasszunk, ha ehető sövényt szeretnénk?

Az ehető sövényfajták közül védelmi célokra is használható például a csipkebogyó, a homoktövis, a málna, a szeder, és a galagonya.

A som is nagyszerű erre a célra

Nézzük meg őt közelebbről:

A som termését nem csak a madarak fogják csipegetni, hanem Ön is készíthet belőle lekvárokat, szörpöket vagy akár pálinkát is. Késő tavasszal jelennek meg a csoportosan csüngő, halványsárga virágok, melyekből ősszel apró termések fejlődnek. A termések színe függ a fajtától. Egyedül a Lutea fajtának különbözik a színe a megszokottól, mert ennek a bokronak sárga termései lesznek.

 

Húsos som

Ezeket a terméseket le lehet szüretelni és eltenni télre. A leggyakoribb tárolási módjuk az aszalás. Ekkor a beltartalom semmiben sem fog változni, ugyanúgy megtartja jótékony hatásait. A somfélék termésének C-vitamin tartalma magas, emellett cukrot, illat és zamatanyagot is tartalmaznak. Kissé fanyarkás íze miatt lehet, hogy jobban kedveli majd lekvárban vagy befőttben.

Amennyiben túlérett somot talál, vagy úgy tudja leszüretelni, akkor kellemesen édeskés ízű gyümölcsöt fogyaszthat. Éretlen formában szokták sós, ecetes lébe is elrakni, ekkor az olajbogyó remekül helyettesíthető vele.

Ha csak a térelválasztás a cél....

Amennyiben a sövény csupán térelválasztó szerepet tölt be (például kerten belül, vagy társasházak, ikerházak közös belső terének választóvonalaként), akkor  a ribiszke a legmegfelelőbb. Ezen fajták közös jellemzői, hogy beérik a szegényebb, kevésbé gazdag talajjal is, látványosan virágoznak, termésük jóízű, illetve kiválóan hasznosítható, ráadásul vonzzák a madarakat, akár fészkek is készülhetnek bennük.

 

Ribiszke

Milyen szempontokra figyeljünk még?

Ehető sövény telepítésénél fontos a helyes fajtaválasztás, érdemes olyat választani, ami teljesíti a meghatározott célt (például megfelelő-e kertvédelemre), valamint javallott tájékozódni a kiszemelt növény jellemző tulajdonságairól, igényeiről, mert egyes fajták évente többszöri metszést is kívánnak, így munkát adnak a kert gazdájának. Nem elhanyagolható szempont az ehető termésű cserjék utcafronti telepítésnél hogy vonzani fogják a járókelőket, a szomszédokat, és az utcabeli gyerekeket, akinek ez nincs ínyére, inkább csak a kert belső részeire telepítsen ilyen növényeket!

Érdemes olyan fajtát választani, ami megfelel az előre kigondolt célnak (tehát például megfelelő-e kertvédelemre), és jó ötlet tájékozódni a kiszemelt növény jellemző tulajdonságairól, igényeiről, egyes fajták ugyanis évente többszöri metszést is kívánnak, a szeder és a málna például csak beérett, előző évi vesszőkön terem, de persze hamar bele lehet tanulni a fortélyokba.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy utcafronti telepítésnél az ehető termés csábítani fogja a járókelőket, szomszédokat, és főleg a gyerekeket, így aki nem szereti a sürgés-forgást a portája előtt, inkább válasszon hagyományos zöld kerítést.

 

Tudja, milyen sok növény alkalmas sövénynek? Nézze csak meg őket a kertészetem kínálatában!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!