Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

5 tipp a gyermekbarát kerthez

Ha gyermek érkezik a családba, akkor sok minden újra szerveződik, ez alól a kert sem kivétel, ezt a területet is érdemes szemügyre venni, és a kisgyermek igényeinek megfelelően átalakítani. A gyermekbarát kert két fő jellemzővel bír, egyfelől biztonságos, másfelől ingergazdag és izgalmas terület. Ebben a cikkemben ötleteket hozok egy ilyen izgalmas kert létrehozásához.

A gyermekbarát kert kialakításakor legfontosabb a biztonság, így távolítson el a kertből minden veszélyes tereptárgyat! Ne maradjanak éles peremek, kiálló kövek, hegyes sziklák, ezek a játék hevében komoly sérüléseket okozhatnak, ha mégis meghagyjuk őket, helyezzünk előterükbe növényeket, így elkerülve a bajt. A kerti szerszámokat gondosan el kell szeparálni, ha eddig nem volt, célszerű kialakítani egy zárható tárolót a számukra.

A kertben használatos gépek (fűnyíró, szegélyvágó, sövénynyíró), akkor is veszélyesek lehetnek, ha nincsenek áram alatt, így ezeket is tartsa zárt helyiségben, így például a garázsban vagy a pincében, mivel ezek kinti tárolása nem ajánlott. Ellenőrizzük át az udvart, kertet, a mozgó aknafedeleket rögzítsük, ha kút fedelét szintén rögzítsük, zárjuk el.

Egy növényekkel határolt rejtek mindig izgalmas!

Hogyan teheti a kertet igazán biztonságossá? Olvassa el ebben a cikkemben!

A biztonság témaköréhez tartozik még, hogy a gyermekbarát kertben ne legyenek járda és a gyep közvetlen közelében sérülést okozó tüskés, szúrós növények, így ezeket „fogjuk” közre más növényekkel és hozzunk létre társításokat. Számos kerti növény mérgező, gyakran olyanok is, melyekről nem is sejtjük, hogy megrágva, lenyelve súlyos tüneteket okozhatnak.

Tételesen vizsgáljuk át a birtok növényeit, a kockázatos fajokat pedig távolítsuk el! Fontos még, hogy ne legyenek a gyermekbarát kertben allergizáló, vagy a rovarokat (méheket, darazsakat) erősen vonzó dísznövények, ott ahol a gyermek(ek) játszanak. A biztonság nagyon fontos, de a kert kialakítása, átformálása során úgy kell megterveznünk, hogy mindenki megtalálja a helyét a kertben.

Egy kis kuckó sok gyerek álma!

Tévhit az, hogy a gyerekek elsősorban a nagy, nyílt, pázsitos területeket kedvelik. A gyepen jókat lehet szaladgálni, labdázni, de ez hamar unalmassá válik, az igazi gyermekbarát kert ingergazdag színes, illatos, felfedezésre, tanulásra, játékra sarkallja az apróságokat.

Ezért a kertben legyenek felfedeznivaló zugok, buja cserjés sarkok, színes, illatos virágok, megmászható fák, árnyékos, pihenésre alkalmas részek egyaránt.

Egy olyan egyszerű dolog, mint a függőágy is izgalmas kerti elem lehet!

A színes virágzó cserjék között számos illatos is akad. Tekintse meg kertészetem illatos cserjéit!

Egy ilyen szempontok alapján kialakított gyermekbarát kert nem válik unalmassá, mindig ad valamilyen lehetőséget a kreatív elfoglaltságra. Válogassa úgy össze a kerti növényeket, hogy minden évszakban legyen köztük virágzó, termést hozó faj, kerüljön a birtokra ősszel elszíneződő levélzetű növény, hogy a szürke hetekben is színpompás maradjon a terület!

A házfalat futtassa be kúszónövénnyel, ősszel ültessen tavaszi hagymásokat, hogy a kikeletkor színes virágok csábítsák kerti játékra a kicsiket. Természetesen a pázsit is fontos, a legjobb, ha strapabíró, ellenálló fűmag keveréket szór ki, így a zöld szőnyeg tartós lesz.

Már a legkisebbek is szívesen bekapcsolódnak a kerti teendőkbe!

Néhány tipp az izgalmas gyermekbarát kertért

1. Maradjon természetes!

Sokszor nincs szükség konkrét tárgyak vásárlására, amelyekkel a gyerekek játszhatnak. Használjuk a fantáziánkat és természetes anyagokból, készítsünk egyszerű játszóteret, például farönkökből, amelyek nagyszerű akadálypályát vagy ülőhelyet alkotnak.

Alternatív megoldásként használjunk lépőköveket a gyepen, melyeken ugrálni, lépni lehet, sőt akár le is festhetjük őket. A kerti munkák során mindig van valami természetes alapanyag, amiből alkotni lehet, ezeket gyűjtsük össze és készítsünk belőle képet, szobrot.

Egy színekben és formákban változatos kert jó hatással van a gyerekekre!

A falusi kertek világából is meríthetünk ihletet. Olvasson többet a témában!

2. Tervezzük meg a kert épített elemeit!

Ha nagy átalakításon esik át a kert, akkor tervezzük meg a kerti járda helyét, a pihenő sarkot és természetesen a kerti játszózugot, vagy épp titkos kuckót. Ebbe a munkába vonjuk be a gyerekeket is, hiszen máshogy látják a dolgokat és egészen apró változás is nagy örömöt okozhat. Épített elem lehet egy faház, homokozó, de akár egy miniatűr kertész sarok is, ahol akár a saját növényeit ültetheti, gondozhatja.

Az én házam, az én váram

A homokozó is nagy kedvenc, nézze meg, hogyan érdemes kialakítani a környezetét és elhelyezni a kertben!

3. Egy kis gyep

Az összefüggő, puha, mezítlábas gyepet nem lehet helyettesíteni semmivel, de szerencsére már kis területen is elég létrehozni, hogy a gyerekek birtokba tudják venni. Bár a napjainkban jellemző szárazság nem kedvez a gyeptelepítésnek mégis egy szárazságtűrő magkeverékkel létre tudjuk hozni a vágyott zöldfelületet, mely puha landolást a cigánykerekezéshez, bukfenchez egyaránt.

A gyepet határoló növényekről se feledkezzünk meg, válasszunk olyan növényeket, melyek ellenállóak és kibírják egy-egy labda becsapódását is.

A zöld gyep mindig játékra ösztönöz!

Ha a gyep mellé nem is, de a járdák, utak mellé ültethetünk levendulát. Nézze meg kertészetem kínálatát itt!

4. Kacskaringós utak

Felnőtt fejjel is izgalmas, egy vadregényes kertben sétálni, ahol különböző ösvények, kacskaringós utak vezetnek körbe bennünket, esetleg visznek el egy titkos rejtekhelyhez. Attól függően, hogy milyen a kert válasszuk meg az út alapját, lehet akár mulcs, mosott kavics, térkő, deszka…ha kis motorral, biciklivel közlekednek, akkor érdemes szilárd burkolatú részt is kialakítani, míg a természetes anyaggal borított járdák kalandossá tehetik a kert zegzugait.

Egy hangulatos ösvény minden korosztály számára izgalmas!

A gyerekbarát kerttervezés szempontjairól itt olvashat többet!

5. Hassunk az érzékszervekre!

Neveljünk élénk színű virágokat, például körömvirágot, nasturtiumot és napraforgót, vagy a mángoldot, melynek fehér, sárga és piros szárai is izgalmasak, míg a puha levelű díszfüvekkel vagy a bársonyos tapintású nyuszifüllel, zsályával már más texturát adnak. A kasvirágok zörgő magházai is érdekesek, nem csak tapintásra, de a hangjuk is.

A szaglást se hagyjuk ki a sorból, hiszen az aromás illatú fűszernövények mindig izgalmasak a gyerekek számára, például a csokoládé menta, az eper menta, de a kakukkfű, de még a petrezselyem is. Az ízlelés se maradjon ki a sorból, zöldségek és gyümölcsök egész sorával kényeztethetjük a kicsiket a kertben.

A növényillatolás igazi művészet

Kertészetem illatos gyógynövényei közül itt válogathat a kertbe!

Könnyen nevelhető növények, melyek érdekesek a gyerek számára

Gyógy- és fűszernövények: A mentafélék, a citromfű, a levendula, a zsálya, a kakukkfű, a rozmaring, a metélőhagyma és a szurokfű, vagy oregánó, mind-mind jó választás a gyerekbarát kertbe, hiszen illatosak, melyről be is azonosíthatók, sőt rovarcsalogatók, így akár a kertünk beporzó rovarait is megfigyelhetjük rajtuk.

A menta egy igen kedvelt fűszernövény a kertben!

A fűszerkert önmagában is dísze lehet a kertnek, megmutatom, hogyan!

Kertészetem házikerti növényei közül itt válogathat!

Piros gólyaorr (Geranium sanguineum): Gyors növekedésű, bokros habitusú, gazdagon virágzó növény, melynek dekoratív leveli illatosak. Virágai csésze alakúak, a virágszín pedig fajtától függ ugyan, de leggyakrabban rózsaszín virágokkal találkozhatunk.

A gólyaorr bájos megjelenésével hívja fel magára a figyelmet!

A gólyaorr mellett számos más évelőt is talál kertészetem kínálatában, itt!

Díszhagyma (Allium sp.): Általában gömbded vagy esernyőre emlékeztető virágzatukkal díszítenek, mely a virágzás után érdekes tapintásúvá válik és a magok zörögnek benne. A fajtól és fajtától függően májustól július elejéig tart a virágzási idejük.

A díszhagymák különleges elemei minden kertnek!

A különböző hagymás növények között itt választhatja ki a kertjébe leginkább illőt!

Virginiai veronika (Veronicastrum virginicum): Nagy termetű, felálló szárú, évelő, melynek levelei keskenyek, lándzsásak. Hosszú füzérvirágzatot nevel, melynek színe fajtától függ, lehet fehér, halvány rózsaszín és akár levendulalila is. Közepes fény- és vízigény jellemző rá, így a legtöbb kerttípusban elhelyezhető, akár cserjepótlóként is.

A virginiai veronika akár cserjepótló is lehet!

Lágyszőrű palástfű (Alchemilla mollis): Alacsony termetű, bokros kis évelő, melynek levelei karéjozott, sárgás-zöld színűek és tapintásra bársonyosak. A virágai aranysárgák és mézillatúak, így egy több érzékszervre ható növény.

A palástfű egy több funkciós évelő

Társíthatjuk rózsákkal is akár, megmutatom, hogyan!

Árvalányhaj (Stipa sp.): Az árvalányhajfélék puha tapintású, a legkisebb szellőre is meglibbenő virágzatai a vadvirágos rétek hangulatát idézik, a kicsik pedig szeretik megsimogatni, ezeket a virágzatokat, melyeket akár szárítva is használhatunk.

Az árvalányhaj egy lágy tapintású díszfű

A díszfüvek fontosabb típusaikról és felhasználásukról itt olvashat többet!

A kerttervezés során vegyük figyelembe azt is, hogy ahogy a gyerekek nőnek, úgy változnak az igényeik a kertben, így érdemes már erre korán felkészülni, akár egy titkos zug kialakításával, akár egy saját miniatűr veteményes vagy magaságy készítésével is. Ne feledjük el a bevonni a munkába, hiszen ez is segíti fejlődésüket.

Tekintse meg a kertészetem évelő dísznövény kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznos volt a cikk az Ön számára? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!