Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Gyermekbarát kert építése

2016-10-14 18:10:08

 

Egy család életében a legnagyobb öröm mindig a gyermekáldás. Az apróság érkezésével rengeteg dolog megváltozik, újjászervezzük az egész életünket, átalakításokat végzünk a házban és annak környékén, és számos óvintézkedést is meg kell tennünk. A kert sem kivétel, ezt a területet is érdemes szemügyre venni, és a kisgyermek igényeinek megfelelően átalakítani. A gyermekbarát kert két fő jellemzővel bír, egyfelől biztonságos, másfelől ingergazdag és izgalmas terület.

Hogyan lehet ezt elérni?

 

gyermekbarát kert kertépítés Megyeri kertészet

 

1. Biztonság

Távolítson el a kertből minden veszélyes tereptárgyat! Ne maradjanak éles peremek, kiálló kövek, hegyes sziklák. A kerti szerszámokat gondosan szeparálja el, alakítson ki az eszözöknek egy zárható tárolót. A kertben használatos gépek (fűnyíró, szegélyvágó, sövénynyíró) akkor is veszélyesek lehetnek, ha nincsenek áram alatt, így ezeket is tartsa zárt helyiségben, például a garázsban vagy a pincében. Az aknafedeleket rögzítse szilárdan, az esetlegesen a kertben tárolt építési törmeléket, fémtárgyakat vitesse el. 

A biztonság témaköréhez tartozik még, hogy a gyermekbarát kertben ne legyenek sérülést okozó tüskés, szúrós növények, így ilyeneket ne ültessen, a meglévőket pedig vagy kerítse el, vagy szanálja. Számos kerti növény mérgező, gyakran olyanok is, melyekről nem is sejtjük, hogy megrágva, lenyelve súlyos tüneteket okozhatnak. Tételesen vizsgáljuk át a birtok növényeit, a kockázatos fajokat pedig távolítsuk el! Fontos még, hogy ne legyenek a bababarát kertben allergizáló, vagy a rovarokat (méheket, darazsakat) erősen vonzó dísznövények!

 

bababarát kert építése Megyeri kertészet

 

2. Gyermekbarát kertkialakítás

Azt javaslom, számoljon le Ön is azzal a tévhittel, hogy a gyerekek elsősorban a nagy, nyílt, pázsitos területeket kedvelik. A gyepen jókat lehet szaladgálni, de ez hamar unalmassá válik, az igazi gyermekbarát kert ingergazdag színes, illatos, felfedezésre, tanulásra, játékra sarkallja az apróságokat. Ezért a bababarát kertben legyenek felfedeznivaló zugok, buja cserjés sarkok, színes, illatos virágok, megmászható fák, árnyékos, pihenésre alkalmas részek.

A jól kialakított gyermekbarát kert nem válik unalmassá, mindig ad valamilyen lehetőséget a kreatív elfoglaltságra. Válogassa úgy össze a kerti növényeket, hogy minden évszakban legyen köztük virágzó, termést hozó faj, kerüljön a birtokra ősszel elszíneződő levélzetű növény, hogy a szürke hetekben is színpompás maradjon a terület! A házfalat futtassa be kúszónövénnyel, ősszel ültessen tavaszi hagymásokat, hogy a kikeletkor színes virágok csábítsák kerti járékra a kicsiket. Természetesen a pázsit is fontos, a legjobb, ha strapabíró, ellenálló fűmag keveréket szór ki, így a zöld szőnyeg tartós lesz. 

 

gyermekbarát kertek Megyeri kertészet

 

Tudta-e? Kertészetemben mindent megtalál, ami a gyermekbarát kert építéséhez szükséges! Dísznövények, évelő virágok, cserjefélék, gyümölcs-, és díszfák széles választékával állok vásárlóim rendelkezésére, de akár fűmagot, virágföldet, és kerti szerszámokat is rendelhet online kertészetemből! 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés gyermekbarát kert